Hlavní obsah

Tohle je 10 věcí, které nepatří do dětského pokoje!

Foto: thinkstock

Chránit své potomky musíte i v dětském pokojiFoto: thinkstock

Reklama

Pro děti to nejlepší! Také jste zodpovědní rodiče a chcete, aby se vašim potomkům nic nestalo? Zajišťujete jim proto doprovod ze školy, hlídáte je na hřišti a blokujete jim internet? Přesto je vystavujete několik hodin denně nemalému nebezpečí. To na ně totiž číhá v jejich vlastním pokoji.

Článek

Že mají mít malé děti zaslepené zásuvky, ví a krytky kupuje snad každý rodič. Ale ne každé nebezpečí je tak viditelné jako tohle. Existuje zde i mnoho jiných rizik, která ohrožují zdraví i psychický vývoj dítěte. Našli jsme proto pro vás deset věcí, které v dětském pokoji – v ideální situaci – být nesmějí!

1. Houpačky a lana

Pohyb je zdravý, a tak se rodiče snaží dopřávat ho dětem v maximálním množství. Pokud to prostor dovolí, nechají jim do pokoje navrtat nejdříve houpačky, pak lana a různé prolézačky. Ale ty mohou ohrozit i život dítěte! Stačí, aby z houpačky přepadlo dozadu, lano se mu zamotalo v lepším případě kolem nohy, v horším kolem krku, nebo se zaklínilo nohou v ochranných sítích. Pohyb nikdo dětem upírat nechce, ale platí, že by u toho nikdy neměl chybět dozor rodičů!

Foto: thinkstock

U prolézaček a houpaček je nutný dozor rodičůFoto: thinkstock

2. Těžká velká peřina

Schováváte si pro miminko pravou péřovou duchnu po babičce, aby mu v noci nebyla zima? Odborníci před tím varují, protože malé děti se v noci často „melou“, mohou se pod ní ztratit a v nejhorším případě hrozí i udušení. Lepší je dávat dětem spací vak. Totéž prý platí pro různé polštářky, plyšové hračky s mašlemi i provázky bočních chráničů postýlky, které by neměly být příliš dlouhé.Také do nich se může v noci dítě zamotat. Nemají tam proto co dělat!

Foto: thinkstock

Pozor na těžké peřiny. Pod lehčí přikrývkou se spí zdravěji a nehrozí zadušení.Foto: thinkstock

A nezapomeňte, žeexistují i nebezpečné dětské postýlky!

3. Gauč po babičce

Je to velmi častá chyba. Přibližně ve třech letech dítě vyroste z postýlky, a rodiče řeší, kde bude spát dále. Zpravidla se nabídne někdo z příbuzných, že má doma starou postel po svých potomcích nebo rozkládací gauč, který nepotřebuje. A že to přece malému zatím stačí, než rodiče pořídí něco jiného. Ale tím zaděláváte potomkovi na trvalé problémy se zády v dospělosti. Právě v tomto věku se totiž tvaruje jeho páteř a jakékoli chyby ji můžou navždy poškodit.

Totéž pak platí o židli z kuchyně, kterou dáte dítku k psacímu stolu. Ta pracovní totiž vypadá zcela jinak. Nejenže se mu bude na jídelní židli špatně sedět, ale zničí si na ní zdraví do budoucna, na učení se bude hůře soustředit, a to se samozřejmě projeví i na výsledcích ve škole.

Foto: thinkstock

Starý gauč není vhodný pro spaní dětí ani dospělýchFoto: thinkstock

4. Palandy

Typické vybavení zvlášť těch menších dětských pokojů ohrožuje zdraví hned několikrát. Pokud nemáte třímetrovou výšku místností, dýchá dítě na horním lůžku horký a vydýchaný vzduch, což jeho zdraví neprospívá (více se dočtete v článku Palandy do dětského pokoje nepatří!).

Následky však mohou být viditelné i rychleji: když vedle stojí třeba skříň, která láká k lezení po výškách, nebo pokud nízké zábradlí dovoluje dětem skákat dolů. Končí to potom zlomenýma rukama, nohama, nezřídka i klíční kostí. Pozor také na některé žebříky, které mají příčky daleko od sebe. Malé děti na ně jen těžko dosáhnou, a pak snadno spadnou.

Foto: time4sleep

Palandy ohrožují mnohem více, než byste mysleliFoto: time4sleep

5. Klíč ve dveřích

Samozřejmě od jistého věku, uvádí se nástup do základní školy, potřebuje dítě své soukromí, tedy i možnost zamknout se. Ale do té doby klíč ze dveří někde důkladně ukliďte. Jen maminka, které se už stalo, že se dvouleté dítě zamklo v pokoji a už neumělo odemknout, ví, jak bezvýchodná tato situace je.

Foto: thinkstock

Klíč z pokojů malých dětí rychle ukliďteFoto: thinkstock

6. Televize

„Myslím, že televize by v dětském pokoji také nemusela být, protože zvlášť menší děti by se na ni měly dívat pod dozorem a kontrolou rodičů. Ti by měli vědět, co potomci sledují, jak dlouho a kdy,“ říká Halka Freidingerová ze Studia In2. Totéž by mělo platit i pro počítač.

Foto: thinkstock

Počítač a televize patří jen do pracovny a obývákuFoto: thinkstock

7. Sklo a prosklené plochy

Myslíte si, že by jen blázen dával do dětského pokoje sklo? Pak se rozhlédněte u vás doma. Nemáte náhodu dveře do pokoje s prosklenou výplní? A co knihovna – nemá skleněná dvířka, aby se do ní tolik neprášilo? A co sklo na pracovním stole, nebo zrcadlo? Míst, kde ho můžete objevit, je stále mnoho. Pryč tedy s ním! A tam, kde být musí, což jsou okna (a někdy se rodičům nechce měnit ani dveře), nalepte bezpečnostní fólii, která zajistí, že když se tabule rozbije, zůstane na fólii nalepená a střepy se nerozsypou po celém pokoji.

Foto: thinkstock

O rozbité sklo či zrcadlo se váš potomek snadno pořeže, pryč tedy s nimi!Foto: thinkstock

8. Kusové a hrací koberečky

Je to velmi oblíbená kombinace nejen v dětském pokoji – na podlahu přijde laminátová nebo dřevěná podlaha, která se snadno udržuje, a na ni kusový koberec, aby dítě při hraní nesedělo na studeném. Ale stačí, aby se rozběhlo nebo se honilo s kamarádem, a koberec podklouzne. Opět se tak potvrzuje, že ideální podlahou do dětského pokoje jsou celoplošné koberce! Ty kusové odstraňte, nebo aspoň doplňte protiskluzovou podložkou.

Foto: thinkstock

Kusový koberec je ideální akorát k tomu, abyste po něm uklouzli a ublížili siFoto: thinkstock

9. Nebezpečné a jedovaté rostliny

Rostliny jsou přirozenou čističkou vzduchu, zvlášť v panelákových bytech ho zvlhčují a pomáhají udržovat zdravé klima. Ale pozor, do dětského pokoje nepatří ani ty jedovaté, ani rostliny s ostny. Seznam najdete v článku Máte malé děti? Tyhle kytky musí z domu!.

Foto: thinkstock

Kaktusy a jedovaté rostliny dejte z dosahu dětí v celém bytěFoto: thinkstock

10. Černá a červená barva

Dávat černou barvu do dětského pokoje asi nikdo nebude, ale víte, že nevhodná je i červená? „Jde o poměrně agresivní barvu, které by se měli zcela vyhnout rodiče nadměrně aktivních dětí. Ti ostatní ji zkusit mohou, ale opravdu s mírou, nejlépe jen na doplňcích. Určitě bych ji nedávala do částí kolem postele, kde by se mělo dítě zklidnit. Když už, tak do míst, kde si hraje a kde je aktivita povolená,“ říká designérka Věra Tomíčková z Toto studia.

Foto: thinkstock

S červenou zacházejte opatrně, působí příliš agresivněFoto: thinkstock

Překvapilo vás, jaká rizika na dítě v jeho pokoji čekají? Pokud pro ně chcete to nejlepší, odstraňte je!

Reklama

Načítám