Hlavní obsah

Trápí vás tmavé skvrny na kůži? Pozor, může to být příznak rakoviny a cukrovky!

Foto: Misha Beliy, Shutterstock.com

Foto: Misha Beliy, Shutterstock.com

Reklama

O kůži v obličeji se většinou staráte pečlivě. Podle dermatologů je ale vhodné věnovat pozornost i pokožce těla a nehtům. Mohou se zde totiž projevit příznaky některých chorob probíhajících uvnitř těla – a to i těch nejzávažnějších: cukrovky a rakoviny.

Článek

Kůži se věnujte pravidelně a občas se pečlivě pozorujte. Některé drobnosti, nad kterými pravděpodobně mávnete rukou, mohou být příznakem závažných zdravotních problémů a podcenit je by mohlo být fatální. Které to jsou?

1. Pupínek nejde vymáčknout a krvácí

Určitě jste se s ním už někdy setkali, nejčastěji v oblasti obličeje. Lehce narudlý pupínek s tvrdým středem, okolí je napuchlé a nejde vymáčknout. A když už se to povede, krve teče tolik, že by měl Drákula radost. „Může se jednat o banalitu, jako je zatržený fibromek, také ale může jít o kožní nádor,“ říká Hana Smutková, primářka centra Asklepion. Jaroslava Kružíková, kožní lékařka s praxí v Hronově a Vrchlabí, dodává, že krvácející pupínek byste nikdy neměli mačkat: „Nemusí se jednat o nic závažného, na druhé straně to může být útvar, který je nutno co nejdříve odstranit.“ Pokud pupínek do týdne nezmizí, navštivte odborníka.

Foto: George Rudy, Shutterstock.com

Některé pupínky se chovají nestandardně, tak je raději dál nevymačkávejte a zajděte ke kožnímu lékařiFoto: George Rudy, Shutterstock.com

2. Popraskané rty se nehojí

Popraskané rty? V zimě nic výjimečného. Ovšem i v případě této zdánlivé drobnosti je třeba mít se na pozoru. „Popraskané rty mohou vzniknout povětrnostními vlivy, jako je velký mráz, nebo naopak slunce, když jste sliznici rtů zapomněli ošetřit ochranným balzámem nebo vazelínou,“ říká Hana Smutková. „Mohou být ale způsobeny i kvasinkovou infekcí – zejména praskající koutky –, nedostatkem vitaminu B nebo vedlejším účinkem léků,“ dodává. Pokud potíže přetrvávají déle než týden, poraďte se s dermatologem.

3. Suchá skvrna, kterou nejde promazat

Třebaže berete péči o pokožku zodpovědně, přesto se na těle nachází skvrnka, kterou nelze promastit a nemizí? Dermatoložka Jaroslava Kružíková připomíná, že je důležité, kde konkrétně se skvrna nachází a zda je zarudlá, svědí, je ostře ohraničená, šupí či nešupí – to vše vypovídá o povaze problému. Podle Hany Smutkové se zpravidla jedná o ložisko ekzému nebo lupénky (psoriázy), plísňovou infekci nebo počínající bradavičku (keratózu).

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Rozpraskané rty? Jestli na ně nic nefunguje, ukažte je odborníkoviFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

4. Tmavá kůže na krku a v podpaží

Tmavé skvrny na těle netrápí pouze seniory ve formě stařecké pigmentace. Najdete-li je v podpaží, nejspíše se jedná o defekt vzniklý mechanickým drážděním nebo chronickým zánětem. Může být způsoben i nadměrným pocením a zapařením u obézních lidí. Pozornost zvyšte v případě, že je kůže nejen tmavá, ale i drsná s drobnými výrůstky. Podle Hany Smutkové to může být projev dědičného nebo i nádorového onemocnění (tzv. paraneoplastický projev – ten je způsobený aktivitou nádoru, který roste někde v těle).

A co tmavá kůže na krku? „Na krku se může jednat o solární elastózu, což je degenerativní poškození kůže zapříčiněné nadměrným sluněním, nebo vznikne jako reakce kůže na aplikaci parfému a následné vystavení slunci,“ vysvětluje odbornice. Dalším skrytým důvodem tmavých oblastí na kůži může být i cukrovka – proto tyto změny nepodceňujte. Jakmile je objevíte, kontaktujte lékaře a podstupte krevní test, který vám řekne, jak na tom jste.

Foto: JL-Pfeifer, Shutterstock.com

Skrýváte pod krásným lakem tmavé skvrny?Foto: JL-Pfeifer, Shutterstock.com

5. Temné skvrny na nehtech

Sportovkyně a turistky bývají zvyklé na otlaky, které – nejčastěji na nehtech palců – způsobí temné skvrnky. Bývá to pouze následek traumatizace nohou v obuvi a většinou je to krevní podlitina. Tmavé skvrny na nehtech ale mohou značit i celkové onemocnění. Z těch mírnějších jmenujme třeba pigmentový névus v nehtovém lůžku či plíseň často spojenou se ztlušťováním nehtů, ze závažnějších kožní nádor melanom. Ten, na rozdíl od modřiny, která odrůstá s nehtem, zůstává stále na svém místě.

Prohlížíte si svou kůži pozorně?

Reklama

Načítám