Hlavní obsah

Tohle je 10 věcí, díky kterým se na mateřské nezblázníte

Foto: WAYHOME studio, Shutterstock.com

S dětmi je to úžasné, ale někdy je to o nervyFoto: WAYHOME studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mateřská. Čas plný lásky, něhy a krásných chvil. Ale také pocity, že z toho zešílíte. Že reálný svět vám uniká a vy se dusíte tunami plen. Těchto deset věcí pomáhá si mateřskou užít, ne ji jen přežít!

Článek

Jste pyšné na svou novou životní roli, své dítě milujete a užíváte si čas strávený s ním. Ale někdy ztrácíte zdravý rozum, máte pocit, že ze všech těch plen, dětských přesnídávek, rozházených hraček a dětského vřískání zešílíte.

Těchto deset věcí vám pomůže, abyste si tohle životní období opravdu užily a nezbláznily se.

1. Nadhled a humor

To je základ. Všem neplechám, které vám dítko vyvede, všem probdělým nocím a záchvatům vzteku se musíte umět smát. Mít nadhled a pořád si říkat, že z toho jednou vyroste. A věřte, že až se tak stane, bude se vám stýskat. Po letech budete na tyhle chvíle vzpomínat se slzou v oku.

2. Dokonalost neexistuje

Nehoňte se za nemožným. Váš byt nemusí být dokonale uklizený, dítko klidně přežije den v tričku, které se potkalo s jeho snídaní, svačinou i obědem, a že nemá manžel vyžehlené košile? Svět se nezboří! „V opačném případě si akorát zaděláváte na syndrom vyhoření či totální únavu. Ujasněte si, co je pro vás důležité. Je to pohoda a radost s dětmi za cenu toho, že je doma občas nepořádek? Nebo je to perfektní domácnost a děti ze škatulky, které ale mají strhanou mámu?“ říká vztahová koučka a zakladatelka Školy pro ženy Lenka Černá

Foto: Alena Ozerova, Shutterstock.com

Spokojená máma je zárukou toho, že i dítě bude šťastné. Tak se nehoňte za hloupostmi a naučte se i odpočívatFoto: Alena Ozerova, Shutterstock.com

3. Pečujte o sebe

Žena se potřebuje cítit žensky. A to nejde v otrhaných teplácích, s mastnými vlasy a nevyčištěnými zuby. Nezanedbávejte se, neříkejte si, že o nic nejde, protože to není pravda. Když se dobře cítí máma, je spokojené i dítě.

4. Inteligentní kamarádky

Ani na mateřské se nevzdávejte toho, co jste měly rády předtím. Četly jste, koukaly na zajímavé filmy? Zajímaly jste se o politiku? Dělejte to dál! „A hýčkejte si kamarádky, které mají rozhled a podobné zájmy,“ radí Lenka Černá. Ony mohou být skvělou spojnicí mezi vámi a světem, v němž jste se pohybovaly dřív.

5. Pohyb

Ať už budete sportovat s dětmi či bez nich, hýbejte se. Jakkoli. Dlouhé procházky, dřina ve fitku, aerobic doma před televizí, na tom nezáleží. Nejde jen o to, že se pohyb kladně projeví na vaší postavě, ale je to lék na jakýkoli splín.

6. Výměna rolí

Vy zajišťujete všechny provozní věci kolem dítěte, přebalujete, vaříte, krmíte, uspáváte a v noci k němu vstáváte, zatímco váš partner si s ním zařádí a pohraje? Zkuste si čas od času vyměnit role, uvidíte, jak se budete cítit lehce.

7. Jen vy a on

Už nejste jen milenci, ale také rodiče. A vlastně nikdy nejste sami. Jenže občas to chce mít čas jen pro sebe, kdy jde jen o vás a partnera. Využijte pomoc babiček, tet nebo si zaplaťte někoho na hlídání a občas si někam vyrazte. Uvidíte, jak vám kino a klidná večeře v restauraci dodá energii.

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Zkuste si najít čas jen pro sebe a partnera, je to velmi důležitéFoto: VGstockstudio, Shutterstock.com

8. Jen váš den

A čas od času si udělejte den jen sama pro sebe, utečte od mateřských povinností. „Mámy mají často výčitky, když se vzdálí od svých dětí. Jenže i ony musí někde načerpat energii. Zároveň věřte tomu, že vaše dítka i protějšek si vás budou víc vážit, když občas zmizíte z jejich dohledu,“ tvrdí Lenka Černá.

9. Vlastní činnost

Mějte něco svého, aktivitu, kterou děláte jen vy. Může to být práce (klidně z domova), nebo koníček. Je jedno, jestli háčkujete, píšete knihu, nebo se učíte čínsky. Jde o to, že je to vaše aktivita, váš kontakt s jiným světem, než je ten maminkovský. Je to prostor, do kterého nikdo jiný nemůže.

10. Naučte se říct „nemůžu“

Nepředstírejte, že jste stále v pohodě a není nic, co byste nezvládly. „Připustit, že už nemůžete a potřebujete pomoc, je důležité. Jinak je to cesta do vyhoření. Ženy se snaží být skvělé, perfektní, dokonalé a připustit, že nezvládají, vnímají jako své selhání. Přitom je to naopak projev síly osobnosti zdravě sebevědomého člověka, který si sebe váží," vysvětluje vztahová koučka Lucie Königová.

A jak jste energii dobíjely na mateřské vy?

Načítám