Hlavní obsah

Tohle letos ve StarDance nebylo!

Foto: Ondřej Kroutil

Vídeňský valčík by měl umět každýFoto: Ondřej Kroutil

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pořad StarDance dnes po osmi tanečních večerech konečně našel nového krále parketu. Také vás hlodá červíček a nemůžete přijít na to, co té letošní řadě chybělo? Tak my vám to prozradíme! Tvůrci totiž úplně vynechali vládce všech tanců valčík. A tak vám nabízíme malou záplatu – poslední díl našich internetových tanečních, ve kterých vás ho naučíme i s otočkou vlevo!

Článek

V sedmi předcházejících video kurzech jsme se společně poprali s různými latinsko-americkými rytmy. Standardním tancům jsme se záměrně vyhýbali a to z jednoho prostého důvodu – potřebujete k nim chlapy! A ti, jak je o většině „fotbalového“ pohlaví známo, tančí velmi, ale velmi neradi. Jenže žít bez chlapů přeci taky nejde! A proto vás naučíme základ všech tanců – valčík. Takže svou drahou polovičku popadněte (něco jako „táto vstaň a zvedni ruce!“), vytvořte si doma improvizovaný parket a můžete směle vytáčet valčík doleva i doprava.

Pokud nevíte, jak správně na to, podívejte se na naše video. Tanečnice Iva Langerová se svým partnerem Jindřichem Činčurou z Centra tance na Václavském náměstí vám na něm vše názorně ukážou a vysvětlí:

Jak se správně držet

Ve standardních tancích je nejviditelnější a zároveň nejčastější chybou správné držení těla a páru. Přitom, jak vysvětluje druhý vicemistr střední Evropy Jindřich Činčura, stačí sledovat několik kontaktních bodů:

  • 1. bod: Chodidla – měla by být po celou dobu tance stále rovnoběžná. Špička pravé nohy směřuje mezi chodidla partnera. Pak by se vám nemělo stát, že se pošlapete!
  • 2. bod: Přitisknuté tělo – to je ta příjemnější část tance, neboť byste se správně měli dotýkat od oblasti od pánve až po dolní část žeber (prostě se na toho druhého namáčkněte a vysvětlete mu, že je to tak správně…).
  • 3. bod: Dlaně – spojenou pravou dlaň partnerky a levou partnera musíte držet ve výšce očí partnerky (respektive té nižší osoby). Z boku by vaše dlaně měly být spojeny přesně mezi vámi, ruce by se neměly přetlačovat a přetahovat. Většinou má člověk tendenci zvedat křečovitě rameno, tak pozor na to, má být dole!
  • 4. bod: Druhá strana držení – pravá ruka partnera je položena na partnerčině lopatce, levá ruka partnerky tu partnerovu mohutnou ruku obejme – správně by se měla zaseknout o jeho deltový sval, ale popravdě, ne všichni muži tráví večer v posilovně, takže se může stát, že ten sval nenajdete… (Nesmějte se mu!)
  • 5. bod: Hlava – Je po celou dobu tance mírně otočená vlevo; do středu nebo napravo se otáčí jen ve výjimečných případech!

Áááá… raz-dva-tři…

Na videu nejprve vidíte takzvanou změnu vpřed a vzad. Je to základní krok do valčíku, který můžete tančit, když se chvíli nechcete točit (lepší je valčík netočit, než se stát hvězdou městského plesu a rozrazit stoly přihlížejících). Jde prakticky o kroky vpřed, při kterých se mění jen strany, které vedou vpřed (tedy buď jste natočeni více doprava, nebo více doleva). Vy ale spíše znáte rovnou otáčku vpravo, která je na videu samozřejmě také vysvětlena.

Co většina tanečníků-amatérů ovšem neumí, je otáčka vlevo. Zkušení vědí, že je lepší začínat od levé nohy. Když jdete vpřed, na třetí dobu nenásleduje „přísun“ jako u valčíku vpravo, ale křížení! Začínáte tedy levou vpřed, pokračuje pravá vpřed a točíte se, krok zakončuje na třetí dobu opět levá, již předkřížíte před pravou nohou. Když pokračujete vzad, na konci kroku už je opět klasický přísun.

Vybrali jsme ty nej

Valčíkové písně bývají jedny z nejkrásnějších. Vybrali jsme pro vás ty naše nej!

  • Johann Strauss: Na krásném modrém Dunaji
  • Hugo Strasser: Donauwellen
  • Doris Day: Que Sera, Sera
  • Soundtrack: La Valse d´Amelie
  • Nina Simone: Mr Bojangles

Osmý díl našich video tanečních je úspěšně za námi. Tak už na nic nečekejte, ještě rychle napište Ježíškovi o taneční boty a můžete vytáčet valčík všemi směry. Pevný krok i v novém roce přeje

Reklama

Související témata:

Načítám