Hlavní obsah

Tloustnutí po čtyřicítce: 5 způsobů, jak se mu ubránit!

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S přibývajícím věkem většina žen tloustne. Dá se říct, že je to vcelku normální. Zejména po přechodu dochází ke zpomalení metabolismu a kila navíc se začínají chytat i těch, které byly celý život jako vyžle. Co se s tím dá dělat?

Článek

Když jste v pětadvaceti potřebovaly zhubnout, tak jste chvíli jedly o něco méně a kýžená kila byla za chvilku dole. Šlo to jako po másle. Zato teď! Jíte jako vrabec, skoro nevečeříte, ale váha stejně ukazuje stále větší čísla.

Jak zmírnit zpomalování metabolismu?

Spalování se u většiny žen začíná znatelněji zpomalovat už po třicítce. Ve chvíli, kdy vám táhne na padesátku nebo jste ji už překročily, by bylo skoro podezřelé, kdyby se vám kila shazovala skoro sama. Přestože je zpomalování metabolismu víceméně nevyhnutelné, nemusí na vaší postavě nadělat zas takovou paseku. Existují totiž možnosti, jak tenhle nepříjemný jev minimalizovat. Čtěte!

1. Teď už tomu musíte dát řád

Víte, že máte jíst pravidelně. Vždycky jste to věděly, ale nikdy jste to úplně nedělaly, že? Kolem třicítky až čtyřicítky se s tím tělo ještě popere. Teď už ale ne. Chcete-li udržet metabolismus v chodu, musíte pravidelně snídat, obědvat, večeřet. Kdo chce, může přidat svačinky, případně druhou večeři.

Je na vás, jestli si denní příjem rozložíte do tří nebo třeba šesti jídel. Někomu vyhovují maličké porce několikrát za den. Jiný si dá raději větší jídlo, ale pouze třikrát. Podstatné je, abyste nikdy neměly hlad, ale ani nebyly přejedené. Takový režim metabolismu velmi prospěje.

2. Konec polotovarům

Jestli jste to neudělaly dosud, teď už musíte. Polotovary obsahují věci, které v těle zkrátka nechcete. Přednost byste určitě měly dávat přirozeným potravinám, které jsou vůbec nebo jen minimálně technologicky upravované. Je to například libové maso, mléko, ovoce, zelenina, luštěniny a podobně. „Přirozené potraviny nejsou návykové jako mnohé polotovary, nevedou k přejídání, ale naopak zajišťují zdravou přirozenou hmotnost, a to bez omezování množství či bez jakéhokoli počítání kalorií,“ uvádí specialistka na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková.

Foto: Minerva Studio, Shutterstock.com

Dávejte přednost pravidelnosti a přirozeným potravinámFoto: Minerva Studio, Shutterstock.com

3. Pijte hodně vody

Kolem padesátky klesá žíznivost, respektive citlivost vůči žízni. Váš organismus ale nepotřebuje vody méně, i když se vám to tak zdá. Velmi snadno se tak dostanete do stavu dehydratace, která metabolismu opravdu vůbec nesvědčí. Chcete-li tedy zbytečnému útlumu spalování předcházet, pitný režim si hlídejte. Měly byste se dostat alespoň na osm sklenic (250 ml) za den.

4. Zapomeňte na rychlodiety

A co když začnete přece jen přibírat? Zapamatujte si jednu věc: dietami založenými na maximálním snížení kalorického příjmu to určitě nevyřešíte. Takový jídelníček totiž obvykle vede k odbourávání svalové hmoty. Jenže svaly jsou aktivní spalovače energie a čím vyšší procento v těle zaujímají, tím efektivněji metabolismus pracuje.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Nepřestávejte budovat svalstvo – spaluje nejvíc energieFoto: fizkes, Shutterstock.com

5. Sport jako nejlepší parťák

Není samozřejmě nad to, když se pohybovým aktivitám věnujete celý život. Začít ale můžete v jakémkoli věku. Teď vám to může obzvlášť pomoct! „Pohyb by se měl stát vaší prioritou. S přibývajícími lety totiž dochází přirozeně k úbytku svalové tkáně a zvyšuje se podíl tkáně tukové, která se hromadí zejména v oblasti břicha, a tedy i mezi orgány. Zvýšením fyzické aktivity tomuto trendu předejdete,“ vysvětluje MUDr. Hana Mojžíšová, specialistka na léčbu obezity.

Zdá se vám, že tloustnete? Máte plán, jak to zastavit?

Načítám