Hlavní obsah

Pomerančová kůže? Už nikdy!

Foto: Thinkstock

Víte, jak se účinně zbavit pomerančové kůže?Foto: Thinkstock

Reklama

Zhubli jste s naším Hubnoucím komandem, ale celkový dojem vám kazí nevzhledná pomerančová kůže na těle? Ptáte se, proč se tvoří právě vám a jak se jí konečně zbavit? Dietoložka Kateřina Gálová z Nutrendu vám vše vysvětlí a hlavně s její pomocí řeknete brzy nevzhledným dolíčkům sbohem!

Článek

Hrbolky a důlky na stehnech, hýždích, břiše, na pažích – to je problém, který trápí valnou většinu žen. „V počátečních stadiích je celulita (správný název pro celulitidu) převážně kosmetickým problémem, ale s přibývajícím časem se může rozvinout až do problémů zdravotních,  jakými jsou otoky, popraskané žilky, křečové žily a podobně,“ říká dietoložka Kateřina Gálová. Pro mnoho žen se dokonce stává i psychickým problémem.

Proč vzniká?

Celulita je výsledkem procesu, kdy se z podkoží obtížně uvolňují nahromaděné tuky, a vznikají tak povislé tukové vrstvy, které způsobují nerovnost na povrchu pokožky. Pomerančová kůže souvisí i s nedostatečnou funkcí lymfatického systému a krevního oběhu. „Dalším důvodem vzniku je špatný metabolismus tuků, což může ukazovat i na zhoršenou činnost jater,“ vysvětluje odbornice. Podkožní vazivo (elastin a kolagen) postupně ztrácí svou pružnost a pevnost, a dovolují tak podkožním tukovým polštářům dostávat se na povrch. „Kromě toho tukové polštáře následně začínají utlačovat mízní cévy a i krevní kapiláry v podkoží se začínají hromadit otoky,“ dodává Kateřina Gálová.

Foto: Thinkstock

Za celulitidu může nerovnost tukuFoto: Thinkstock

Koho se týká a proč?

Celulitanepostihuje jen obézní jedince, jak se často tvrdí. Trápí i dívky v pubertě, ženy v přechodu (rizikovým je období, kdy u žen dochází k hormonálním změnám – puberta, těhotenství, menopauza a užívání antikoncepčních pilulek). Mužům se vyhýbá kvůli absenci estrogenu a uspořádání podkoží. Ženy mají větší predispozici.

Rizikové faktory jsou:

  • nadváha (ale celulitapostihuje i štíhlé ženy)
  • nevyvážená strava (konzumace smažených jídel, přemíra tuků, nadbytek sacharidů – jednoduchých cukrů, nerovnováha minerálů a nedostatek vitaminů)
  • nedostatek pohybu (sedavé zaměstnání)
  • nedostatečná činnost lymfatického systému
  • příliš těsné oblečení
  • konzumace alkoholu, kávy a kouření
  • genetické dispozice
  • hormonální antikoncepce
  • stres
  • nedostatečný pitný režim

Chcete-li s celulitouopravdu zatočit, řiďte se těmito pravidly:

1. Stravovací a pitný režim

V první řadě je důležité změnit své stravovací návyky. Jak změnit životní styl, se dočtete v článku Dietní jídelníček na míru? Ano!. Nezapomínejte ani na pravidelný pitný režim. Jak má vypadat, se dozvítev textu Pitný režim při hubnutí? Poradíme!. Pijte neperlivou, neochucenou vodu, neslazené čaje, ovocné a zeleninové šťávy, které by ovšem měly být bez přídavku cukru. Co se týče správné životosprávy, je třeba, abyste dbali na vyvážený příjem a výdej energie. Omezte především tuky ve stravě. Snažte se doplnit každý den dostatečné množství vitaminů a minerálů. Nezapomínejte na ovoce, zeleninu a vlákninu. Více o cereáliích a vláknině se dozvíte z článku zde.

Foto: Thinkstock

Důležitá je zdravá strava a pitný režimFoto: Thinkstock

2. Pohyb

Rozhodně nezanedbávejte pohyb. Prostřednictvím našeho Hubnoucího komanda si každý den nebo podle svých časových možností můžete v pohodlí domova zacvičit. Určitě nezanedbávejte ani silovou část cvičebního programu. V našich videích najdete všechny možné druhy aktivity od aerobního cvičení až po samotné posilování, dnes aktuálně kruhový trénink na židli. „Vlivem pohybové aktivity dochází ke spalování tukových zásob, i svaly samy lépe a efektivněji pracují a dokážou odvádět především z dolních končetin otoky,“ říká dietoložka.

3. Teplo, chlad a tlak

Velmi důležitou roli v péči o pokožku hrají vnější vlivy jako teplo, chlad či tlak. Nepodceňujte pravidelné saunování či různé druhy speciálních zábalů (inspirovat se můžete zde). Skvělý efekt má sprcha se střídáním teplé a studené vody. Doporučují se i přístrojové a ruční masáže, které výrazně prokrvují pokožku a rozproudí lymfatický systém. V superlativech se hovoří o kryosauně. Působení extrémně nízkých teplot má na kůži blahodárný vliv.

4. Každodenní péče o pokožku

Kromě takzvaných fyzikálních prostředků každý den pečujte o kůži pomocí speciálních krémů. Nesvedou zázraky, ale pomohou odstranit starou zrohovatělou kůži na povrchu a zjemní svrchní pokožku. Používat můžete i hydratační tělová mléka, která vždy do podkoží řádně vmasírujte.

5. Tip Hubnoucího komanda: CELLUHERB

Účinným pomocníkem v boji proti pomerančové kůži mohou být i speciální výživové doplňky. Jejich účinek je v tom, že podporují funkčnost podkoží. V boji proti celulitěvám může pomoci CELLUHERB. Více informací najdete zde. Podmínkou ovšem je pravidelná aerobní aktivita.

Ke kýženému výsledku vás dovede cílená kombinace všech metod. Kromě toho se vyzbrojte dostatečnou trpělivostí, jelikož výsledek se nedostaví hned, ale až během několika týdnů, kdy vaše kůže bude vypadat zdravější a pevnější.

Reklama

Související témata:

Načítám