Hlavní obsah

Lékárnička za oknem? Bylinky proti virům a bakteriím!

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Reklama

Mít po ruce bylinky, které vám pomohou proti virům, to se teď rozhodně hodí. Proč si tedy místo muškátů letos za okno nevysadit do truhlíku právě je? Poradíme, jaké byste si měli pořídit.

Článek

Proč si to hned namířit do lékárny, když můžete nejdřív vyzkoušet sílu přírody – tedy bylinek. A abyste pro pomoc nemuseli daleko, můžete si je vysadit přímo do truhlíku za oknem. Které vybrat, na co pozor při pěstování a které z nich pomohou proti virům a bakteriím?

Jaké bylinky vybrat?

Aby se u vás bylinkám dařilo, musíte jim zajistit ideální podmínky. A ty většinou závisí na tom, kolik slunce a v jakou denní dobu na ně bude dopadat. Ne všechny totiž snesou přímé paprsky. Vybírejte podle toho, na jakou stranu okno či balkon jsou. Na jižní se bude dařit středomořským bylinám – levanduli, rozmarýnu, šalvěji, majoránce, tymiánu ale třeba i bazalce.

Naopak severní stranu ocení máta, meduňka, pažitka, ale třeba i libeček nebo lichořeřišnice, která dodá truhlíkům jásavé barvy díky svým květům – mimochodem jedlým.

Východní a západní okno osaďte třeba meduňkou, bobkovým listem, kerblíkem nebo petrželkou.

Foto: Olga Miltsova, Shutterstock.com

Výběr bylinek závisí i na tom, na kterou světovou stranu je vaše okno orientovánoFoto: Olga Miltsova, Shutterstock.com

Na co pozor při pěstování bylinek?

Ať už je ale nasměrujete na jakoukoli světovou stranu, vždy je chraňte před přemokřením, protože by jim začaly uhnívat kořeny. Zásadní je drenážní vrstva v truhlíku nebo květináči – můžete použít kamínky, keramzit, štěrk nebo písek. Půda by měla být vždy propustná a bohatá na živiny. Práci vám ušetří, pokud si koupíte substrát přímo určený na pěstování bylinek (jak si namnožit rostlinky).

Druhým extrémem je pak málo zálivky. Pamatujte na to, že prostor truhlíku nebo květináče je malý a rychle vysychá. Ideálně byste tedy měli zalévat ráno a večer – pomocí jsou samozavlažovací truhlíky. Zálivku dělejte odstátou a vlažnou vodou a nelijte ji na listy, ale ke kořenům.

Bylinky, které mají dřevnaté části – tedy třeba levandule, šalvěj nebo rozmarýn, pravidelně zastřihujte, budou hezčí.

Sesaďte jen kamarády

Truhlík může být plný různých druhů bylinek, ale vždy jen těch, které potřebují podobné dávky slunce a podobnou zálivku – takže na okno nabízející slunce až polostín sesaďte pažitku, petrželku, koriandr, libeček a třeba i kopr. Na přímé slunce pak levanduli, tymián, rozmarýn, saturejku nebo oregano. A tyhle rostlinky vám přivolají konečně lásku. 

Pozor také na to, jak se jednotlivé druhy rozrůstají – třeba máta nebo meduňka jsou velmi rozpínavé a potřebují být v truhlíku nebo květináči samy.

Jak bylinky využít?

Jistě znáte mnohé již jmenované bylinky z kuchyně, z oblíbených receptů – jsou totiž skvělým kořením, které se v kuchyni hodí čerstvé, ale i nasušené na zimu. Čerstvé bylinky byste měli do jídel přidávat až na konci, aby se dlouho nevařily – některé pak mohou zhořknout a ztratit i valnou část svých léčivých vlastností.

Každá bylinka snese něco jiného, takže se vyplatí správný postup nastudovat – obecně platí, že se asi lžička čerstvých lístků natrhá do hrnečku a zalije asi 250 ml horké nebo vroucí vody a nechá louhovat cca 5–15 minut pod pokličkou. Pak se slije, osladí a pije. A víte, který čaj vám spálí nejvíc tuků? 

Foto: Valentina_G, Shutterstock.com

Čerstvé bylinky poslouží v kuchyni i jako účinný pomocník v prevenci a léčběFoto: Valentina_G, Shutterstock.com

Jaké bylinky vysadit?

A co byste měli zasadit, abyste se mohli dostatečně bránit před viry a bakteriemi? Máme pár tipů:

  • Tymián - Jako kloktadlo působí dezinfekčně a přepere viry a bakterie.
  • Lichořeřišnice - Má antibiotické, antivirotické a antibakteriální účinky, lze ji přidávat třeba do salátu.
  • Bazalka - Kromě jiného má i schopnost tlumit záněty a působit jako lehké antibiotikum. Je skvělá čerstvá do salátů a k sýrům.
  • Saturejka - Má antibakteriální a antimykotické účinky. Hodí se i do teplé kuchyně.
  • Šalvěj - Antivirotikum, o kterém se mluvilo jako o pomoci pacientům s HIV. Je skvělá v mase a jako součást bylinkových čajů.
  • Rozmarýn - Uvažuje se o ní jako o pomoci proti herpes virům, HIV, chřipce a hepatitidě. Uplatníte ji třeba při přípravě masa, ale i do směsi bylinek na čaj.

Reklama

Související témata:

Načítám