Hlavní obsah

Místo čističky vzduchu si pořiďte pokojovky

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Možná se doma obklopujete přístroji, které stojí peníze a jejich provoz také není zadarmo. Přitom například čističku vzduchu možná vůbec nepotřebujete. Pořiďte si hezčí a spolehlivější pomocníky.

Článek

Co dřív vyřešily prababičky snadno a bez zbytečných výdajů, na to si dnes lidé pořizují drahé přístroje. Některé nakonec ani nesplní jejich očekávání nebo jsou poruchové, případně nefungují vůbec. Uvažujete, že si pořídíte čističku vzduchu? Zadržte! Vhodným výběrem pokojových rostlin se jejímu nákupu pravděpodobně vyhnete a ještě získáte skvělé interiérové dekorace.

Proč zrovna pokojovky?

V zelených rostlinách během fotosyntézy, zjednodušeně řečeno, dochází prostřednictvím světelné energie k přeměně vody, minerálů a oxidu uhličitého na kyslík a organické sloučeniny. Tohoto jevu lze využít i v interiéru: existují pokojovky, které vzduch v místnosti zbaví různých nečistot, prachu či škodlivých toxinů z čisticích prostředků, laků a barev. Tyto látky mohou dráždit oči, způsobovat kašel, bolesti v krku a další nepříjemné projevy.

1. Zdraví prospěšná elegance: fíkus

Aniž by vyžadovala zvláštní péči, je tato rostlinka krásně zelená celý rok. Stačí dobré světlo bez přímého slunce a pravidelné, mírné zavlažování. Z ovzduší odstraňuje toxické látky, jako jsou benzen, jenž se vyskytuje v cigaretovém kouři, barvách a čisticích prostředcích, či formaldehyd, který se nejčastěji uvolňuje z předmětů vyrobených z překližky či dřevotřísky. Fíkus navíc na své listy aktivně zachytává prach, a proto je dobré je občas otřít měkkým hadříkem.

Foto: Julija Sapic, Shutterstock.com

Fíkus je nenáročný a přitom odvede spoustu práceFoto: Julija Sapic, Shutterstock.com

2. Ozdoba v moderním stylu: tchynin jazyk

Tchynin jazyk je lidový název pro rostlinu s dlouhými listy, které vypadají jako jazyky, nazývanou Sansevieria trifasciata. V minulém století jste ji pro její nenáročnost našli téměř ve všech českých domácnostech a teď se opět dostává na výsluní – oblíbili si ji designéři při navrhování interiérů v severském stylu. I ona má pozitivní účinky na okolní prostředí. Poradí si s benzenem a trichloretylenem, který obsahují některá čistidla a laky.

Foto: Aquarius Studio, Shutterstock.com

Tchynin jazyk býval kdysi skoro v každé rodině a dnes se jeho obliba vracíFoto: Aquarius Studio, Shutterstock.com

3. Kouzlo Středomoří: palmy

Už jen kvůli příjemné prázdninové atmosféře stojí za to si pořídit alespoň jednu palmu. A je skoro jedno, jestli to bude například palma areková, nebo palmám podobné rostliny, jako jsou třeba dracéna či monstera. Tyto rostliny jsou navíc výborné přírodní čističky vzduchu v místnosti. Odstraňují z něj škodlivé toxiny, například formaldehyd, který se může uvolňovat z nábytku i několik let. Přitom jsou nenáročné na péči a nevyžadují ani příliš častou zálivku.

Foto: Mirage_studio, Shutterstock.com

Monstera skvostná potřebuje často otírat listy vlhkým hadříkemFoto: Mirage_studio, Shutterstock.com

4. Pro příznivce feng-šuej: bambus

Také bambus dokáže pohlcovat formaldehydové výpary a zvýšit vlhkost vzduchu v suché místnosti. Navíc je nepostradatelným interiérovým doplňkem pro ty, kteří se řídí pravidly učení feng-šuej, protože je prý symbolem prosperity.

Foto: DK Arts, Shutterstock.com

Bambusu občas dopřejte mlhu a nenechávejte ho v chladu. Odmění se čistým vzduchemFoto: DK Arts, Shutterstock.com

5. Které rostliny ještě pomáhají

Jak sami vidíte, rostlin, které spolehlivě nahradí čističku vzduchu v interiéru, je celá řada. Mezi nejoblíbenější patří také aloe vera, která umí dělat divy nejen s pokožkou (Jak vyrobit domácí gel z aloe?), ale ještě osvěží vzduch a přitom odstraní škodlivý oxid uhličitý i formaldehyd.

Formaldehydu, benzenu a xylenu, který se může vyskytovat například v rozpouštědlech, ale i v barvách či lepidlech, a dokonce i v některých typech čalounění, váš byt zbaví také břečťan popínavý. Pozadu nezůstávají ani lopatkovec, zelenec nebo šplhovník. A k počítači si nezapomeňte dát alespoň jeden kaktus. Právě on totiž dokáže pohlcovat škodlivý elektrosmog.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Kaktusy patří k počítači Foto: New Africa, Shutterstock.com

Reklama

Načítám