Hlavní obsah

Tyto pokojovky vám odpustí, když je zapomenete zalít

Foto: Luoxi, Shutterstock.com

Foto: Luoxi, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Máte rádi pokojovky, ale vždycky vám uhynou a musíte kupovat nové? Ať je to tím, že nemáte buňky na jejich pěstování, nebo za to může vaše zapomnětlivost, uvidíte, že tyhle kytky vám nikdy nezvadnou.

Článek

Jestli si neumíte představit domov bez nějaké té zeleně, ale nechcete se jí intenzivně věnovat, pořiďte si pokojovky, které vaši péči nijak zvlášť nepotřebují. Existují totiž i takové druhy, které nezničí občasná zálivka, nedostatek světla, ani teplo sálající z radiátoru. Prozradíme vám, které to jsou.

Milovníci sucha: kaktusy

Stačí, když si vybavíte obrázky vyprahlých slunečných strání, na nichž jen stěží najdete jiné rostliny než právě kaktusy. Tak proč by se některým z nich nemohlo dařit i u vás doma? Častá zálivka jim dokonce škodí, takže si s ní skoro vůbec nemusíte lámat hlavu. Ovšem svědčí jim slunce, a proto je potřeba najít jim světlé stanoviště.

Skvělým tipem je například opuncie drobnoostná (Opuntia microdasys). Nejen že nevyžaduje častou zálivku, ale dělá jí dobře i suchý vzduch, takže ji neodradí ani místnost s ústředním topením. Během jarních a letních měsíců pokoj prozáří svými žlutými květy.

Foto: Emily frost, Shutterstock.com

Opuncie jsou pokryty trny, proto je nutné s nimi manipulovat v rukavicíchFoto: Emily frost, Shutterstock.com

Skromná, ale účinná léčivka: aloe vera

Zatímco nenáročná opuncie váš domov ozdobí velkými květy, aloe vera je součástí mnoha kosmetických přípravků, léčiv a nápojů. A přestože z ní tyto produkty vyrábět asi nebudete, její léčivou schopnost využijete. Je to totiž jedna z mála rostlin, která i v noci produkují kyslík, a proto si ji bez obav dejte do ložnice.

A není to žádná ošklivka. Právě naopak. Dorůstá až půl metru, a když má dostatek světla, rozkvétá drobnými kvítky, takže se může stát v interiéru velmi atraktivním solitérem. Postačí ji zalít jednou týdně.

Foto: Pj Aun, Shutterstock.com

Aloe vera je tvořena růžicí špičatých listůFoto: Pj Aun, Shutterstock.com

Nesmrtelná klasika: tchynin jazyk

Tenuru, lidově nazývanou tchynin jazyk, určitě znáte. Kvůli své nenáročnosti se těší oblibě nejen v domácnostech, na schodištích či v halách, ale i v kancelářích, čekárnách u lékaře a na dalších veřejných místech. Její výhodou je, že jí nesvědčí přímé světlo, a proto jí nevadí stanoviště orientované na sever či západ.

Je také miláčkem bytových architektů, kteří si ji oblíbili, protože se dá skvěle zakomponovat do interiéru. Její mečovité, pravidelně uspořádané listy totiž připomínají umělecké dílo.

Foto: Aquarius Studio, Shutterstock.com

Listy tenury mají zelenou barvu se světlejšími pruhy, některé druhy je mají navíc lemovány žlutě Foto: Aquarius Studio, Shutterstock.com

Tip pro totální lajdáky: tilandsie

Tilandsie neboli kykatka sice nevyžaduje častou zálivku, ale potrpí si na pravidelné rosení, a to i několikrát týdně. Květinu roste nejlépe dešťovou vodou, ale postačí i destilovaná nebo balená pitná voda obohacená trochou hnojiva na zelené rostliny. Alespoň dvakrát do měsíce je dobré ji ponořit do vlažné koupele z měkké (opět nejlépe dešťové) vody. Přesto vás přesvědčíme, že patří mezi nenáročné rostliny.

Nesnášíte uklízení hlíny rozsypané kolem květináčů? Tilandsie ke svému růstu nepotřebuje ani květináč, ani substrát. Pochází z pralesů v Jižní Americe, kde se pomocí kořenů přichytává ke stromům nebo skalám, ale na přijímání živin je nepotřebuje. Ty přijímá ze vzduchu prostřednictvím malých šupinek na listech, proto se jí někdy říká vzdušná rostlina. Velkou výhodou také je, že dobře snáší kolísání teplot během dne a noci.

V bytě ji zavěste na světlejší místo, kde je větší cirkulace vzduchu, například ke dveřím nebo k oknu, vyhněte se tmavým koutům. Můžete tvořit zajímavé interiérové dekorace. Přichyťte ji na síť z lýka či provázků, ale vynikne také na podkladu z kamene či kůry stromu nebo na zavěšené větvi.

Foto: Mark Brandon, Shutterstock.com

Tilandsie jsou v kombinaci se dřevem zajímavou dekoracíFoto: Mark Brandon, Shutterstock.com

Reklama

Související témata:

Načítám