Hlavní obsah

Typologie šéfů podle horoskopu: Je ten váš tvrdá palice, nebo časovaná bomba?

Foto: Mangostar, Shutterstock.com

Foto: Mangostar, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když jde o šéfa, každá špetka znalosti se hodí. Zjistěte, co to znamená, když je váš nadřízený ve znamení Blíženců, Berana či Střelce, a co na něj vlastně platí.

Článek

Na šéfy musí člověk opatrně – na každého totiž platí něco trochu jiného. Nejde o žádné podlézání a vnucování, v práci je zkrátka dobré s lidmi vycházet. A se šéfem vůbec nejvíc. Čtěte dále a nechte si poradit tipy a triky, které platí zrovna na toho vašeho.

Beran (21. 3. – 20. 4.): tvrdá palice

Beran je impulzivní a nadšený šéf, jeho hlavní předností je, že dokáže lidi pro věc nadchnout a neustále přichází s novými podněty. Protože je tak trochu „dětský“, naivně čeká, že budete nadšení s ním. Dotahování věcí do konce už jeho priorita není, tady musíte zářit vy: počítá s tím a dokáže to ocenit. Nikdy nechoďte přímo proti němu, jakmile cítí radikální odpor, postaví si hlavu a nehnete s ním. Musíte velmi diplomaticky. Má rád své dominantní postavení a je třeba mu dát najevo, že víte, kde je vaše místo.

Býk (21. 4. – 21. 5.): tichá voda

Býci rozhodně nejsou typičtí šéfové od přírody, ale dokážou ocenit píli a dobře odvedenou práci. Jejich tempo je trochu pomalejší, proto buďte trpěliví a nespěchejte na ně. Pod jejich vedením budete mít poměrně velkou volnost, takže musíte být samostatní. Dost jim záleží na zisku a výdělcích, na všechno si vedou pečlivě tabulky. Myslete na to, že numera, to je jejich – musíte být schopni svou práci podložit právě čísly. Jinak nedbají na žádné velké oficiality a se svými podřízenými vycházejí dost v klidu.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

S Beranem jednejte diplomaticky a s respektemFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Blíženci (22. 5. – 21. 6.): komunikační ústředna

Pravý opak klidných a pomalejších Býků – Blíženci jsou stále v letu. Tenhle šéf dokáže dělat deset věcí najednou a vždycky sedí na pěti židlích. Práce zvládá ohromné množství, ale kvůli této rozlítanosti nikdy nevidí úplně do hloubky. Abyste s ním byli zadobře, musíte se přizpůsobit jeho tempu a hlavně zapracovat na svých komunikačních dovednostech. Blíženci také milují inteligenci, nápaditost a kreativitu – jakmile se u nich zapíšete jako někdo aktivní s dobrými připomínkami, máte vyhráno.

Rak (22. 6. – 22. 7.): šéf jako kamarád

Šéfům ve znamení Raka na podřízených velmi záleží a snaží se, aby se ve firmě cítili co nejlépe. Navazují s nimi velmi přátelské a neformální vztahy a vycházejí jim ve všem vstříc. Nesmíte však nikdy zradit jejich důvěru – za svou velkorysost očekávají pilnou práci, loajalitu a vděk. Na vztazích jim velmi záleží a patří mezi nejochotnější lidi, pod kterými můžete pracovat. Važte si toho. A nenechte se zmýlit vřelým přístupem, pořád je někdo šéf a někdo podřízený.

Lev (23. 7. – 22. 8.): šéf šéfů

Lvi se v nadřízené pozici cítí jako ryba ve vodě, tohle je něco pro ně. Mají všechny kvality, které dobrý vedoucí potřebuje – jsou ctižádostiví, přirozeně vzbuzují respekt, mají organizační schopnosti i dostatek velkorysosti, aby uměli odpouštět chyby. Vyžadují respekt a úctu a nesnášejí „křivé“ lidi. Nepomlouvejte je – máte-li nějaký problém, jděte přímo za nimi. Ačkoli jsou někdy kvůli svému sebevědomí trochu děsiví, dokážou přijmout opodstatněnou kritiku a věci skutečně řešit. Jen to musí být napřímo.

Foto: Production Perig, Shutterstock.com

Raci s podřízenými navazují kamarádské vztahyFoto: Production Perig, Shutterstock.com

Panna (23. 8. – 22. 9.): pilná včelka

Panny jsou nesmírně organizačně nadané a jako šéfové mají dokonalý přehled. Vědí všechno o podřízených i o každé oblasti činnosti společnosti. Často jsou ve své pozici nejisté, ačkoli se to snaží nedávat najevo. Nesnášejí nedochvilnost a nespolehlivost, tajně si myslí, že práci nejlépe odvedou samy. Získáte si je, budete-li tvrdě makat a budete ochotni jim po boku látat chyby ostatních. Všimnou si toho a dokážou to ocenit, i když samy se svou pílí nijak nechlubí.

Váhy (23. 9. – 23. 10.): vždycky zadobře

Pro šéfa ve znamení Vah je ohromně důležitá atmosféra ve firmě a vztahy mezi lidmi, kteří v ní pracují. Nesnáší konflikty a všechno se snaží řešit s předstihem a po dobrém. Jestli s ním chcete vycházet, nevyvolávejte zbytečné konflikty, naopak se naučte vystupovat v roli mírotvůrce. Někdy si věci berou až příliš osobně, takže pokud je chcete na něco upozornit nebo zkrátka máte jiný názor, připravte si dobré argumenty a snažte se být co nejneutrálnější. Racionalita je v komunikaci s nimi zásadní.

Štír (24. 10. – 22. 11.): časovaná bomba

Se šéfy ve znamení Štíra musíte tak trochu v rukavičkách. V první řadě je třeba říct, že jsou skvělí manažeři i organizátoři, dokážou své podřízené odhadnout a vymáčknout z nich maximum. Na druhou stranu ale není těžké je něčím vytočit a rozčílit, a pokud se vám to povede, budete to mít na triku ještě pěkně dlouho. Štíři jsou jako šéfové poněkud odtažití a drží si odstup, lidem málokdy plně důvěřují. Získáte si je zodpovědným přístupem, schopností přiznat chyby – a hned je napravit.

Střelec (23. 11. – 21. 12.): laskavý a vřelý

Střelci by byli rádi se všemi kamarádi a často ze své šéfovské role tak nějak „vypadávají“ – je jejich přirozeností být s lidmi zadobře. Pro někoho může být jejich mírná zmatenost a občasná neorganizovanost k vzteku, jinak jsou ale šéfy k nezaplacení. Jsou vřelí, laskaví, mají otevřenou mysl a dokážou naslouchat nápadům ostatních – a pak jim za ně i poděkovat a uznat, kdo s převratnou myšlenkou vlastně přišel. Naučte se přehlížet jejich občasnou dětinskost a nadšení bude oboustranné.

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Ryby očekávají, že podřízení své úkoly zvládnou ukočírovat sami, a ocení jejich kreativituFoto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Kozoroh (22. 12. – 20. 1.): upřímná autorita

Kozorozi si nejvíce cení upřímnosti. Nedokážou totiž často pochopit jemné náznaky či pošťouchnutí a jsou z nich nervózní. Jednejte s nimi na rovinu a oni budou totéž dělat s vámi. Jinak jsou ohromně schopní a potřebují mít všecko pod kontrolou. Než se pustíte do čehokoli z vlastní vůle nebo budete chtít dát průchod svojí invenci, zeptejte se. Kozoroh s tím nejspíš nebude mít problém, ale kdyby vám to neposvětil, byl by oheň na střeše. Dávejte najevo respekt a buďte zodpovědní a přímí – to je vše, co Kozorozi chtějí.

Vodnář (21. 1. – 20. 2.): odvážný riskér

Vodnáři jsou zvláštní znamení a zdálo by se, že se na pozici šéfa nehodí – opak je ale pravdou. I když se může občas zdát, že jsou mimo a mají hlavu v oblacích, právě tenhle přístup je činí nepostradatelnými. Dívají se na věci jinak než ostatní, mění firmu ze dne na den a posouvají ji kupředu, nebojí se riskovat a věci klidně úplně překopat od základu. Očekávají od vás důvěru ve své schopnosti a také vlastní nápady. Buďte odvážní, nebojte se riskovat a tihle šéfové vás vždycky podrží.

Ryby (21. 2. – 20. 3.): vřelý, ale náladový

Pracovat pod vedením Ryb může být někdy těžké, protože nikdy nevíte, s jakou náladou se zjeví v práci. Když není dobrá, kliďte se jim z dohledu a ono se to brzy změní. Jako šéfové jsou neobvykle chápaví, vstřícní a tolerantní, pokud máte nějaký problém. Organizace není jejich největší záliba a očekávají, že podřízení své úkoly zvládnou ukočírovat sami. Váží si kreativity a umějí ocenit talent, kterému rádi dávají živnou půdu k dalšímu rozkvětu. Jen s nimi zkrátka musíte mít trpělivost a vědět, kdy mlčet a kdy mluvit.

Jaký je váš šéf?

Související témata:

Načítám