Hlavní obsah

Proti astmatu i rakovině: Nepodceňujte větrání v zimě!

Foto: BLACKDAY, Shutterstock.com

Foto: BLACKDAY, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těšíte se, až se během zimních večerů schováte do tepla domova, zachumláte se pod deku a už ani na chvíli k sobě nepustíte venkovní chlad? Zadržte! Větrat je totiž důležité i v zimě! Jak na to, abyste zbytečně netopili pánubohu do oken?

Článek

Větrání vypadá na první pohled jako naprosto banální a jasná věc. Jenže to není tak úplně pravda – hlavně během zimy. Špatně vyvětraná místnost s sebou přináší spoustu nepříjemností. Co vše ovlivňuje, proč v místnosti pravidelně měnit vzduch a čemu se vyhnout?

Ovlivňuje vznik astmatu i rakoviny

Nekvalitní vzduch má opravdu velký vliv na lidský organismus. Během dýchání mimo jiné vylučujete oxid uhličitý. Jeho nadměrné množství ve vzduchu snižuje imunitu, vede ke vzniku alergií, výrazně zhoršuje kvalitu spánku a může způsobovat bolesti hlavy či nevolnost. Zvyšuje pocit ospalosti a únavu, u dětí se může naopak projevovat hyperaktivitou.

Mimo oxidu uhličitého se do vzduchu dostávají škodliviny a zápachy z vybavení domácnosti. Hračky, textil, zdi, nábytek a spotřebiče uvolňují do vzduchu formaldehyd, ftaláty a bromové zpomalovače hoření. Tyto látky mohou kromě astmatu a alergií podpořit i vznik rakoviny. Abyste výrazně omezili tyto škodliviny ve své domácnosti, musíte měnit vzduch bez ohledu na roční období.

Foto: Svetlana Lukienko, Shutterstock.com

Správné větrání je důležité i během zimy. Kromě vlivu na váš byt působí i na lidské zdraví a psychikuFoto: Svetlana Lukienko, Shutterstock.com

Krátce, ale intenzivně

Četnost a intenzita větrání záleží na typu místnosti, kolik lidí a jak často ji využívá. Jeden člověk vydýchá vzduch v běžně velkém pokoji přibližně za tři hodiny, deseti lidem ale ve stejné místnosti kvalitní prostředí vydrží pouhých 15 minut. Častější větrání je důležité hlavně při používání svíček, sušení prádla nebo vaření. Nejdůležitější místnosti, kde je nutné větrat, jsou kuchyně, koupelna a toaleta, pro kvalitní spánek neopomíjejte ani ložnici.

Klíčové je otevřít okno ráno a před spaním, ideální je krátce větrat přibližně každé dvě hodiny. Zatímco v létě je optimální doba výměny vzduchu kolem půl hodiny, na jaře a na podzim okolo 10 minut, během zimy vám postačí 4–6 minut. Když mrzne, větrejte ještě kratší dobu, bohatě si vystačíte se třemi minutami. Nic se ale nemá přehánět. Pozor si tedy dejte i na příliš dlouho otevřená okna, tedy to nad 10 minut. Tehdy dochází k tepelným ztrátám a ochlazení organismu. To negativně působí na svaly a cévy a může vést k nachlazení či revmatickým potížím.

Pozor na vlhkost

Nesprávné či příliš dlouhé větrání má vliv i na váš dům. V zimě zapomeňte na dlouhodobé používání ventilaček. Během něho kondenzuje vlhkost, kvůli čemuž namrzá těsnění kolem oken a dochází ke vzniku plísní.

Ideální vlhkost se v zimních měsících pohybuje mezi 45 a 65 procenty. Vlhkost v bytě můžete zjistit pomocí vlhkoměru, který se dá pořídit již od několika stokorun. Kromě větrání tvorbu vlhkosti pozitivně ovlivňuje správná teplota v místnosti (vhodná je kolem 21 stupňů, maximálně však 24 stupňů) a sušení prádla mimo byt, případně v sušičce. Pokud musíte sušit doma, snažte se větrat častěji (4 minuty alespoň každé dvě hodiny).

Při vaření mějte pokud možno celou dobu zapnutou digestoř. Po skončení na několik minut intenzivně vyvětrejte, doporučuje se výměnu vzduchu po chvíli znovu opakovat. Po každém sprchování otřete podlahu i stěny a zapněte ventilátor. Menším koupelnám postačí několik minut, větší vyžadují delší odvětrávání (přibližně 30 minut). Vhodný je ventilátor s čidlem, který se zapne, pokud koupelnu používáte. Sehnat se dají i ventilátory s hydrostatem, který se zapíná podle skutečné vlhkosti vzduchu.

Foto: quadshock, Shutterstock.com

Pro zimní větrání je klíčová doba a intenzita. Nechte okna otevřená dokořán po dobu 4–6 minut. Zásadní je větrat ráno a před spaním, ideální jsou ale každé dvě hodinyFoto: quadshock, Shutterstock.com

Pro zimní větrání je podstatné jednoduché pravidlo – hlavně intenzivně. Otevřete okna dokořán a po pár minutách je zase zavřete, bát se nemusíte ani průvanu. Místnost se sice ochladí, ale po chvíli se znovu zahřeje, díky čemuž se vzduch kompletně vymění.

Nejefektivnější je rekuperace

Rekuperace, tedy zpětné získávání tepla, je stále oblíbenější formou větrání. Princip je jednoduchý – z odpadního vzduchu se získává teplo, které se předá čerstvému chladnému vzduchu. Ten je pak do místnosti přiváděn již předehřátý. Na rozdíl od běžného větrání proudí při rekuperaci vzduch velmi pomalu, a nedochází tak k průvanu. Snižují se tepelné ztráty, nemění se teplota v místnosti a je zajištěna vynikající kvalita vzduchu. Díky využívání tepla z odpadního vzduchu dochází navíc k výrazné úspoře energie. Rekuperace se do domu zavádí obdobně jako vzduchotechnika a je lepší ji svěřit odborníkům. Další možností jsou menší decentrální rekuperační jednotky nebo klimatizace.

Někdy ale nastává problém opačný, a sice příliš suchý vzduch. Ten ohrožuje hlavně alergiky, ale ovlivňuje zdraví dýchacích cest u všech lidí. Pomohou vám s ním pračky vzduchu a zvlhčovače. Zatímco zvlhčovač vzduch pouze zvlhčí, pračka navíc o něco zmírní i prašnost.

Jak během zimy větráte vy?

Reklama

Související témata:

Načítám