Hlavní obsah

Uklízíte často a důkladně? Pozor na čističe, které ničí imunitu!

Foto: Profimedia

Chlorové čističe používejte velmi obezřetněFoto: Profimedia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co myslíte, je horší neuklízet, nebo uklízet až moc? Překvapivě ta druhá varianta. Chlor obsažený v čisticích prostředcích totiž může stát za celou řadou zdravotních komplikací.

Článek

Sice se říká: čistota, půl zdraví, ale i to, že nic se nemá přehánět. A když jde o úklid, platí to dvojnásob. Jak ukazuje mnoho statistik – dnešní děti jsou mnohem nemocnější než například dvě generace zpět (výzkum společnosti Factum Invenio ukázal, že ve věku do tří let dítě onemocní zhruba jednou za tři měsíce) a přibývá i dospělých s poruchami imunitního systému.

Tyto potíže se spojují mimo jiné velmi často i s přílišnou čistotou a používáním čisticích přípravků s chlorem.

Je to imunita

MUDr. Kamil Kuchler říká: „Lidský organismus musí v raném věku přijít do styku s mnoha bakteriemi v domácím i venkovním prostředí, aby si na ně dokázal vytvořit protilátky.“ Přílišná čistota doma to ale neumožňuje. V dospělosti jsou pak děti vychovávané téměř ve sterilitě často nemocné.

Vedle toho je nebezpečné také používání samotných čističů. Sloučeniny chlorových čisticích prostředků sice hubí, jak praví i reklama, 99 procent bakterií, ale dopady jejich častého a pravidelného používání jsou z hlediska snižování imunity daleko horší než tyto bakterie samotné. Imunita ale není to jediné, co mohou tyto sloučeniny ohrozit.

Foto: Profimedia

Nejen ochranné rukavice a oděv by měly provázet použití přípravků obsahujících chlor. Snažte se ani dlouho nedýchat vznikající výparyFoto: Profimedia

Pozor na chloroform

Jedno z největších nebezpečí představuje podle Jana Urbánka, provozovatele Bio-eko-logicky, sloučenina jménem chlornan sodný. Ta totiž uvolňuje do vzduchu toxický chloroform. „Vdechování chloroformu leptá sliznici a jeho molekuly se šíří do celého respiračního ústrojí, což může mít velmi vážné následky na zdraví dýchacích cest,“ upozorňuje lékař.

Vedle toxičnosti ale stojí chloroform i za rozbouráním obranyschopnosti. Riziko pak pro vás představuje i onemocnění, které 100% zdravý člověk ani nezaznamená. Vedle toho se můžete chloroformem i přiotrávit. Vyšší koncentrace ve vzduchu nejprve způsobí závrať, nevolnosti, bolesti hlavy, a pakliže v místnosti, kde je rozpýlen v hojném množství, můžete i omdít nebo upadnout do kómatu.

Z ruky do úst, z úst do střev

K minusovým bodům nutno přičíst i ohrožení kůže. Pokud s chlorem pracujete bez rukavic, můžete si nejen způsobit popáleninu, ale narušujete přirozenou bariéru kůže. Tím paradoxně dáváte průchod vzniku patogenních bakterií, a tedy vleklého kožního onemocnění. Nebezpečná je pak i vaše další neopatrnost. Stačí, že si olíznete ruku potřísněnou čističem, a v tu chvíli vám ve střevech zničí celé kolonie hodných bakterií.

Foto: Profimedia

Vždy zkoumejte složení čistidel a důsledně se řiďte návody na obalechFoto: Profimedia

Vůně není vše

Velmi nebezpečný koktejl pak představují parfemované chlorové čističe. „Obsahují tenzidy, které dávají vznik těkavým organickým sloučeninám. Tyto sloučeniny umocňují efekt chloroformu a zvyšují riziko karcinogenního bujení vašich buněk. Pouhým vdechováním zvyšují potencialitu onemocnění rakovinou,” upozorňuje Jan Urbánek.

Ukliďte si zdravě

Chlor najdete v každém domácím dezinfekčním čističi.

  • Pokud je doma používáte, rozhodně se vyhněte dávkování „od oka“ a postupujte striktně dle pokynů na obalu.
  • Při úklidu si chraňte ruce a ideálně i nos. Stačí, když budete při míchání chlorové směsi dýchat do rukávu a snížíte negativní dopady.
  • Neuklízejte jimi denně, ale jen občasně.
  • Pokud jste zvyklí mýt například toaletu každý den, vezměte si k ruce čistič bez chloru.
  • Stoprocentně spolehlivou variantou, jak se vyvarovat onemocnění způsobených chlorem, je pořídit si ekologické čističe nebo vsadit na staré dobré babské rady a uklízet pomocí octa, citronu nebo třeba jedlé sody. Tohle všechno například umí jedlá soda!

A co vy? Používáte chlorové čističe, nebo jdete přírodní cestou?

Související témata:

Načítám