Hlavní obsah

Tyhle věty uslyší každá žena v den svých 30. narozenin!

Foto: thinkstock

Říkáte si, že třicítka není ještě žádný věk? Tak to se můžete divit tomu, jak ji vnímá vaše okolí!Foto: thinkstock

Reklama

Práh třicítky je něco jako časovaná bomba, na kterou okolí reaguje různě! Většinou způsobem, který je tak trochu neomalený a hrubý! Jakými hláškami vás v den těchto kulatých narozenin lidé zpraží?

Článek

„Pro muže jsou nejatraktivnější ženy ve věku od necelých dvaceti do necelých třiceti let. Je to totiž věk optimální plodnosti, tedy ženské atraktivity,“ vysvětluje sexuolog Petr Weiss. Ženy tohle cítí, vnímají a svým způsobem berou s humorem, jenže…

Něco končí, něco začíná

V den třicátých narozenin má mnoho i optimisticky naladěných žen „depku“, neboť prý je to hranice oddělující bezstarostné a koketní mládí od startovní čáry do nudné dospělosti. A co je horší, okolí se s tím moc nepáře a dokáže být dost netaktní! Existují na to i studie!

„Pro většinu vzdělaných třicetiletých žen přiblížení se k této věkové hranici znamená dokončení vzdělání, pak koketerie s myšlenkou usadit se a mít dítě. Pozvolna. Lidé se tváří, že to chápou, říkají, že dnes není kam spěchat, ovšem s příchodem třicátého roku věku na vás stejně vyvíjejí tlak,“ nechala se slyšet Stephanie Coontz, historička na Evergreen State College ve Washingtonu. Jakých hlášek se od nich můžete dočkat?

1. „Na dítě máš nejvyšší čas!“

„V den mojí narozeninové oslavy se strhla debata na téma stárnutí, tělo a porody,“ vypráví Darina. „Nad 30 se prý hůř rodí a těhotenství se nemá odkládat, tvrdila matka. Moje stejně stará kamarádka se k ní přidala s tím, že je ráda, že aspoň ten první porod má za sebou, ale že potřebuje ještě druhý, protože jí tikají biologické hodiny. Proboha, proč i dnes myslíme jako za středověku?“ ptá se Darina.

Foto: thinkstock

Nejvyšší čas na dítě... Také si to myslí vaše maminka?Foto: thinkstock

2. „Věkem už se nechlub.“

„Miluji svoje přátele, ale některé rady by si mohli nechat pro sebe. Třeba tu, že jakmile je mi 30 let, nemám o svém věku říkat pravdu žádnému muži, protože by mohl utéct,“ popisuje Lenka. „Tak jsem se zeptala, jestli mám radši lhát. Mlžit a nechat ho hádat méně, zněla odpověď mých kamarádů.“

3. „Odteď budeš jen stárnout.“

„S úderem třicítky člověk zjistí mnoho věcí. Lidé vám dávají najevo, že už nejste nejmladší. A přidávají svoje zkušenosti z dob, kdy jim bylo dvacet,“ říká Adéla s tím, že jí lezou krkem hlášky typu. „Do třicítky život neutíká, pak se stárne rychleji.“

4. „Beztak nemáš rozum.“

„Nejen rodiče spoléhají na to, že věkem jejich děti zmoudří. Jenže tohle je strašně těžká věc, když ve vás stále vidí neposlušné dětičky,“ myslí si Karin s tím, že stačí udělat nějakou legrácku, a hned to máte na talíři. „Tuhle mi moje sestra řekla, že ani třicítka ze mne neudělala dámu! Co ona o tom ví? Vždyť je jí jen o tři roky víc než mně,“ rozčiluje se Karin.

Foto: thinkstock

Třicítka netřicítka, pro rodiče budete pořád malé holkyFoto: thinkstock

5. „To já ve tvém věku…“

„Víc než kdy jindy od své matky slyším, že když jí bylo jako mně, už dávno měla dvě děti, třetí zaměstnání a rozestavěný dům. Standardně mě popichuje s tím, že mám co dohánět. Jako kdybych měla v jednatřiceti zemřít nebo co,“ nechápe Marcela.

6. „Druzí toho dokázali víc!“

„Tvoje spolužačka už má dvě děti, stejně stará sousedka si otevřela kadeřnictví, podívej, kam to dotáhla. A to nemluvím o Petrovi, který je ředitelem velké firmy a vydělává dvakrát tolik než ty. A to mu taky ještě nebylo ani třicet,“ vyjmenovává kruté poznámky od okolí čerstvá třicátnice Lada.

7. „Začni se o sebe víc starat.“

„Jo, jo, čas je neúprosný a každému odměřuje stejně. Vrásky, zvláštní péče, pokožka ztrácí elasticitu, přichází celulitida a bolesti v zádech. Co vám každý poradí, když oslavíte třicítku? Že na sebe máte dávat větší pozor, začít si kupovat kvalitní kosmetiku, starat se o sebe a nenosit krátké bundy do pasu kvůli prostydnutí vaječníků,“ kroutí očima Marie.

Tak co myslíte, jsou tyto hlášky oprávněné? A máte tip na to, jak je brát s humorem?

Reklama

Načítám