Hlavní obsah

Toužíte po svatbě? Tohle jsou 4 důvody, proč byste si to měli rozmyslet!

Foto: Profimedia

Vdát se, nebo ne? Toť otázka. Obě varianty mají své klady i záporyFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Ve dvou se to lépe táhne. Není nad to celý život usínat po boku jednoho partnera…“ A bla bla. Zrovna uvažujete, že řeknete ano? Zadržte. Tyhle argumenty vás od svatby spolehlivě odradí!

Článek

„Jste spolu tak dlouho. Kdy už se vezmete?“ Tak na tohle se ptají všichni. I když je společnost k párům žijícím „na psí knížku“ benevolentnější, přece jen je manželství pro mnohé jakýmsi zpečetěním vztahu dodávajícím mu na vážnosti. Že by zase šlo do módy? Vypadá to tak.

Český statistický úřad uveřejnil, že počet sňatků uzavřených v roce 2014 byl o 2100 vyšší než v roce 2013. Na druhé straně, v témže roce se rozvedlo 26 800 manželství. (Nejčastěji se rozpadlo manželství po šesti letech.) Není právě tohle ten důvod, proč se radši nevdávat a neženit? Ale pozor, faktorů, proč do toho nejít, existuje víc. A tohle jsou ty nejdůležitější.

1. Svatba i rozvod stojí peníze

Z výzkumu Era (ČSOB) vyplynulo, že pětina žen svatbu odkládá právě kvůli obavě z finančního kolapsu. Podle ředitele klientské komunikace Era Jana Doubka svatba opravdu znamená nemalé výdaje, které se v průměru pohybují v řádech desetitisíců. Ale i když si člověk naspoří na hezký den D, ještě není vyhráno.

Kampaň Národní týden manželství, který se letos konal v únoru, přišla se zajímavými čísly. Právnička Daniela Kovářová spočítala, kolik zhruba stojí rozvod. I když pochopitelně záleží na mnoha věcech, třeba předchozí dohodě rozvádějících se manželů, nikdy nelze počítat s tím, že rozpad vztahu peněženku nezatíží.

Foto: Profimedia

Rozvod přichází nejčastěji po šesti letech od svatby. A rozhodně není levnou záležitostíFoto: Profimedia

Prvním nákladem je položka za sepsání a podání návrhu na úpravu výchovy a výživy k dětem. Advokát si naúčtuje 500 až 2000 korun. Následuje soudní poplatek nově zvýšený z tisícikoruny na tisícovky dvě. A to není všechno.

Podle zmíněné právničky hodně lidem nedochází, že musí počítat s časovou ztrátou, a tedy i výdělkem, dojížděním k soudu či k advokátovi, vybavením nového bytu, případnou kaucí a dalšími položkami. „Obyčejný rozvod“ tak úplně normálně může vyjít na desetitisíce korun, jak se říká, „bez mrknutí oka“.

2. Věrnost se vytrácí

Z průzkumu francouzského serveru Gleeden vyplynulo, že 65 procent lidí má na novodobou věrnost jasný názor. Dneska je to tak, že partner podvede partnera, i když mu na něm záleží. Prostě „normálka“.

Mimochodem, když zmíněný portál anketu uspořádal před několika lety, podobně smýšlejících lidí bylo o 10 procent méně. Lze tedy soudit, že věrnost začíná být pouhým slovem.

Ostatně, důkazem je i počet anonymních členů mega seznamky AshleyMadison, která v současnosti spravuje účty 37,6 milionům lidí. Víte, jaký má slogan? „Život je krátký“.

Foto: Profimedia

Většina lidí v manželství prý přibere. Zřejmě je to tím, že mají pocit, že už mají partnera jistéhoFoto: Profimedia

3. Tělesná váha stoupá

Australský výzkum z roku 2014 s konečnou platností potvrdil, že ženy do šesti měsíců od svatby přiberou skoro pět liber, což je zhruba 2,2 kilogramů. To se ukázalo na vzorku 350 žen. Tato studie však není jediná, která poukazuje na negativní stránky manželství.

Informace uveřejněná v magazínu Journal of Psychology také děsí. Ženatí i vdané přibírají na váze i po čtyřech letech od oficiálního sezdání. Vědci to charakterizují slovy: „Lidé obvykle povolují ve svém úsilí o udržení váhy, když už mají životního partnera.“ A čtvrtý bod rovněž není veselý.

4. Emoce otupují

Když už jsme u těch výzkumů, tak si přisadili i Novozélanďané. Loňská studie z Journal of Psychophysiology ukázala, že manželství emočně otupuje a snižuje schopnost prožívat šťastné okamžiky.

Výzkumníci tento závěr uveřejnili na základě experimentu se 4000 muži a ženami ve věku 18 až 94 let s tím, že pokud prožíváte ve svém dlouhodobém vztahu tíseň, tělo není schopné vyvolat pozitivní emocionální reakci na příjemná gesta, což je rizikovým faktorem pro deprese. Tak co, ještě se chcete vdávat?

A jak to vidíte vy? Svatba, nebo život na psí knížku?

Reklama

Načítám