Hlavní obsah

Ultimátum. Patří do vztahu, nebo lásce škodí?

Foto: Thinkstock

Ultimáta do vztahu nepatří, na tom se odborníci shodujíFoto: Thinkstock

Reklama

Ještě jednou přijdeš opilý, a odcházím! Jestli se nezačneš věnovat dětem, opustím tě! Tak nějak vypadají ultimáta, která ženy (ale někdy i muži) ve vztahu používají. Funguje to? Patří to k lásce?

Článek

Někdy jsou použita v návalu vzteku, prostě když vám lidově řečeno rupnou nervy. Jindy jsou téměř každodenní součástí vašeho soužití. Jenže jak to s ultimáty je? Opravdu se jimi dá něčeho dosáhnout, nebo jde spíš o zlozvyk, který vám domácí pohodu ještě víc kazí?

Nemanipulujte!

V obecné rovině se odborníci shodují na tom, že ultimáta nejsou pro vztah žádným přínosem, spíš naopak. „Je to manipulativní technika, kterou se svého partnera snažíte přitlačit ke zdi. Partner se pak vlastně rozhoduje na základě strachu nebo pocitu viny, což je právě znakem manipulace,“ tvrdí kouč partnerských vztahů Lenka Černá.

Navíc většinou ultimáta vlastně vůbec nefungují, nejčastěji z následujících důvodů:

  • Náturu nezměníte – Ultimáty se snažíte násilím změnit povahu svého protějšku, což je v podstatě nemožné. „Alespoň ne dlouhodobě. Dřív nebo později se stejně vrátí ke svým starým zvyklostem, případně se jim bude věnovat potají,“ varuje kouč partnerských vztahů Aleš Kalina.
  • Plané výhrůžky – Dost často jsou ultimáta používána tak často, že je již váš partner ani neregistruje. Nejde už ani o ultimáta, jako spíš o výhrůžky, které ale stejně nikdy nedotáhnete do konce. A tak když tisíckrát vyhrožujete rozvodem, ale nikdy k němu nepřistoupíte, není důvod brát vaše slova v potaz.
  • Nezájem – Ve chvíli, kdy na vás partnerovi nezáleží, můžete si říkat, co chcete, prostě s ním nehnete. Je to asi nejhorší situace. Váš vztah už je v takovém rozkladu, že je mu prostě fuk, zda své ultimátum dotáhnete do konce nebo zůstane jen u slov.
Foto: Thinkstock

Výhrůžky, obzvláště když jsou vesměs plané, na muže nefungují. Domácí pohody jimi nedocílíteFoto: Thinkstock

Místo ultimát komunikace

Je to svým způsobem ohraná písnička, ale zároveň je to jediná věc, která skutečně funguje. Místo ultimát zkuste s partnerem mluvit! Proč si jasně neříct, co vám vadí, jak byste si představovali změnu a podobně? Není to jednodušší než nějaké výhrůžky, ultimáta a hádky? „A pokud partner nereaguje, nedaří se mu s vámi vytvářet synergii a pohodu, je potřeba zjistit, proč není ochoten se s vámi bavit. Většinou je to proto, že mu na vás nezáleží nebo spolu neumíte správně komunikovat,“ radí Lenka Černá.

Vnitřní ultimátum

Pro ultimátum ve vztahu platí jedna výjimka. Lze k němu přikročit v naprosto krajní mezi, když už opravdu nevíte, kudy kam. Když všechno ostatní selhalo. A hlavně, jde spíš o jakési vaše vnitřní ultimátum. „Je to ten stav, kdy se pokusíte ve vztahu něco změnit, a v duchu si stanovíte určité časové vymezení, které jste tomu ochotná dát,“ popisuje Lenka Černá.

Foto: Thinkstock

Základem úspěchu je komunikace, nikoli utlimáta, výhrůžky a podobněFoto: Thinkstock

Samozřejmě o tom můžete říct i partnerovi. Poté, co proberete váš vztah, vytvoříte jakýsi plán na jeho vylepšení, můžete se dohodnout, že prostě třeba za půl roku uvidíte, zda se to vyvíjí k lepšímu, či ne. „Rozhodně je ale nutné použít ho uváženě, jen jako opravdu poslední možnost. A musíte být opravdu připraveni ho dodržet, prostě to, co jste si řekli, uplatnit,“ dodává Aleš Kalina. Tady více než kdy jindy platí, že je lepší nejdřív myslet, až potom mluvit!

Používáte ultimáta? Nebo se obejdete bez nich?

Reklama

Načítám