Hlavní obsah

Trápí vás nafouklé břicho? Známe 6 triků, jak s ním bojovat!

Foto: Thinkstock

Míváte nafouklé břicho? Pomůže méně solit!Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pocit nafouklého břicha až k prasknutí rozhodně není nic příjemného. Zvlášť když se s ním potýkáte dlouhodobě. Řekneme vám nejčastější příčiny i jak se ho zbavit!

Článek

Pro začátek je dobré podotknout, že nafouklé břicho je zcela běžný jev a opravdu jen zřídkakdy se jedná o symptom závažného onemocnění. Jedním z nich by mohla být rakovina vaječníku. To však platí jen pokud jste zaznamenaly i další příznaky jako jsou nepravidelné močení, pocit plnosti či bolesti žaludku.

Nafouklé břicho může být také důsledkem premenstruačního syndromu, kterým pravidelně trpí až třetina žen v plodném věku. Objevuje se zhruba týden před menstruací, s jejím nástupem se ale vrátí do normálu.

Většina dalších příčin nafouklého břicha obvykle více či méně souvisí s celkovým životním stylem. „K těm nejběžnějším příčinám patří konzumace nezdravých anebo pro nás nevhodných potravin a přejídání se,“ komentuje specialistka na zdravotní prevenci a výživu Mgr. Margit Slimáková, Ph.D.

A jak lze tedy ploššího břicha dosáhnout?

Foto: Thinkstock

Přejídání se a možná potravinová alergie můžou být příčinami potíží s trávicím traktemFoto: Thinkstock

1. Na čas se vyvarujte potravinových alergenů

Potravinové alergie jsou napříč populací čím dál častější, i když třeba ani nevíte, že je máte. Alergické reakce pak mnohdy zasahují právě trávicí trakt. „V případě dlouhodobých potíží doporučuji vyzkoušení eliminační diety, kdy se na pár týdnů vyřadí nejběžnější potravinové alergeny,“ doporučuje Margit Slimáková. K těm patří mléčné výrobky, vejce, obilniny nebo pro Evropany v zásadě exotické potraviny, jako jsou ořechy, mořské plody, sója, ananas nebo avokádo.

2. Zařaďte do jídelníčku probiotika

O trávení potravy se z významné části starají bakterie, které spotřebovávají zbytky živin ve střevech. Když je jich nedostatek, běžný důsledek například užívání antibiotik, musí je tělo vyzískat z probiotik. Ty se samozřejmě nacházejí v jogurtech s živými kulturami nebo kefírech, ale v případě, že máte výraznější deficit, to nebude stačit. Vhodnější je sáhnout po probiotikách jako doplňcích stravy, které seženete v každé lékárně.

3. Radši cukr, než umělá sladidla

Potraviny s náhražkami cukru, jako je sacharin nebo aspartam, často konzumujete nejen při hubnutí. Pochutnat si na sladkosti s minimálním obsahem kalorií je ale jen zdánlivou výhrou. Umělá sladidla mají řadu stinných stránek. Kromě toho, že skutečnou chuť na sladké nezaženou, je vaše tělo jen obtížně tráví. Navíc podporují zadržování plynu v tenkém střevu.

Foto: Thinkstock

Pohyb je skvělou volbou k odstranění neduhu jménem nafouklé břichoFoto: Thinkstock

4. Nezapomínejte na pohyb

Svižná procházka, jízda na kole nebo hodinka v posilovně alespoň třikrát týdně může být jednoduchou prevencí nafouklého břicha. To je zapříčiněno zadržováním plynu v problematických částech tenkého střeva. Cvičením zvyšujete pohyb střev a tím i rychlost trávení. Plyny tak z trávicího systému snáze odcházejí.

5. Méně soli, prosím

Konzumace jídel s vysokým obsahem sodíku způsobuje zadržování vody v těle (která to jsou, najdete zde). Cítíte se pak nafouklí a vaše váha může vzrůst až o kilo a půl. Denní norma soli je pro zdravé osoby pět až 15 gramů. Její překračování pak pramení především z přílišné konzumace žitného pečiva nebo průmyslově upravených polotovarů. Zkuste je proto nahradit celozrnným pečivem a čerstvě připravenými pokrmy.

6. Jezte co nejpomaleji

Málokdo má trpělivost dvacetkrát až třicetkrát přežvýkat každé sousto, jak se obvykle doporučuje. Možná by ale stálo za to, ještě nad tím popřemýšlet. Rychlým hltáním spolykáte spolu s jídlem velké množství vzduchu, což se negativně projeví ve vašem trávicím traktu a přivodí pocit břicha jako balon.

A co vy? Máte nějaké vlastní triky, jak bojovat s nafouklým břichem? Nebo vás víc než nafouknutí trápí jeho tvar? Zapracujte na něm pomocí 4 účinných cviků!

Reklama

Načítám