Hlavní obsah

Táhne vám do bytu a rosí se vám okna? Někde je chyba. Máme rady odborníků!

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Nekvalitní stará okna či dveře... ještě než se rozhodnete se jich definitivně zbavit, můžete jim prodloužit život celkem jednoduchými zákrokyFoto: Halfpoint, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte příliš hlučné dveře, nebo jimi dokonce profukuje? Mlží se vám okna? Nic příjemného. Víme, čím to může být, a také vám ukážeme, jak si poradit, i když zrovna nemáte na koupi nových dveří či oken.

Článek

Na výměnu to ještě úplně není nebo se vám prostě nyní financí nedostává, ale řešení profukujících dveří či oken je nasnadě. Jde přece také o peníze. A ne o malé, ceny energií rostou, a tak přece nebudete topit pánubohu do oken.

Fouká na vás? Utěsněte to

Zima se neptá. Jako každý rok přijde a ihned ukáže nedokonalosti vašeho příbytku, na které jste na jaře se stoupajícími teplotami dávno zapomněli. Bývají to často profukující okna a dveře, což může mít hned několik důvodů. Nejběžnějším je absence těsnění nebo chybějící práh pode dveřmi. Pomoci vám tak může dodatečné utěsnění oken, vstupních a balkonových dveří.

Moderní těsnění jsou jedno- a vícekomorová, vyrobená z pryže či speciální pěny. Díky oboustranné lepicí pásce je snadno připevníte do oken či dveří. Před samotným nalepením nezapomeňte dobře odmastit a očistit místa, kam budete těsnění lepit. Těsnicí pásky se prodávají v metráži, s různou tloušťkou a šířkou.

Jak třeba i na střešní okna? Poradíme vám i co s nimi.

Mechanický práh. Seznamte se!

Nejen okolo dveří, ale i pod nimi vám může unikat draze zaplacené teplo. Utěsnění spodní hrany dveří můžete provést použitím dřevěného prahu nebo zafrézováním mechanického prahu do křídla, které je možné u většiny otočných dveří. K dostání jsou i těsnicí lišty s kartáčkem. Ta se připevňuje oboustrannou páskou nebo malými šroubky přímo dolů na dveře.

Foto: JP WALLET, Shutterstock.com

Těsnicí lišty i dobře přiléhající zámek dokážou divyFoto: JP WALLET, Shutterstock.com

„Nevýhodou dřevěného prahu je jeho tloušťka, která tvoří překážku pro volný průchod a úklid. Naproti tomu mechanický práh je umístěný v dveřním křídle a nepřekáží na podlaze. Práh začne vyjíždět při zavírání dveří a při zavření dotěsní prostor pod křídlem,“ radí Aleš Ullmann, technický specialista společnosti Sapeli.

Hlučné a zdeformované dveře

Mezi časté problémy patří i deformace na zárubních nebo na dveřích. Je proto užitečné nechat zkusit provést seřízení na závěsech. Pokud nedojde k nápravě, je nutná výměna zárubně nebo dveří. Deformace na zárubni je způsobená špatným zabudováním, deformace na dveřích může být od vlhkosti – například u dveří vstupních.

U starších dveří vás může trápit i jejich hlučnost při otevírání a zavírání. Toto začnete vnímat zvlášť, pokud jste rodiči malých dětí, které mají lehký spánek. I zde si můžete trochu vypomoci těsnicí páskou.

„Snížení hlučnosti u starých dveří je velmi sporadické a výsledný efekt je jen částečný. Jediná možnost je použití těsnění na dosedacích plochách zárubně a dveří, což určité zlepšení přinese, ale moderní výrobky nabízejí po této stránce daleko více možností," míní Aleš Ullmann.

Foto: India Picture, Shutterstock.com

Pokud se okna mlží pouze z venkovní strany, těsní dobře. A takovými okny vám nikdy do bytu nebude zatékatFoto: India Picture, Shutterstock.com

A co s orosenými okny?

Se zimním obdobím a okny souvisí i jejich rosení. „Značí to zvýšenou vnitřní vlhkost a velký rozdíl mezi venkovní a vnitřní teplotou," vysvětluje tento běžný jev hodinový manžel Ondřej Dušek.

Přebytečná vlhkost se pak sráží na nejstudenějších místech, a to bývají právě skleněné tabule oken. Starými netěsnícími okny unikala vlhkost ven samovolně, moderní okna – bez ohledu na materiál, ze kterého jsou rámy a křídla – interiér utěsní. Přebytečné vlhkosti se poté musíte zbavit účinným větráním či odsáváním par.

„V zimě větrejte krátkým intenzivním otevřením oken, kdy se rychle vymění vzduch, sníží se vzdušná vlhkost, ale neprochladí se stěny. Větrání skrze ventilaci v zimě není příliš vhodné. Účinné větrání a optimálně nastavená teplota v interiéru je pak minimum nezbytné jako prevence vzniku plísní,“ vysvětluje Jiří Korbelář, technický manažer značky Vekra.

Reklama

Související témata:

Načítám