Hlavní obsah

Tohle je 10 rad, které vás vyléčí z nešťastné a nenaplněné lásky

Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Nešťastná láska se z hlavy a ze srdce špatně dostává, my vám ale zkusíme přesto poradit :-)Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednostranná láska bolí, ať už je spojená s koncem vztahu, nebo k němu vůbec nedošlo, protože o vás partner nestál. Jak na nenaplněné city zapomenout a jít s novým rokem dál? Poradíme.

Článek

Odpoutání se od minulosti a bolestivých vzpomínek chce trochu trpělivosti. Pokud toužíte psychicky se srovnat a začít od nového roku znovu, řiďte se radami koučů!

1. Přijměte to

Prvním krojem je přijetí přítomnosti. „Uzavření minulosti znamená nový začátek a odpoutání se od všeho, co bylo kdysi. Může to být dost náročné i časově, ale je to individuální,“ objasňuje koučka a ženská terapeutka Jana Zittová z Pure Clinic Praha a Školy pro ženy s tím, že je potřeba nejdříve dobře odklidit nános z kolejí a nechat odjet starý vlak, aby mohl přijet nový.

2. Odpusťte mu

Druhý krok je odpustit partnerovi, všem zúčastněným a hlavně sami sobě. Podle koučky je důležité i pochopit minulost, jedině pak ji můžete naplno přijmout a nechat odejít. Emoce jsou důležité, ukazují totiž, na jakém bodě se nacházíte. Staré bolesti a šrámy lze překonat i soustředěním se na pozitivní emoce a události přítomnosti. „Na ty negativní nepůjde úplně zapomenout, ale dají se takto oslabit,“ dodává Jana Zittová.

3. Dejte si čas na léčení

Stanovte si vlastní tempo. „Není žádný předepsaný čas. Jakmile se vám podaří celou situaci pochopit, přijmout a následně všem odpustit, je to ideální pro vaše další rozhodnutí v budoucnu. Buďte sami k sobě upřímní, nastartujte znovu důvěru v sebe a hlavně si doopravdy odpusťte za to, že to nedopadlo,“ ještě apeluje koučka a přidává další tip na rituál, který pomohl již mnohým.

Foto: GaudiLab, Shutterstock.com

K rozloučení vám může pomoci sepsat si vše, co souviselo s milovanou osobou, a pak to rituálně spálitFoto: GaudiLab, Shutterstock.com

4. Proveďte rituál spálení

Sepište si vše, co vás tíží, zapalte svíčku, uctěte všechny prožitky v tomto vztahu – a partnera, i když to bude těžké. A poděkujte za všechny zkušenosti. Vložte tento papír do ohně a řekněte si, že vše se transformuje do lásky. Rituál je třeba ukončit slovem „děkuji“.

5. Vytvořte si své radosti

„Napište si svůj seznam silných vlastností, schopností, všeho, čeho jste kdy dosáhli. A dělejte si malé radosti každý den. Dejte dohromady své plány a sny, které chcete naplnit. A běžte za nimi,“ ještě doporučuje Jana Zittová a dodává, že si můžete vytvořit vlastní koláž (jantru). Vystříhejte z časopisů obrázky, fotky, které se vám líbí a které vyjadřují to, co chcete. Například zamilovaný pár či rodinu, domeček, cestování, peníze… a pak ji zavěste na viditelné místo, abyste ji mohli pozitivně vnímat již nyní.

6. Uvažujte rozumně

Když milujete někoho, kdo vaše city neopětuje, můžete začít propadat depresím, nebo se dostat do fáze, že život nemá smysl. V takovém případě odborníci, včetně irského známého kouče Seana Jamesona, doporučují neotálet s pomocí. Požádejte terapeuta o schůzku.

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Blízcí lidé vám mohou pomoci zapomenoutFoto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

7. Dál se o sebe starejte

„Nepřestávejte jíst, líčit se, cvičit, i když možná ještě nemáte chuť dělat každodenní věci,“ apeluje výše zmíněný kouč na svém blogu s tím, že cvičení produkuje endorfiny, což pro svoji osobní pohodu prostě potřebujete. A to ostatní taky.

8. Neignorujte přátele a rodinu

Lidi, kteří vás mají rádi, budete okolo sebe potřebovat. Neodhánějte je, nebo přijdete o podpůrný systém!

9. Braňte se nesmyslným představám

Ano, cítíte smutek, to je v pořádku, ale neustále se soustřeďte na svůj cíl. Váš život je v pohybu, reagujte na to a zahoďte nesmyslné představy o neexistující lásce za hlavu. Kdyby – chyby.

10. Neřešte bolest sexem

„Spát s někým jen proto, že chcete zapomenout, se nemusí vyplatit. Možná se pak budete cítit ještě hůř. Nejdříve se tedy poučte z toho, co se stalo, teprve pak vybírejte toho správného člověka pro vás,“ radí Sean Jameson.

A jak se s nešťastnou láskou vyrovnáváte vy?

Reklama

Související témata:

Načítám