Hlavní obsah

Tohle musíte ovládat, aby vám vztah vydržel. Oba!

Foto: Thinkstock

Pro to, aby byl váš vztah šťastný, musíte také něco udělat...Foto: Thinkstock

Reklama

Jen láska nestačí! K tomu, aby vám vztah vydržel a skvěle fungoval po celý život, je toho potřeba mnohem víc. V čem je tedy to kouzlo? Vy i váš partner musíte ovládat těchto pět věcí!

Článek

Milujete ho, on vás, ale to rozhodně neznamená, že spolu zvládnete žít ve spokojeném a fungujícím vztahu. Jestli ale máte vy i váš partner v malíku následujících pět „dovedností“, vaše šance na společné stáří je dost vysoká.

1. Umění uznat vlastní chybu

Každý se někdy zmýlí, učiní špatné rozhodnutí, prostě něco pokazí. Jenže ještě horší než sama pokažená věc je, když ten, kdo za to může, předstírá, že se nic nestalo, nebo dokonce svaluje vinu na druhého, případně zapírá. Pokud máte vy a váš partner dostatek odvahy a síly říct „je to moje chyba“, máte z poloviny vyhráno.

Uznat chybu je super, ale pozor, chce to také umět se omluvit. „Jestliže partnerská hádka skončí omluvou a případným vyříkáním, partneři se k sobě opět přiblíží a začínají s čistým štítem. V případě, kdy partneři mlčí a nechávají problém vyšumět, nedojde tak k pročištění situace. Ve vztahovém klimatu tak zůstávají po každém nevyřešeném konfliktu drobné kapičky, které se střádají. Zákonitě pak musí sklenice jednou přetéci,“ tvrdí kouč partnerských vztahů Kateřina Matláková ze Školy pro ženy.

Foto: Thinkstock

Smysl pro humor obou partnerů je pro lásku důležitýFoto: Thinkstock

2. Umění pochválit

Říká se, že obzvláště muže je potřeba chválit, ale platí to i pro ženy. Pochvala totiž nejen motivuje, ale zároveň partnerovi ukazuje, co se vám líbí, a co naopak ne. Je to vlastně velmi příjemný komunikační prostředek. „Pochvala je pro člověka vždy ujištěním, že je na dobré cestě, že se mu daří a druhý si ho všímá a za jeho chování si ho váží. Pochvala je vždy spojena s určitým pocitem jistoty. Pokud není jeden z páru nikdy chválen, je dost možné, že si začne ocenění hledat jinde,“ varuje kouč partnerských vztahů Barbora Sedláková.

3. Smysl pro humor

Zní to jako klišé, ale s úsměvem a smyslem pro humor jde opravdu všechno líp a snáz. „Humor, smích a hravost vnášejí do vztahu lehkost, se kterou je možné se snadněji přenést přes různé vztahové nástrahy. Partneři, kteří mají smysl pro humor, přistupují odlehčeněji k různým životním výzvám a jsou schopni je lépe vyřešit,“ říká Kateřina Matláková.

4. Umění odpouštět

Dokonalost neexistuje. A tak je opravdu nezbytně nutné naučit se přes určité věci přenést. „Nikdy nenajdete partnera, který by vše udělal dokonale podle vašich představ. Pokud udělá něco, co se vám nelíbí, je třeba mu vysvětlit, co vám jeho chování způsobilo a že byste si přáli, aby se to neopakovalo. Pak je ale třeba jít dál,“ radí Barbora Sedláková.

Foto: Thinkstock

Pohádat se, to ano, ale jen tehdy, když se umíte i omluvit a uznat vlastní chybuFoto: Thinkstock

Neznamená to ale stále dokola odpouštět a nechat se vždy „ukecat“ sliby o tom, že se to už nebude opakovat. „Odpouštějte do té doby, dokud se po odpuštění cítíte lépe, obzvláště pak v případech, kdy víte, že na sobě partner zapracuje. Samozřejmě, že dlouhodobé potlačování sama sebe ještě neprospělo žádnému vztahu,“ dodává Barbora Sedláková.

5. Umění ustoupit

Vytváření kompromisů a pro obě strany akceptovatelných rozhodnutí. O tom přesně vztah je.

Proto se neobejdete bez toho, aby čas od času jeden z vás v něčem ustoupil. Opravdu se svět zboří, když tentokrát půjdete na film, který vybral on (i když se vám asi nebude líbit), a opravdu ho zabije, když tentokrát vynechá fotbal a půjde s vámi na procházku? „Umění ustoupit je důležité, ideálně v drobných věcech. Neznamená to, že by jeden z partnerů měl upouštět od svých základních životních hodnot,“ zakončuje Barbora Sedláková.

Tak co? Ovládáte tyhle vztahové nezbytnosti?

Reklama

Související témata:

Načítám