Hlavní obsah

Trápení s trávením. Nemoc, nebo stres?

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Určitě to znáte. Máte stres v zaměstnání nebo ve škole plus rodinné či osobní starosti, a najednou se ještě přidají trávicí obtíže. Kde leží příčiny těchto obtíží a jaké jsou možnosti jejich řešení?

Článek

Obvykle se jedná o těžkosti plynoucí z poruchy pohybu jednotlivých částí trávicího traktu. Svaly těchto orgánů pracují příliš rychle, nebo naopak pozvolna. Obsah žaludku či střev se tak pohybuje rychleji nebo pomaleji než normálně a následkem toho jsou problémy jako například průjem, zácpa či pocit nafouknutého břicha. Člověk není přejedený, přesto má pocit plnosti, některé pohyby mohou provázet i nepříjemné křeče v břiše. A u lékaře je trávicí systém podle všech vyšetření v naprostém pořádku. Takže problém nesouvisí s trávicím systémem samotným, ale s jeho fungováním a nazývá se funkční trávicí obtíže.

Stres v zaměstnání

Protože je trávicí soustava lidí s funkčními trávicími obtížemi vlastně zdravá, je velice složité stanovit konkrétní příčinu potíží. Podle nejrůznějších odborných zdrojů se však může jednat o nesprávné stravování, zejména nedostatečný příjem vlákniny, nedostatek pohybu, cestování, zadržování stolice, nadměrný příjem kofeinu, alkoholu nebo užívání některých druhů léčivých přípravků. A samozřejmě také stres. Na stres je naše trávicí soustava velice citlivá. Vzpomeňte si na zkoušení ve škole, na první rande nebo na to, když jste zažili nějaký trapas – vaše břicho určitě signalizovalo, že nejste úplně v pohodě.

Rodinné nebo osobní starosti

Funkční trávicí obtíže nejsou sice nijak závažným onemocněním, ale pokud člověka přepadnou, dokážou pořádně potrápit a znepříjemnit život. Tím spíš, že se většinou objevují v tu nejnevhodnější chvíli, kdy by naopak potřeboval být v pohodě a mít dostatek sebevědomí. Proto je dobré těmto obtížím předcházet – například pravidelným sportem, obzvlášť v případech, kdy má člověk sedavé zaměstnání s nedostatkem pohybu. Dobré je také upravit si jídelníček a jíst dost ovoce a zeleniny, aby tělo mělo dostatek vlákniny. Ale nejdůležitější věcí je zbavit se stresu.

Naučit se zvládat stresové situace není jednoduché a je to běh na dlouhou trať. Během toho si člověk může vzít na pomoc některý z léčivých přípravků, které umějí ulevit od různých příznaků funkčních trávicích obtíží. Na trhu jsou i léčivé přípravky na bázi bylin – například Iberogast.

Iberogast

Iberogast obsahuje extrakt z devíti různých bylin a poskytuje úlevu hned od několika hlavních a velmi nepříjemných příznaků zároveň.  Iberogast reguluje aktivitu svaloviny trávicích orgánů a působí též proti nadýmání. Může pomoci od pocitu plnosti, pocitu nafouklého břicha nebo uvolnit křeče v břiše. A dokáže si poradit i se zácpou nebo průjmem.

Čtěte pečlivě příbalovou informaci. Iberogast je léčivý přípravek k vnitřnímu užití. L.CZ.MKT.CC.05.2017.1014

Reklama

Načítám