Hlavní obsah

Typologie kamarádek: Jaká je ta vaše?

Foto: Thinkstock

Kamarádky jsou v životě kolikrát důležitější než mužiFoto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kamarádky jsou potřeba! Nemusí jich být zástupy, ale jedna či dvě jsou vážně dobré! Ale pozor! Není kamarádka jako kamarádka. Existují různé druhy, a od každé lze očekávat něco jiného. A jen na jednu se lze spolehnout.

Článek

Každý máme nějaké přátele. A skoro každá žena má alespoň jednu kamarádku, bez níž si nedovede představit život. Na níž se může spolehnout, kdykoli jí zavolat, zasmát se s ní, ale i s ní probrat problémy. Ale ne všechny kamarádky tohle splňují. Existuje jich totiž mnoho druhů a tohle je jejich základní typologie.

1. Kamarádka z dětství

Prožily jste toho spolu hodně. První pusy v mateřské školce, společné školní průšvihy a první opravdové lásky v době dospívání. To je to, co vás spojuje. Bohužel to ale nemusí zaručit, že i v dospělosti si budete tak blízké.

Základní znaky:

  • Když se vidíte, převážně vzpomínáte, protože právě vzpomínky je to nejsilnější, co vás k sobě táhne.
  • Ve skutečnosti jste velmi rozdílné. Dřív vás spojovala nenávist k protivné profesorce biologie, dnes ale podobný tmelící prvek chybí. Vyrostly jste a vydaly se zcela opačnými směry. Vy například budujete kariéru, ale vaše kamarádka se rozhodla mít kupu dětí.
  • Vídáte se sporadicky, ne příliš často. A když se zamyslíte, co vám vaše setkání dávají, moc věcí vás asi nenapadá. Scházíte se z nostalgie, a tak trochu z úcty k prožité minulosti.

Co na to čtenářka Martina: „Je mi třiatřicet a dodnes se stýkám s kamarádkou ze základní školy. Tam jsme byly nerozlučné. Dnes jsme ale každá někde jinde. Já vystudovala vysokou školu, našla si dobrou práci a teď plánuji rodinu. Ona nedostudovala ani střední, nikdy pořádně nepracovala, protože se hned vdala a má tři děti. Scházím se s ní jen proto, že je to takový zvyk.“

Foto: Thinkstock

Kamarádka od dětství ví o vás skoro všeFoto: Thinkstock

Tip redakce:Jenže v kamarádství musí panovat víceméně vyrovnanost, a to ve všech oblastech. Přesvědčí vás o tom článek Kamarádství s krasavicí? Utrpení!.

2. Kamarádka plačka

Kdykoli se vidíte, má problém. Partner ji podvádí, v práci ji šikanuje šéf, má ukrutné migrény. Jednoduše má depku, špatnou náladu, je jí pod psa a potřebuje někoho, komu se vypláče na rameni. Proto vás potřebuje, tedy vlastně ani ne tak vás, jako vaše rameno.

Základní znaky:

  • Setkání s ní vám rozhodně náladu nezvedne. Zahltí vás svými problémy, vypláče se a odchází.
  • Když jí vše vychází, neslyšíte o ní.
  • Neposlouchá vaše rady či nabídky na pomoc. Stačí jí jen, že se vypovídá a vy v pravidelných intervalech kývnete hlavou na znamení souhlasu.
  • Vaše setkání jsou zcela nepravidelná. Klidně se vám několik měsíců neozve, ale pak se další měsíc vídáte skoro denně.

Co na to čtenářka Ivana: „Takovou kamarádku jsem měla. Byla to sestra mého kamaráda. Volala a měla na mě čas, jen když měla nějaký problém. A pak mi v kavárně hodinu kňourala, jak je všechno špatně, jakou má smůlu, že jí ten a ten provedl to a to. Kdykoli jsem přišla s nějakým návrhem, jak to vyřešit, jen mávla rukou a fňukala dál. Já pak odcházela zaražená a bez nálady, protože přece moje kamarádka trpí. A když jsem měla problém já, ona většinou neměla čas.“

3. Kamarádka z vypočítavosti

Tváří se jako nejlepší přítelkyně, je vždy připravena vám pomoci, nikdy neřekne, že nemá čas. Ale aniž byste si toho všimly, pořád od vás něco potřebuje. Jednoduše jste pro ni z nějakého důvodu výhodné – možná prodáváte v obchodě se spodním prádlem a dáváte jí podprsenky za nákupní cenu, nebo máte dostatek času na to, abyste jí pohlídaly dítě, nebo netrpíte nouzí, tudíž ji kdykoli založíte.

Hlavní znaky:

  • Je skoro pořád milá.
  • Umí to s vámi tak, že jí vlastně prokazujete neustále nějaké službičky, ale vůbec si toho nejste vědomy. V podstatě jí je sama nabízíte.
  • Jakmile z nějakého důvodu vaše výhodnost pomine (změníte práci a podprsenky už neprodáváte), její vztah k vám ochladne.

Co na to čtenářka Helena: „Jeden čas jsem žila s mužem, který měl možnost zadarmo shánět lístky na veškeré velké koncerty a akce, které jinak byly buď naprosto nesehnatelné, nebo pekelně drahé. A moje tehdejší kamarádka s nadšením obrážela všechny koncerty, a pak se všude chlubila, ale já to tehdy vůbec takhle nevnímala. Jenže pak jsem se s tehdejším přítelem rozešla, volňásky skončily a ona se mi ozývala čím dál míň, až jsme kontakt zcela přerušily.“

Foto: Thinkstock

Na večírcích je s kamarádkou větší zábava, ale pro přátelství to stačit nemusíFoto: Thinkstock

4. Kamarádka pro zábavu

Jsou pro každou legraci, pro každý večírek, pro každou akci, kde si pořádně vyhodí z kopýtka. Je s nimi vážně skvělá zábava. Jsou to ideální parťačky pro svobodné a nezadané ženy, které skutečně netrápí, zda mají děti navařenou večeři a napsané úkoly.

Hlavní znaky:

  • Mají spousty kamarádů a kamarádek.
  • Večer je málokdy zastihnete doma.
  • Potřebují spousty lidí, hlasitou hudbu a hodně smíchu.
  • Odmítají řešit problémy, a to jak svoje, tak i ty vaše. Nechtějí si kazit náladu.

Co na to čtenářka Jana: „Jednu takovou kamarádku mám, ale je fakt, že to není takový ten druh přátelství, kdy víte, že se na sebe můžete spolehnout. Mám ji ráda, vždy se s ní dobře pobavím, ale rozhodně bych jí nevolala o půlnoci, když bych měla třeba problém s přítelem. Ona je na zábavu, ne když mám nějaký trabl. Víme to obě a takhle nám to funguje.“

5. Kamarádka s velkým K

To je ona! Ideální kamarádka do nepohody. Ta, co se s vámi dokáže smát, ale i plakat. Ta, které můžete zavolat kdykoli. Když si chcete jen tak poklábosit, ale i když vás zrovna přítel vyhodil z bytu a nemáte kde spát. Ta, která od vás nic nechce, ale vy jí přesto s radostí cokoli dáte. Někdy se i pohádáte, ale pak se omluvíte! A vaše omluva bude přijata. A tohle všechno funguje oběma směry!

Tip redakce:S kamarádkou problémy nemáte, ale maminka vašeho partnera vás dusí? Přečtěte si článek Typologie tchyní: Která je ta vaše?a zjistěte, co na ni platí.

A jaké zkušenosti s kamarádkami máte vy?

Související témata:

Načítám