Hlavní obsah

Tři dobroty s povidly: Podlehnete jim na první sousto!

Foto: Jakub Jurdič

Některé klasické české dobroty by se bez povidel neobešlyFoto: Jakub Jurdič

Reklama

Ať už jste si na sklonku léta povidla uvařili vlastní nebo pro ně zaběhnete do obchodu, dnešní recepty se vám budou líbit. Kdo by odolal povidlovým buchtám, medovému perníku nebo plněným těstovinám?

Článek

Povidla patří do klasické české kuchyně stejně jako třeba mák. A co si budeme nalhávat, ona kombinace povidel a máku je taky dobrota :-). My jsme se pro dnešek soustředili jen na zmiňovaný poklad ze švestek.

Pokud máte povidla domácí, je to vaše velké plus. Pokud je ale budete kupovat, buďte ostražití a pročítejte etikety. Většina povidel na trhu je doslazovaných a cukr v nich většinou nahrazuje chuť kvalitních švestek. Sehnat se bez větších problémů ale dají povidla neslazená. Jako bonus můžete povidla dochutit – a to nejen rumem. Přidejte do nich trošku skořice, nového koření a hřebíčku (samozřejmě v mletých verzích) a uvidíte, že i „obyčejné“ povidlové buchty budou zase trochu jiné. A lepší.

Povidlové buchty podle Anny Drůbkové

Na asi 20 buchet potřebujete: 500 g hladké mouky plus trochu na podsypávání, 120 g měkkého másla, 3 žloutky o pokojové teplotě, 70 g cukru, kůru z 1/2 citronu, špetku soli, 30 g kvasnic, asi 250–300 ml vlažného mléka, asi 70 g rozpuštěného másla na pekáč a pomazání a moučkový cukr na podávání

Foto: Jakub Jurdič

Buchty jako od babičky si upečete podle našeho receptuFoto: Jakub Jurdič

Postup: Kuchařka spolku Domácnost, ze kterého tento předpis mám, je z roku 1921, takže recept je to vskutku babičkovský! Do misky nalejte trochu teplého mléka, přidejte lžíci cukru a rozdrobené kvasnice a nechte vzejít kvásek. Máslo utřete s cukrem a postupně do něj zašlehejte jeden žloutek po druhém. K základu do velké mísy nasypte mouku, přidejte špetku soli, zbytek cukru, citronovou kůru a vzešlý kvásek a zadělejte těsto. Podle potřeby postupně přidávejte mléko – hotové těsto je spíš řidší konzistence, je ale krásně hebké, drží pohromadě a na omak nelepí. Mísu překryjte čistou utěrkou a uložte ho asi na hodinu na teplé místo, aby nakynulo.

Troubu zapněte na 180 stupňů, pekáč vymažte částí rozpuštěného másla. Nakynuté těsto rukama propracujte na pomoučené pracovní ploše a postupně z něj ukrajujte větší kousky, které rukou zploštěte, doprostřed lžičkou nandejte trochu povidel a zavažte buchtu. Tu „uzlíkem“ dolů vložte do pekáče, jednotlivé buchty by se měly trochu dotýkat, nelepte je ale úplně těsně k sobě, jinak nakynou jen do výšky. Když je pekáč hotový, buchty potřete zbytkem rozpuštěného másla a nechte je ještě asi 10 minut kynout. Pak je vložte asi na 30 minut do trouby. Následně teplotu snižte na 160 stupňů a pečte ještě asi 10 minut. Upečené buchty opatrně odtrhávejte od sebe a podávejte je poprášené moučkovým cukrem. Teplé jsou nejlepší!

Medový perník promazávaný povidly

Na formu o rozměrech 20x25 cm potřebujete: 1/2 hrnku cukru, 1/2 hrnku medu, 60 g másla, 2 lžičky perníkového koření (skořice, badyán, hřebíček, nové koření…), 1/2 hrnku mléka, 2 žloutky a 2 bílky, 1 a 1/2 hrnku hladké mouky, 1 lžičku prášku do pečiva, 2 lžíce kakaa, 1 hrnek (asi 300 g) povidel, tuk na vymazání formy a plátkové mandle na ozdobu

Foto: Jakub Jurdič

Povidly promazávaný perník je krásně vláčnýFoto: Jakub Jurdič

Postup: Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte asi 3 lžíce cukru a nechte ho zkaramelizovat. Přidejte med a koření, vše důkladně promíchejte a nechte zchladnout. Troubu zapněte na 180 stupňů. Vzniklou hmotu přelijte do mísy, přidejte mléko, žloutky, mouku prosátou s práškem do pečiva a kakaem a mléko a zadělejte tužší těsto. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, který vmíchejte do těsta, a to nalijte do vymazané formy. Pečte asi 45 minut, dokud do středu zapíchnutou špejli nevyndáte suchou.

Hotový perník nechte vychladnout a následně ho dvakrát prokrojte. Jednotlivé vrstvy promažte připravenými povidly (pokud jsou tuhá, trochu je zahřejte, aby povolila), stejně jako povrch. Teď už stačí posypat mandlovými lupínky a podávat!

Domácí těstoviny s povidly a opečenou mandlovou strouhankou

Na 2 porce potřebujete: 150 g polohrubé mouky plus trochu na vyválení, 1 vejce, 1 lžíci vody, špetku soli, 150 g povidel, 60 g strouhanky, hrst plátkových mandlí, 2 lžíce třtinového cukru a 70 g másla

Foto: Jakub Jurdič

Těstovinové taštičky s povidly jsou klasikou našich babičekFoto: Jakub Jurdič

Postup: Na pánvi rozpusťte malý kousek másla, přisypte strouhanku, mandle a třtinový cukr a opražte směs dozlatova – dokud se nerozvoní. Na pracovní plochu nasypte hromádku mouku, uprostřed udělejte důlek, do kterého rozklepněte vejce a vodu, přidejte špetku soli a rukama propracujte tužší těsto. To rozdělte na kousky a z každého vyválejte čtverec asi 6 krát 6 cm. V hrnci přiveďte k varu dostatečné množství vody na vaření těstovin. Na každý čtverec dejte doprostřed trochu povidel, přeložte ho a okraje důkladně umačkejte prsty. Těstoviny vařte asi 4 minuty, mezitím přepusťte zbytek másla. Uvařené těstoviny podávejte posypané mandlovou strouhankou a přelité máslem.

Který recept vyzkoušíte jako první?

Reklama

Načítám