Hlavní obsah

To pravé podzimní zahřátí: 3 husté polévky plné zeleniny a masa

Foto: Eva Malúšová

Projasněte si den jednou z těchto barevných polévek. Zasytí vás i zahřejí!Foto: Eva Malúšová

Reklama

Zahřejte se miskou horké polévky! Ty naše jsou plné zeleniny, masa i sýra a nejen skvěle chutnají, ale i zasytí. Dáte si kukuřičnou s chilli, řepnou s nočky, nebo raději kapustovou s křupavou slaninou?

Článek

Nic proti klasickému vývaru, ale taková silná zeleninová polévka, která je tak hustá, že v ní skoro stojí lžíce, má také svoje kouzlo. A především na podzim a v zimě oceníte variace, které nejen zasytí, ale i zahřejí – a to hlavně díky chilli a červenému vínu.

Z obligátního testování na lidech tentokrát nejlépe vyšla pikantní kukuřičná polévka se sýrem a krůtím masem, na druhém místě pak byla řepná s červeným vínem a koprovými nočky (která ztratila body jen kvůlu nesnášenlivost kopru u některých jedinců) a třetí místo obsadila jemná kapustičková s křupavou slaninou, protože doplatila na zarputilost určitých členů redakce, co prostě a jednoduše růžičkovou kapustu nevezmou do pusy (pokud jim tedy neprovedete tuto malou zlomyslnost…:-), najdete ji v článku Dokonalá pomsta vybíravé rodině: Napalte ji zdravými jídly.

Kukuřičná polévka s chilli a sýrem

Na 4 porce potřebujete: 200 g krůtích nebo kuřecích prsou, máslo nebo olej na smažení, sůl, pepř, 1 vekou cibuli, 1 chilli papričku, 1 velkou papriku, 3 stroužky česneku, 450 g mrazené kukuřice, lžíci kysané smetany nebo žervé, hrst tvrdého sýra

Foto: Eva Malúšová

Tahle pikantní kukuřičná polévka vás rázem přenese do prosluněného MexikaFoto: Eva Malúšová

Postup: Maso nakrájejte na kostky a zprudka dozlatova opečte na rozpáleném oleji. Dejte stranou a osolte a opepřete. Na výpeku pak nechte zesklovatět najemno pokrájenou cibuli, chilli papričku a papriku. Pořádně osolte, přidejte kukuřici a ještě pár minut opékejte. Vmíchejte posekaný česnek, počkejte chvilku, než se rozvoní, a zalejte litrem vody. Asi 20 minut vařte do změknutí, poté část polévky rozmixujte, zjemněte smetanou a dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem. Do polévky vraťte maso, nechte prohřát a podávejte posypané nastrouhaným sýrem.

Řepná polévka s koprovými noky

Na 4 porce potřebujete: 1 velkou cibuli, drcené chilli (lze vynechat), 2 lžíce rostlinného oleje, 5 středních řep (asi 900 g), sůl, 100 ml červeného vína, 1 l kvalitního vývaru nebo vody, 2 bobkové listy, pepř, lžíci balzámového octa nebo citronové šťávy, 2 lžíce žervé. Na nočky:150 g brambor, sůl, 60 g hrubé krupice, 2 žloutky, pepř, 2 lžíce sekaného kopru, kopr na ozdobu

Foto: Eva Malúšová

Nadýchané bramborové nočky s koprem k výrazné řepné polévce perfektně ladíFoto: Eva Malúšová

Postup: Nadrobno pokrájenou cibuli nechte spolu se špetkou chilli zpěnit na rozpáleném oleji, přidejte oloupanou a na kostičky pokrájenou řepu (čím menší kousky budou, tím rychleji se uvaří, takže ji můžete také v robotu nastrouhat či nasekat) a ještě 5 minut restujte. Pořádně osolte a zalejte vínem a vývarem či vodou. Přidejte bobkové listy a povařte do změknutí. Poté vyndejte koření, tyčovým mixérem rozmixujte, dochuťte čerstvě mletým pepřem a balzamikem a zjemněte žervé.

Mezitím, co se řepa vaří, si v osolené vodě uvařte na kostky pokrájenou bramboru, slejte, nechte trochu vystydnout a smíchejte s krupicí, žloutky, trochou soli, čerstvě mletým pepřem a nasekaným koprem. Pomocí dvou lžic pak tvarujte nočky, které vařte v osolené vroucí vodě jen do momentu, než vyplavou na povrch.

Do misek pak rozdělte noky, zalejte polévkou a ozdobte snítkou kopru.

Tip: Milujete krémové polévky a milujete řepu? Pak je pro vás tato polévka z podzimní zeleniny jako dělaná!

Polévka z růžičkové kapusty

Na 4 porce potřebujete: 100 g anglické slaniny, 1 velkou cibuli, 800 g růžičkové kapusty, 1 bramboru, 3 stroužky česneku, 750 ml kvalitního vývaru nebo vody, sůl, pepř, ½ citronu, 2 lžíce kysané smetany

Foto: Eva Malúšová

Jemnou kapustovou polévku doplňte křupavou slaninou a zahustěte bramborou namísto moukyFoto: Eva Malúšová

Postup: Z kapustiček odkrojte košťálky, sundejte 2 nebo 3 svrchní lístky a rozčtvrťte. Plátky slaniny nechte ve větším hrnci nasucho z obou stran vyškvařit, dejte stranou a na vypečeném tuku pak opečte najemno pokrájenou cibuli. Přidejte kapustičky, na kostky nakrájenou bramboru a nasekaný česnek. Zalejte vývarem nebo vodou (v tom případně i osolte) a povařte asi 20 minut do změknutí. Poté polévku rozmixujte, ochuťte solí, čerstvě mletým pepřem a citronovou šťávou a zjemněte smetanou. Podávejte s opraženou nadrobenou slaninou.

Tip: Schovejte si 2 kapustičky na ozdobu: syrové je přelejte vroucí vodou a ihned zchlaďte vodou studenou, krásně pak zezelenají. A další dobroty z kapustiček najdete v článku Dejte šanci růžičkové kapustě! V těchto 3 receptech je dokonalá.

Ti nej pomocníci na vaření polévek:

Foto: archiv firem

Nejsnadnější způsob, jak mít polévku téměř bez práce, je pořídit si polévkovač. Vše totiž nejen bleskově uvaří, ale i rozmixuje a udrží teplé. Kromě polévek v něm navíc připravíte také přesnídávky a smoothie. Na foto (zleva): Tefal, 3299 Kč, Morphy Richards, 3199 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

V poslední době jsou čím dál tím populárnější multifunkční hrnce, ve kterých můžete vařit polévky i spoustu dalšího: smažit, grilovat, vařit v páře, zapékat či ohřívat… Na foto (zleva): KitchenAid, 8390 Kč, Concept, 1999 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Poslední varianta přípravy je pak kombinace klasického vaření a tyčového mixéru. Vybírejte si takový, co má vysoký příkon (1000 W) a kromě mixéru k němu dostanete příslušenství i na šlehání, nástavec na pyré a samostatný chopper. Na foto (zleva): Tefal, 2299 Kč, Braun, 3590 KčFoto: archiv firem

Z jaké zeleniny nejčastěji vaříte na podzim a v zimě?

Reklama

Načítám