Hlavní obsah

7 důvodů, proč pít obyčejnou vodu

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Často vás bolí hlava, jste unavení, máte nezvladatelné chutě anebo je vám stále těžko? Možná je za tím pouze nedostatečný pitný režim. A tohle je 7 důvodů, proč byste měli pít vodu!

Článek

Dehydratace, únava a toxiny se hromadí, pokud tělo dostatečně nezavlažujete. Neokysličená krev, ospalost a bolest hlavy nebo kloubů – za to všechno může pouhý nedostatek tekutin. Vše vyřeší obyčejná voda!

1. Voda okysličuje krev

Lidské tělo je zhruba z 60 procent tvořeno vodou. Potřebuje ji na správné fungování a také ji vylučuje. Nonstop tělem cirkuluje. V dobře hydratovaném organismu je krev více okysličená a tělo pak lépe zvládá všechny své funkce a snáz přeměňuje tuky na energii.

2. Voda hydratuje tělo

Přestože tělo potřebuje dostatek tekutin, ne každá mu skutečně vodu dodá. Sladké limonády, káva i alkohol naopak odvodňují. Během dne přichází organismus o vodu mnoha procesy, které se v těle odehrávají. Přes polovinu vody se z těla vyloučí plícemi a kůží, zbytek močí a stolicí. Proto je nezbytné tekutinu neustále doplňovat. A to ne až v momentě, kdy už máte pocit žízně – v té chvíli už jste dehydratovaní.

Dehydratace je nebezpečná hlavně u seniorů, neboť s přibývajícím věkem si lidé často přestávají uvědomovat žízeň (kde seženete pečovatele pro staré rodiče). Není proto neobvyklé, že zkolabují právě proto, že se několik dní vůbec nenapili.

3. Voda čistí organismus

Dlouhodobá dehydratace nebo nedostatek příjmu tekutin může mít vliv na rozvoj nejrůznějších civilizačních chorob. To proto, že v těle se neustále hromadí toxiny, které vodou z těla odcházejí. Čím méně vody, tím méně jich odejde. Čím víc budete pít vodu, tím více nečistot se na ni naváže a vyplaví se z těla.

Foto: HelloRF Zcool, Shutterstock.com

Dostatek vody podporuje správné fungování celého tělaFoto: HelloRF Zcool, Shutterstock.com

4. Voda ulehčuje trávení

Díky vodě jsou po těle rozváděny živiny z jídla, které sníte. Veškeré bílkoviny (pozor, po těchto nikdy nezhubnete!), sacharidy, tuky i potřebné vitaminy se dostanou, kam mají, jen díky dostatku vody. Voda navíc rozpouští tyto látky a ovlivňuje metabolismus, což ulehčuje trávení.

5. Voda posiluje vaši imunitu

Obyčejná voda přináší do těla řadu stopových prvků a minerálních látek a funguje také jako chladicí kapalina, která brání přehřátí organismu. Většina imunitního systému je uložena v trávicí soustavě, kterou dostatek vody průběžně čistí od odpadních látek. Nemá-li je jak odvádět, imunita oslabuje. Zvyšuje se tedy pravděpodobnost vzniku různých zánětů a infekčních chorob a kvůli husté krvi hrozí trombóza.

6. Vodou proti bolestem

Jedním z hlavních příznaků dehydratace organismu je úporná bolest hlavy. Každý vám při bolesti hlavy jako první poradí, ať se napijete. A ono to velmi často opravdu zabere. Kromě toho voda tlumí také bolest kloubů.

7. Voda potlačuje hlad

Pokud nebudete dost pít, budete mít stále hlad. Tělo si o něco říká a vy možná jen správně nedokážete rozpoznat, že by se stačilo napít. Vodou si zaplníte žaludek a nebudete mít takový hlad. Navíc se na vodu váže tuk a odchází lépe z těla. Naopak nedostatečný příjem tekutin zvyšuje ukládání tuku v těle. Pokud tedy budete pít vodu, pravděpodobně navíc i zhubnete!

Reklama

Načítám