Hlavní obsah

Umíte otvírat okna?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Větráním předcházíte vzniku plísníFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Topná sezona sotva začala a stačí se rozhlédnout kolem sebe - většina oken a balkonů je celý den zavřená, majitelé je neotevírají ani ráno, jen aby neplýtvali teplem. Za tuto svou šetřivost budou brzo odměněni - plísněmi po celém bytě.

Článek

Firmy vyrábějící prostředky na hubené plísní mají v posledních pěti až deseti letech doslova žně. Souvisí to s jinak tolik užitečnou a potřebnou výměnou starých oken za nová, zpravidla plastová. Stará okna byla různě zkroucená, netěsnila a vzniklými spárami proudil do místnosti neustále čerstvý vzduch. V bytě se tak přirozeně snižovala vlhkost a tím zde nemohly ani vznikat plísně. Většina lidí však pravidelně nevětrá ani nyní, po výměně oken za dokonale těsná. Někdy jde o přílišnou šetřivost, jindy o lenost majitelů.

Větráním se neplýtvá

Větrání - pokud ho provádíme správně - se nijak nemusí projevit na zvýšených nákladech za topení. Stačí několikrát denně - jsme-li celý den v práci, pak klidně jen ráno a večer - otevřít okno asi na pět až deset minut zcela dokořán. Za tuto dobu se vymění vzduch v místnostech, ale stěny nevychladnou. Po zavření oken se potom vzduch opět rychle ohřeje především od zdí, které do sebe přirozeně akumulují teplo, výkon radiátoru proto není nutné zvyšovat.

Kdo má doma celý den otevřenou ventilačku, je příkladem špatného větrání. Při tomto způsobu právě dochází k dlouhodobému ochlazování interiéru a tedy i vyšším nákladům na topení.

Plísně jinak nezastavíme

Zřejmě leckoho napadne, proč se s větráním dělají takové cavyky, když venku bývá mnohem horší vzduch než doma a takto si ho ještě pouštíme do bytu. Ale při větrání nejde jen o výměnu vzduchu, ale především o snížení vzdušné vlhkosti. Jinak se nám brzo objeví nejprve v koupelně, později v kuchyni a dalších místnostech plísně, které dokážou nenávratně poškodit zdraví. K těm menším obtížím patří bolesti hlavy, následují alergie, vyrážky, ale prokázaná je i možnost poškodit plod v těle matky nebo vznik rakoviny.

Mikroskopické vláknité houby, což jsou plísně, potřebují k životu tři základní podmínky - vhodnou teplotu, vysokou vlhkost a určitou organickou hmotu, která slouží jako jejich „potrava", na které rostou.

První podmínku pro vznik plísní - teplotu - prakticky neodstraníme. Rostou totiž od minus deseti do plus čtyřiceti stupňů Celsia. Je proto nutné se zaměřit na ty další dvě.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Měli byste minimálně jednou denně vyvětratFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Neviditelné nebezpečí

Zvýšená vzdušná vlhkost není v bytě nijak patrná a možná proto na ni zapomínáme. Většinou ji poznáme jen v koupelně, když se nám zamlží zrcadlo.

Hodnota vlhkosti by se měla pohybovat kolem 50 procent. Pokud se nám zamží ono zrcadlo v koupelně, už dosahuje 95 procent a vytvořili jsme ideální podmínky pro růst plísní.

Bohužel tím, že otevřeme dveře dál na chodbu, tuto situaci neřešíme, naopak ji zhoršujeme. Vlhkost se nám totiž dostává i do dalších místností, a pokud v nich neotevřeme okno, plísně se pravděpodobně brzy objeví i tady. Pravděpodobnost stoupá zvlášť v domácnostech, kde si nechali vyměnit stará okna za nová, dokonale těsnící.

Jak bojovat proti plísním? To si přečtěte již zítra v článku Vyhlaste válku plísním.

Reklama

Související témata:

Načítám