Hlavní obsah

Tři dokonalá jídla s hermelínem

Foto: Petr Makovička

Hermelín nemusíte využívat jen na letní grilováníFoto: Petr Makovička

Reklama

V létě si rádi užíváte krémové chuti pikantního hermelínu přímo z ohně? Tak proč se této lahůdky vzdávat v zimě? Připravili jsme pro vás neotřelé recepty, jejichž základem je právě tento oblíbený sýr. Odoláte jim? Přiznáváme, my v redakci jsme to nedokázali!

Článek

S hermelínem jsme v rubrice Recepty a vaření kouzlili už několikrát. Obalovali jsme ho do fenyklu jako jeden z pěti hříšných špízů, pekli jsme ho na grilu a také ho přidávali jako jednu z ingrediencí do křupavých bramboráčků. A dneska vám ho představíme ještě jinak. Tak dobrou chuť!

Hovězí vývar s hermelínovými kuličkami

Potřebujete: 1,5 kg hovězích žeber, kořenovou zeleninu (půlku celeru, 2 mrkve, 2 kořenové petržele), 1 cibuli, 2 stroužky česneku, směs koření (2 bobkové listy, 6 kuliček nového koření, 6 kuliček černého pepře), 3 litry vody, sůl a pepř, 42 g droždí, lžíci másla, 1 vejce, 1 hermelín, 2 stroužky česneku, strouhanku.

Základem polévky je silný vývar. Hovězí žebra vložte do hrnce (nebo je předtím ještě 20 minut opékejte v troubě), zalijte vodou a přidejte očištěnou zeleninu pokrájenou na velké kusy. Vložte cibuli překrojenou na půlku, česnek a přiveďte k varu. Když voda začne bublat, stáhněte plamen tak, aby se vývar pouze „táhnul“, seberte sběračkou pěnu z povrchu, přidejte koření a nechte vývar pracovat minimálně dvě hodiny. Zeleninu vyndejte po 20 minutách, budete ji nakonec potřebovat do polévky.

Foto: Petr Makovička

Hermelínové knedlíčky vás okouzlíFoto: Petr Makovička

Droždí rozpusťte spolu s máslem na pánvi a základ nechte vychladnout. Poté ho smíchejte s vejcem, nahrubo nastrouhaným hermelínem, prolisovaným česnekem a strouhankou (přidávejte, dokud hmota nebude tuhá). Z těstíčka vyválejte knedlíčky.

Hotový vývar sceďte, přidejte do něj na kousky pokrájenou zeleninu, kostičky uvařeného masa ze žeber, přiveďte k varu a nakonec do polévky zavařte knedlíčky (stačí tři minutky). Pak jen nalijte do talíře, dochuťte čerstvými bylinkami a podávejte.

Hermelínová sluníčka

Potřebujete: 2 hermelíny, 50 g tvrdého sýru (eidam), mletou papriku, 4 vejce, mletý pepř.

Foto: Petr Makovička

Proč si nedopřát v zimě trochu sluníčka?Foto: Petr Makovička

Hermelíny podélně rozkrojte a půlky zevnitř trochu vydlabejte. Položte je na plech na pečicí papír (řeznou stranou nahoru), okořeňte paprikou a pepřem, kraje posypte nahrubo strouhaným sýrem a nakonec do prohlubně rozklepněte vejce. Zapečte při 120 stupních Celsia, dokud vejce nejsou hotová.

Smažený hermelín v pivním těstíčku

Potřebujete: 2 hermelíny, 100 ml světlého piva, 6 lžic hladké mouky, sůl a pepř, 2 stroužky česneku, grilovací koření.

Foto: Petr Makovička

Stačí chvíle, a salát je hotovýFoto: Petr Makovička

Hermelín nakrájejte na trojúhelníčky. Z piva, mouky, prolisovaného česneku a koření připravte husté těstíčko. V něm pak jednoduše trojúhelníčky obalujte a smažte na rozpáleném oleji. Za chvíli je chuťovka k televizi nebo pro návštěvu hotová! Můžete ji servírovat samostatně nebo jako doplněk salátu.

A co dokážete s hermelínem vy? Nenechávejte si své recepty jen pro sebe a podělte se o ně v diskusi pod článkem nebo v rubrice Vaše recepty!

Reklama

Načítám