K létu patří kromě grilování také pečení lehkých moučníků. Rádi byste ohromili návštěvu krásnými zákusky? Tak se do toho pusťte! My pro vás máme tipy na zajímavé formy.
Článek
Kromě chutného a dobře vypracovaného těsta jsou právě formy zárukou dokonalého výsledku. A k dokonalosti patří i nazdobení hotového moučníku.
Od skla po měď
Na trhu najdete formy keramické, skleněné, měděné, smaltované, plechové formy s nepřilnavým povrchem i formy silikonové. Tyto výrobky jsou nerozbitné, snadno omyvatelné, při skladování nezaberou mnoho místa a moučníky se z nich snadno vyklopí.
Proto mají spoustu zajímavých tvarů a můžete s jejich pomocí vyrábět jak pečené moučníky, tak pudinky, ztužené dezerty, želé, nebo čokoládu, a připravit si tak celé dorty, malé zákusky nebo ozdoby na dorty. Jsou nepečené dorty vašimi favority?Zkuste třeba ty z našeho Souboje receptů!
Oblíbený silikon
„Se silikonovými formami se jednoduše peče, protože jsou velmi dobře tepelně vodivé," říká Michaela Kuncová ze společnosti Sladké tvoření.
Lze je obvykle používat v teplotách od -60 do +230 °C, a tak v nich můžete péct, chladit i mrazit. „Formy jsou vyrobené z potravinářského silikonu, proto jsou netoxické. Nepřilnavý povrch umožňuje rychlé vyjmutí všech potravin," dodává odbornice na pečení.
Kulaté moučníky? Zapomeňte
Fantastické vlastnosti silikonu inspirovaly také tuzemské designéry k vytvoření mnoha rozmanitých pečicích forem tradičních i moderních tvarů. „Materiál je velmi pružný, trvanlivý a odolný.Nejen, že si rozumí s velkým rozpětím teplot, ale co je důležité, také s myčkou," upřesňuje Veronika Motyčková z firmy Tescoma.
Máme pro vás tipy na formy zajímavých tvarů, s nimiž překvapíte a pobavíte letní hosty a budete hvězdou oslav. Tak si pořiďte pár doplňků do kuchyně a pusťte se do pohádkových laskominek. Ale pokud přece jen dáváte přednost klasickému kulatému dortu, přečtěte si článek Krásné zdobení dortů 5x jinak a naučte se ho.
Líbí se vám moderní tvary dortů a zákusků, nebo dáváte přednost osvědčené klasice?