Hlavní obsah

Tři oblíbená těstovinová jídla jinak, než je znáte! Dáte jim šanci?

Foto: Greta Blumajerová

Zkuste těstovinovou klasiku tentokrát trochu jinak!Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zkuste nejoblíbenější těstovinové variace trochu jinak! Ke špagetám carbonara přidejte kachní maso, lasagne upečte s plátky cukety a rajčatovou omáčku ochuťte voňavými pečenými paprikami. Nebudete litovat!

Článek

Lasagne, carbonara, kuličky v rajčatové omáčce… prostě takové těstovinové evergreeny. I ty si ale čas od času zaslouží trochu obměnit! Zkuste lehkou verzi lasagní s cuketou a mozzarellou, masové kuličky v létem vonící omáčce z pečených paprik či klasické uhlířské těstoviny, do kterých místo slaniny přijdou kousky kachního masa. Jsou to dobroty!

Masové kuličky v omáčce z pečených paprik

Na 4 porce potřebujete: 500 g mletého masa (já dala směs vepřového a hovězího), 1 malou cibuli, 2 stroužky česneku, 1 vejce, lžičku oregana, lžičku sladké papriky, sůl, pepř

Na omáčku: 3 červené papriky (například kapie), 1 cibuli, 3 lžíce olivového oleje, chilli papričku, 2 stroužky česneku, lžičku sladké papriky, 500 ml pasírovaných rajčat, sůl, pepř

Foto: Greta Blumajerová

Omáčka z pečených paprik přímo voní po létuFoto: Greta Blumajerová

Postup: Maso promíchejte s najemno pokrájenou cibulí, prolisovaným česnekem, vejcem, oreganem, paprikou, čerstvě mletým pepřem a malou lžičkou soli. Na pečicí papír tvořte namočenýma rukama malé kuličky a pečte při 200 °C asi 25 minut. Vedle masa dejte rovnou nasucho péct i celé omyté papriky, které během pečení jednou otočte. Až ztmavnou, dejte je do misky a zabalte do sáčku, aby se zapařily a šly pak snadno oloupat.

Mezitím si připravte omáčku: nasekané chilli a najemno pokrájenou cibuli zpěňte na rozehřátém oleji, přidejte nasekaný česnek a sladkou papriku a po 15 vteřinách zalejte pasírovanými rajčaty. Zřeďte 250 ml vody, osolte, opepřete a nechte asi 15 minut probublávat. Na závěr do omáčky vmíchejte kousky oloupaných a vyjádřených paprik, rozmixujte ji tyčovým mixérem a nechte v ní prohřát upečené kuličky. Podávejte se špagetami a filmem Lady a Tramp :-).

Tip: Intenzivní chuť pečených paprik si vychutnáte i v receptech z článku Pečené papriky 3x jinak: Jako ajvar, polévka i nakládaná verze.

Cuketové lasagne

Na 4 menší porce potřebujete:2 cukety, 250 g plátků na lasagne, 1 cibuli, 3 lžíce olivového oleje, 3 stroužky česneku, 1 plechovku drcených rajčat, lžičku tymiánu, 1 mozzarellu, sůl, pepř

Foto: Greta Blumajerová

Pláty těstovin jsou proložené šťavnatou cuketou, rajčatovou omáčkou a rozteklým sýrem. Odoláte?Foto: Greta Blumajerová

Postup: Cukety omyjte a podélně nakrájejte na 0,5 cm tlusté plátky (zkuste vybrat kusy zhruba tak dlouhé, jako je váš pekáček). Z obou stran je osolte a nechte 10 minut vypotit na papírové utěrce. Mezitím na oleji orestujte nakrájenou cibulku, přidejte nasekaný česnek a po asi 20 vteřinách zalejte rajčaty. Osolte, 10 minut povařte a na závěr ochuťte čerstvě mletým pepřem a tymiánem.

Cukety opláchněte studenou vodou a osušte. Na dno pekáčku dejte třetinu omáčky, překryjte třetinou nastrouhané mozzarelly, polovinou cuketových plátků a polovinou neuvařených těstovin. Celý proces ještě jednou zopakujte a druhou vrstvu těstovin překryjte už jen omáčkou a sýrem. Nic se ale nestane, když vám jednotlivá „patra“ vyjdou jinak, jen vždy končete omáčkou a sýrem. Těstoviny pečte při 180 °C nejprve 20 minut přikryté alobalem nebo poklicí, poté odkryjte a ještě asi 15 minut dopečte, až jsou pláty měkké.

Špagety carbonara s kachnou

Na 4 porce potřebujete: 2 kachní stehna nebo prsa, 8 stroužků česneku, 6 žloutků, 60 g parmezánu, sůl, pepř, hrst hladkolisté petržele, 350 g špaget nebo linguine

Foto: Greta Blumajerová

Tohle nenápadně vyhlížející jídlo je plné chuti a ocení ho nejen milovníci kachnyFoto: Greta Blumajerová

Postup: Kůži a tuk pokrájejte na malé kousky a nechte na mírném ohni vyškvařit. Když je v pánvi dostatek tuku, přidejte pokrájené maso (kosti nevyhazujte, ale uvařte si z nich výbornou drůbeží polévku!) a dozlatova ho orestujte. Mezitím si dejte v hodně osolené vodě vařit těstoviny. V hrníčku prošlehejte žloutky, parmezán, sůl a dost čerstvě mletého pepře a zřeďte je trochou vody z těstovin.

K orestovanému masu přidejte na plátky pokrájený česnek, nechte chvilku rozvonět a vmíchejte uvařené scezené špagety. Přidejte žloutkovou směs a petržel a přímo v pánvi vše dobře promíchejte.

Tip: Bílky sice můžete do těstovin vmíchat spolu se žloutky (a vznikne vám tak ještě sytější pokrm), ale jejich přebytek je taktéž skvělou záminkou pro přípravu domácího tureckého medu nebo laskonek, tak to zvažte!

Prozradíte nám svůj těstovinový „majstrštych“?

Reklama

Načítám