Hlavní obsah

Ubraňte se. Díky kabelce!

Foto: shutterstock.com

I samotná kabelka může být zbraňFoto: shutterstock.com

Reklama

5. díl - Že se křehká žena neubrání útoku stokilového muže? Že se nedostane ze situace, kdy ji násilník zalehl a pokouší se škrtit? Omyl! Když ví, jak na to, útočníka „odzbrojí" během chvilky. A navíc, v našem videu vám ukážeme, jak použít tajné zbraně z vaší kabelky!

Článek

V minulýchdílech jsme se naučily zbavit se útočníka, který vás napadne zezadu, již víte, jak správně přivolat pomoc kolemjdoucích a také vám náš instruktor předvedl pár chytrých úderů, díky kterým přežijete (někdy doslova!). V posledním díle našeho kurzu sebeobrany vám ukážeme, jak se ubránit škrcení a jak ze sebe „setřást“ agresora, který vás zalehl.

Jak (ne)padat

Pokud dojde k napadení a násilník se vás bude pokoušet strhnout na zem, je důležité, abyste se při pádu nezranila. Když ucítíte, že padáte, využijte protivníkovy ruky či jiné části těla. Neodstrkujte ho, nebraňte se. Ba naopak. Chyťte se! Tím zbrzdíte pád a vyhnete se odřeninám, zlomenině či otřesu mozku. Ale hlavně, budete schopna dále se bránit.

Největší síla je v nohou

Pokud už jste na zemi, kopejte nohama násilníka jak to jen jde, abyste mu zabránila se ještě více přiblížit. Jestli se však i přes zuřivé kopání útočníkovi podaří si na vás sednout, pořád ještě máte šanci se ubránit. Věřte heslu instruktora sebeobrany: „Nic není nemožné.“ Martin Jelínek z Akademie Ebmas vás naučí jednoduchý trik, respektive cvik, který vám jednou může zachránit život.

Kabelka a její „zbraně“

Slzný plyn. Mnoho žen se cítí relativně v bezpečí, protože mají v kabelce kasr – slzný plyn ve spreji. Tam je vám však, milé dámy, nanic. „Slzák” je určitě dobrá a prospěšná věc. Nicméně ji musíte neustále svírat v ruce. Představa, že se vám ho podaří vytáhnout a následně i použít, je víc než naivní. Pokud si slzný plyn pořídíte, je nutné ho předem vyzkoušet. Zjistíte, zda vytváří paprsek či kužel. Prostě, jaké má rozpětí a „dostřel“. S použitím ale buďte opatrná, mnohdy se stává, že sama žena ucítí jeho účinky.

Klíče.Velmi oblíbeným a rozšířeným mýtem je obrana klíči. Nikdy si je ale nevkládejte mezi prsty. Mohly byste se nepěkně zranit. Mnohem efektivnější je, použít je jako svazek. A tady pak platí, čím větší, tím lepší. Opět viz video.

Napadení nožem

A na závěr už jen rada dlouholetého instruktora sebeobrany, Martina Jelínka: „ Nikdy nepodceňujte situaci, ve které se objeví nůž. Pokud si opravdu nemyslíte, že vám jde o život, tak se nebraňte. Pokud ano, bojujte i za cenu, že budete pořezaná!“

Milé čtenářky, přeji vám, aby vaše večerní procházky byly bez incidentů, pokud se ale setkáte s násilím, braňte se. Náš kurz sebeobrany je tu pro vás!

Reklama

Načítám