Hlavní obsah

Na spaní i proti vráskám aneb Co všechno dokážou bylinky

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

„Vyspat do krásy“ se neříká jen tak pro nic za nic. Co si k lepšímu spánku pomoci bylinkami? Některé sušené rostliny a čajové směsi můžete pít i těsně před ulehnutím, a některé dokážou dokonce bojovat proti vráskám.

Článek

Na pleti (a nejen na ní) se podepisuje každodenní stres, nedostatek spánku, přemíra práce, špatná kosmetická péče a další zlozvyky. Nelze naráz změnit všechno, ale začít u spánku je dobrá strategie. Startovní čarou jsou v tomto případě bylinky!

Šálek čaje, prosím

Jak zlepšit spánek a tím prospět pleti? Zkusit můžete jednotlivé bylinky, nebo namíchané bylinné směsi. Vybrali jsme ty, které stojí za pozornost, a heřmánek to není! Některé se pijí před usnutím, jiné bojují proti vráskám a další se hodí mít vedle postele.

Foto: Foxys Forest Manufacture, Shutterstock.com

Při problémech s usínáním pomůže i bazalka, majoránka, rozmarýn, heřmánek, třezalka a kozlík lékařskýFoto: Foxys Forest Manufacture, Shutterstock.com

Meduňka lékařská

Při nespavosti sáhněte po meduňce. Zklidní pocuchané nervy a povzbudí při psychické vyčerpanosti. „Z bylinek na usínání je nejslabší, je vhodné s ní začínat. Teprve když nezabere, sáhněte po silnějších bylinách, nebo ji s nimi kombinujte,“ doporučuje Monika Poledníková, šéfredaktorka Bylinkového magazínu. Lžičku meduňky (sušených nebo čerstvých listů) zalijte 250 ml horké vody (cca 90 °C) a louhujte asi 10 minut. Můžete vypít dva šálky nálevu v průběhu celého dne. Anebo si vyrobíte domácí mátovo-meduňkový sirup?

Kozlík lékařský

Jedna ze silnějších a velmi účinných bylinek je kozlík. Má pozitivní efekt při nervovém vyčerpání, nespavosti, špatném usínání či neurózách. „Užívá se jen po omezenou dobu, maximálně 14 dní. Během nich by vás měl srovnat a dostat do normy,“ doporučuje Monika Poledníková. Uklidňující nápoj připravíte zalitím jedné čajové lžičky sušeného kozlíku horkou vodou, louhujte 10 až 15 minut. Dejte si jeden šálek před spaním.

Bukvice lékařská

Existují i méně známé bylinkové poklady, třeba bukvice. „Čerstvá či sušená se dávala do těsné blízkosti osoby před spaním, aby uvolnila a zlepšila usnutí. Ví se, že mírně snižuje krevní tlak, působí proti nervovému vypětí, používá se tedy při nespavosti, neuróze, dokonce se doporučuje na určité druhy epilepsie. Pro lepší spaní se dnes využívají bylinkové polštáře naplněné bukvicí,“ dodává Lucie Šefrna z facebookové komunity BylinkoFest. Bukvici neužívejte vnitřně, ale mějte ji třeba na nočním stolku. Víte, jak vyrobit nahřívací polštářek?

Ženšen pravý

Ženšen je velmi silný adaptogen: podpoří imunitu, zlepší koncentraci, prokrvování i tlak, upraví spánek a celkově vlije energii do žil a harmonizuje tělo i mysl. A navíc zvýší tvorbu kolagenu. „Studie prokázaly, že ženy, které užívaly ženšen po dobu 24 týdnů, měly významně nižší množství vrásek. Také se prokázalo, že zvyšuje tvorbu kolagenu v kůži, konkrétně ve škáře, kam žádný krém nemá šanci proniknout,“ říká farmaceutka Lucia Havlíková z concept storu Pure District. Kořen ženšenu seženete většinou v prášku ve směsi s další ingrediencí (např. zeleným čajem). Držte se instrukcí na obale.

Foto: Jinning Li, Shutterstock.com

Někdy se zdá, že kořen ženšenu dokáže skoro zázraky. Už jste ho vyzkoušeli?Foto: Jinning Li, Shutterstock.com

Lípa malolistá

Lipový květ je bylinkou číslo jedna v období všelijakých infekcí a také pro vyspání dorůžova. „Nejenže látky obsažené v květu uvolňují hleny a mají protizánětlivé účinky, ale také zklidňují a pomůžou rychleji usnout,“ říká Lucie Šefrna. Připravte si čaj z jedné lžíce sušeného květu a čtvrtlitru vody a vypijte ho před spaním.

Chmel otáčivý

Hledáte silnou bylinku, která má účinky srovnatelné s antidepresivy? Je to chmel, který je v léčbě nespavosti velmi mocný a bez nežádoucích účinků! „Navíc tělu dodává obrovské množství minerálních látek a vitaminy skupiny B,“ říká Monika Poledníková. Pomáhá i při stresu, přepracování, napětí, podráždění a bušení srdce nervového původu. Chmele stačí malé množství, často se využívá ve směsi s meduňkou a kozlíkem.

Levandule lékařská

Levandule je pro relaxaci univerzální bylinka. „Látky v ní obsažené mají tlumivý účinek na centrální nervovou soustavu, takže v tomto směru je naprosto nepřekonatelná. Díky tomu pomáhá i při stavech neklidu, hysterii i bolestech hlavy nebo migrénách,“ radí Monika Poledníková. Sušené levandulové květy zalijte horkou vodou a popíjejte večer. Nebo zkuste voňavou lázeň. A předtím se podívejte na video návod, jak vyrobit levandulové paličky.

Jak na domácí levandulovou koupelovou sůl

Vyrobte si jednoduše přídavek do koupele, který vás zbaví stresu a pomůže vám rychleji usnout. Co budete potřebovat?

  • ½ kg soli z Mrtvého moře -
  • hrst levandulových květů -
  • levandulový éterický olej -
  • Příprava - Sůl vsypte do větší mísy. Zasypejte ji levandulovými květy a důkladně promíchejte. Pro silnější efekt je možné nakapat přímo do soli pět až deset kapek 100% levandulového oleje. Tato směs je vhodná na jednu koupel (teplotu vody zvolte takovou, jaká je vám příjemná) a měli byste v ní pobýt alespoň dvacet až třicet minut.
Foto: grafvision, Shutterstock.com

Levandulová koupel uklidní, odplaví stres a oživí pokožkuFoto: grafvision, Shutterstock.com

Tipy na bylinky a čajové směsi

Většinu bylinek není vhodné popíjet dlouhodobě, proto vždy po třech týdnech užívání (není-li doporučeno jinak) bylinu vysaďte a udělejte si na stejně dlouhou dobu pauzu. Které bylinky si hlídat, aby vám neublížily? V praxi se často využívá účinků několika bylin dohromady. Pro lepší spánek existují předem namíchané směsi a v některých bylinkářstvích vám připraví směs na míru – když do ní přidají přesličku rolní nebo lopuchový kořen, které působí skvěle na pleť, opravdu se probudíte do krásy.

Foto: Archiv firem

Zleva: Večerní směs, 50 g za 79 Kč prodává Čajová zahrada. Směs čajů nejen pro lepší spánek Wellness Tipson, 60 sáčků za 216 Kč prodává Mix-TeeFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Ženšenový čaj Kombe, 20 kusů za 269 Kč prodává Pure Disctrict. Čaj Sladké spaní Ecce Vita, 50 g za 170 Kč prodává BioooFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Sušené šištice chmelu Bylinář, 20 g je za 23 Kč. Sušená nať bukvice Grešík, 50 g je za 30 Kč. Oba produkty prodává PuritasFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Čaj Kamenická „K“ pro duševní pohodu, relaxaci, spánek a proti stresu, 100 g za 75 Kč prodává Rozmarýn David Strnad. Čaj Dobrý spánek, 50 g za 53 Kč prodává SerafinFoto: Archiv firem

Spánek může negativně ovlivňovat i jídlo, které večer sníte. Čemu se raději vyhnout? 

Reklama

Související témata:

Načítám