Hlavní obsah

Jak rozhýbat tělo. Nejdůležitější je cvičení, které zvládne každý. Dělejte ho každý den

Foto: ORION PRODUCTION, Shutterstock.com

Foto: ORION PRODUCTION, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidské tělo bylo stvořeno k pohybu a přesně tak je potřeba s ním zacházet. Cvičení či chůze by měly být součástí našich životů, a pokud je nedokážete zařadit do svého každodenního plánu, čtěte dál. Není to zase tak nemožné, jak by se mohlo zdát.

Článek

Celý den sedíte a pak se jen unavení svalíte večer na gauč? Chudák vaše tělo, chudák vaše duše. Ta totiž absencí pohybu trpí úplně stejně. „Když se nebudete hýbat, začnete se pomalu doslova rozpadat. Proto berte cvičení jako investici do vašeho zdraví. Hodně to prospěje i vaší psychice,“ říká osobní trenérka Kristýna Kozubíková z CORE Studia.

Nevíte, jak na to? Kristýna Kozubíková má rady i pro úplné začátečníky, kteří se dosud pravidelnému pohybu důsledně vyhýbali. Následující otázky a odpovědi tedy berte jako ideální cestu k pohybu, která vede ke zdravějšímu, pevnějšímu a v důsledku i štíhlejšímu tělu.

Jaký sport zvolit?

Pokud jste začátečník, odpíchněte se od chůze. Je vhodná i při nadváze (na rozdíl od běhu, který hodně zatěžuje klouby), nic to nestojí, a když se vydáte na procházku do lesa, krásně si vyčistíte i hlavu. Stačí vám půlhodinky denně, postupně interval prodlužujte a přidávejte i na tempu. Svižná chůze je skvělá i při hubnutí, protože se při ní velmi dobře spalují tuky.

Při výběru pohybu se pak řiďte tím, co je vám blízké a sympatické. Důležité je, aby vás pohyb bavil, proto vyzkoušejte aktivit více. Jen tak z toho uděláte dlouhodobý návyk a ne krátkodobý experiment. Může to být jóga, fitko, box nebo třeba tanec.

  • Znáte například elegantní cvičení barre? Kombinuje pilates, balet a posilování. Milují ho modelky a vy si ho zamilujete také!

Na co si dávat pozor na začátku cvičení?

Tady je odpověď jednoznačná: „Na správné provedení a formu cviků,“ apeluje trenérka. I když si myslíte, že víte, jak provádět dřep, možná to děláte celou dobu špatně. Je fajn se nechat zkontrolovat od odborníka, protože vlastní chyby nevidíte. A místo formování hýžďových svalů si třeba zbytečně zatěžujete kolena, jež vám to spočítají za pár let. Častou chybou je také nezapojování celého středu těla, který by měl být zapojován v podstatě pořád a samozřejmě nejvíc, když posilujete břicho. Spousta lidí střed těla nezpevňuje a pak zbytečně přetěžuje zádové svaly.

Na internetu je dostupná spousta videí a cvičebních plánů online, ale často jim chybí obsáhlejší vysvětlení cviků. Pro začátečníky proto nejsou příliš vhodná. „Pokud se cvičením začínáte, vyplatí se zaplatit si aspoň na pár prvních lekcí osobního trenéra, se kterým se naučíte základní techniku cviků. Pak budete mít jistotu, že cvičíte správně, nebudete ubližovat tělu a můžete očekávat kýžené výsledky,“ vysvětluje Kristýna Kozubíková.

Cvičte s námi! V rámci naší lednové výzvy S námi zhubnete jsme pro vás připravily spoustu tréninkových videí s komentářem. Nezáleží na tom, zda je leden, nebo březen, videa si můžete zacvičit i nyní!

Jak často cvičit?

Každodenní pohyb typu procházky, lehkého protažení nebo jógy můžete zařadit každý den. Jak často ale chodit do fitka nebo na lekce, když jste začátečník? „Úplně vám postačí jít cvičit 3× týdně, nemusíte se potit ve fitku každý den, pokud to není vyloženě vaše přání,“ říká trenérka. „Snažte se ale co nejvíce do vašeho dne zapojit chůzi. Vynechte výtah a použijte schody, vystupte o pár zastávek dál od domova a projděte se. Čím více se budete hýbat, tím lépe,“ radí Kristýna. Hlavní je si nastavit reálná očekávání a nepřepálit start. Může vás pak totiž potkat i syndrom vyhoření, který se objevuje nejen v zaměstnání, ale i u sportu.

Ranní jógové protažení, které vás nastartuje na celý den:

Sestava pro ranní jógu

Jak rychle se dostaví výsledky?

Pokud kromě zvýšené kondice toužíte i po zhubnutí, záleží na tom, jak často a co cvičíte a jaký máte příjem kalorií: „Pokud zařadíte pohyb jen jednou za týden, je to sice skvělé pro celkové zdraví, ale nečekejte zázraky, co se týče úbytku váhy. Je potřeba vyřešit i jídelníček, který by měl být vyvážený. Tělo se cvičením zpevní a získáte díky němu hezky vytvarovanou postavu, strava je ovšem základ,“ dodává trenérka.

Načítám