Hlavní obsah

Tohle je 7 věcí, které urychlují stárnutí kůže. Vyhněte se jim!

Foto: Profimedia

Kůže stárne každému jinak rychle. Ale rozhodně se všem vyplatí starat se o ni!Foto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U někoho se výraznější známky stárnutí kůže projeví už ve třiceti letech a u jiného klidně o dvacet let později. Většinou se to svádí na genetiku, avšak minimálně stejný vliv má vaše životospráva!

Článek

Zdraví a stav pokožky ovlivňuje celá řada faktorů. Bezpochyby geny mají velký vliv, ale rozhodně nepředstavují všechno. Pokud své tělo ničíte nezdravým životním stylem a nevhodně o kůži pečujete, určitě se to projeví. Dobrá zpráva je, že to platí i naopak!

Co si pohlídat?

Strava

„Kůže stejně jako zbytek těla potřebuje správnou výživu, kterou jídlo z fast foodů neobsahuje. Aby byla kůže zdravá, potřebuje z jídla dostávat vitaminy A, C, E a ze skupiny vitaminů B je to biotin. To znamená, že denně potřebuje živiny z ovoce a zeleniny, jako jsou citrusy, rajčata, zelená zelenina či mrkev,“ říká odbornice na klasickou a estetickou dermatologii MUDr. Petra Samková z Petra Clinic.

Kůži také prospívají zelený a bílý čaj, a to především kvůli vysokému obsahu antioxidantů. Víte, jaké další potraviny jsou nadopovány antioxidanty?

Foto: Profimedia

Látky obsažené v cigaretách významně urychlují stárnutí pokožkyFoto: Profimedia

Kouření

Toxické látky (nikotin, kyanid, amoniak, formaldehyd, akrolein, oxid uhelnatý, fenol...) v tabákovém kouři mají na pokožku velmi negativní vliv. Zaprvé proto, že ničí kolagen a elasticin, což snižuje pružnost kůže, zadruhé dochází ke zúžení drobných cév na kůži, a tím se zhoršuje prokrvení a následné okysličování pokožky, která tak přichází o potřebné vitaminy, minerály a další živiny.

Alkohol

Přemíra alkoholu, což není sklenička nebo dvě vína denně, ale časté pravidelné večírky, kde nad množstvím zkonzumovaného zvláště tvrdého alkoholu přestáváte mít kontrolu, dehydratuje organismus. Tím výrazně vysušuje pokožku, přičemž právě na suché kůži jsou první známky stárnutí viditelné dříve. Zároveň alkohol také spotřebovává důležité živiny, například vitaminy A, B a E, které jsou pro zdravou kůži důležité.

Opalování

Sluneční paprsky jsou rizikové nejen z hlediska stárnutí kůže, ale i rakoviny. „To platí, i když je pod mrakem, prší nebo sněží. Proto opalovací přípravek aplikujte pokaždé minimálně 20 minut před odchodem z domu a znovu se mažte každých pár hodin. Krém na obličej je nutné nanášet každé dvě hodiny, protože jeho účinnost rychle klesá,“ radí Petra Samková.

„Minimální ochrana by denně měla být SPF 15 a v létě SPF 30, což platí také, pokud jste v budově, protože UVA záření působí i přes skla oken,“ pokračuje dermatoložka, která zároveň nedoporučuje časté opalování, a to ani v soláriu.

Foto: Profimedia

Obličej se snažte chránit před slunečním svitem. UV záření mimo jiné podporuje tvorbu vrásekFoto: Profimedia

Odličování

Večerní odlíčení je naprostý základ. Když spíte, pokožka více absorbuje látky, které jsou na jejím povrchu. Pokud se před spaním neodlíčíte, do pleti pak během noci pronikají nečistoty, které ucpávají póry, což se na vzhledu pleti samozřejmě nehezky projeví.

Důležitá je však i správná technika a volba přípravků. „Doporučuji micelární vodu nebo pleťové mléko a tonikum bez alkoholu, nemydlit. Následně ošetřit vhodným krémem v závislosti na typu pokožky a věku, aby mohla pokožka správně zregenerovat,“ uvádí dermatoložka MUDr. Markéta Majerová z Medicom Clinic.

Spánek

Během spánku dochází ke komplexní regeneraci organismu, a to se samozřejmě týká i kožních buněk. Sami víte, že na vaší pleti se obvykle projeví i jednodenní nevyspání například bledostí nebo kruhy pod očima. Dlouhodobý nedostatek spánku pak má přímo devastující účinky.

Na kůži má ale vliv i poloha, ve které spíte. „Při poloze na břiše nebo na boku se ve spánku stlačuje kůže do vrásek. Proto je z hlediska kůže pro spánek nejlepší poloha na zádech,“ říká Petra Samková.

Stres

Stres nadměrně vyčerpává organismus, dehydratuje pokožku a obecně má nejen na vzhled velmi negativní vliv. Navíc tělo odvádí krev z periferních orgánů, jako je právě kůže, aby dodalo energii svalům, což opět není pro zdraví pokožky to nejlepší.

Foto: Archiv firem

Pro zralou pleť vybírejte vhodné kosmetické přípravky, které dovedou výskyt vrásek a dalších nedokonalostí výrazně zmírnitFoto: Archiv firem

Máte nějaký tip pro zpomalení stárnutí kůže?

Reklama

Načítám