Hlavní obsah

Typologie žen podle toho, jak doma uklízejí

Foto: thinkstock

Nejspíš neexistuje žena, která by neuklízela. Každá to ale dělá trochu jinakFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úklid bohužel k životu patří. Pro někoho je to nepříjemná nutnost, pro jiného životní poslání. A tohle je typologie žen podle toho, jak se (ne)starají o svou domácnost. Najdete se v ní?

Článek

Ať už to u vás doma funguje jakkoli, úklid se minimálně čas od času nevyhne žádné ženě. To, jak k němu přistupujete, je dané. Tohle je pět nejčastějších typů žen a jejich styl uklízení.

1. Paní čistotná

Je dokonalá a u ní doma by se dalo z podlahy jíst. Kdykoli! Nikde ani smítko prachu, jediný flíček na koberci, prostě nic. Nenajdete u ní věc, která by neměla své místo. Svetr pohozený na židli? Zapomeňte! Tyhle dámy úklid milují, pohled na dokonale vycíděnou domácnost je pro ně extáze. Uklízejí vlastně pořád.

„Takhle funguje moje kamarádka. Mám ji ráda, ale u ní doma se necítím vůbec dobře. Sotva dopiju kafe, ona v půlce věty vystřelí, uklidí hrníček do myčky a setře místo na stole, kde jsem ho měla položený. Mám pocit, že mě pořád sleduje, jestli nedělám moc velký nepořádek,“ říká třiatřicetiletá Lucie.

Foto: thinkstock

Pro některé ženy je cídění bytu v podstatě smyslem životaFoto: thinkstock

2. Zmatená Bridget

Nejsou to bordelářky, doma mají vesměs čisto. Utírají prach, vytírají, pravidelně myjí koupelnu i záchod. Jen s ukládáním věcí mají problém. Po bytě se jim válí desítky rozečtených knih, židle jsou obsypány oblečením, na stole jsou čtyři použité hrnky, boty zůstaly uprostřed předsíně, přesně tam, kde je ve spěchu odkoply. A když má přijít návštěva, zpanikaří a všechno to v rychlosti nastrkají do jedné velké skříně. Nikdy ji neotevírejte! Nebohou Bridget uvedete do rozpaků a je to životu nebezpečné!

„To jsem já. Prostě se nedokážu přimět k tomu, abych po příchodu z venku veškeré oblečení poctivě srovnala do skříně, boty uklidila do botníku a podobně. Skvěle mi slouží rotoped, na ten se vejde fakt hodně svršků,“ směje se pětatřicetiletá Veronika.

3. Ryzí bordelářka

Tyhle ženy nemají jedinou úklidovou buňku. Nepořádek a špínu nevidí, a když už je nepřehlédnutelná, raději jdou spát, protože zavřené oči jsou nejsnazším řešením. Prostě neuklízí, nejspíš by ani nevěděly, kde hledat koště.

Život s nimi není snadný, to je pravda. Jediným řešením je, že se péče o domácnost ujme jejich partner, případně se investují peníze do nějaké hospodyně.

Foto: thinkstock

Hygiena ano, ale jinak zmatek nad zmatek. I to je možný přístup k péči o domácnostFoto: thinkstock

4. Systematická pohodářka

Zástupkyně této kategorie by se daly popsat jako zlatá střední cesta. O domácnost rozhodně pečují, ovšem není to středobod jejich života. V genech mají ale systematičnost, takže si nutné úkony umí naplánovat. Většinou každý den zkontrolují nejnutnější věci – stav myčky, špinavého prádla, setřou nejviditelnější špínu ze stolu a v rychlosti zametou drobky a psí chlupy z podlahy. Dalo by se říct, že je u nich vždy relativně uklizeno.

„Přes týden tak různě poklízím drobnosti, aby to u nás vypadalo jako u lidí. Většinou v sobotu pak udělám důkladnější úklid, utřu prach i na méně viditelných místech, všude vysaju, vytřu, vyměním ručníky. Prostě to vezmu komplet,“ popisuje dvaatřicetiletá Jana.

5. Nárazová maniačka

Je to jakási kombinace předešlých tří typů žen. Úklidu nefandí stejně jako bordelářky, kvůli své nesystémovosti dělají nepořádek jako zmatená Bridget, ale potřebují alespoň jednou za čas mít pocit, že je u nich doma pořádek jako systematické pohodářky.

A tak třeba několik týdnů neuklízejí, odkládají věci, kde je napadne, a až ve chvíli, kdy je z jejich bytu nepřehledná hromada všeho možného (včetně prachu a špíny), vrhnou se na obří generální úklid. Stráví tím celý den, ale po mnoha hodinách se domácnost blýská. Bohužel jen dočasně.

Jak uklízíte vy?

Reklama

Načítám