Hlavní obsah

Uprchlické vlaky jsou plné, na ulicích po nich střílí! Máma s dcerkou ze Záporoží a jejich boj

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Žila úplně obyčejný život. Vychovávala svou dvouletou dceru, starala se o rodinu, věnovala se thajskému boxu, kvůli sportu a zápasům cestovala. Dokud její zem nenapadlo Rusko. Právě v těchto dnech tak Vikktoria (31) prožívá svůj nejtěžší zápas. Nebojuje o medaile, ale o život svůj a své dcery. Bydlí v Záporoží, ano, tam, kde Rusové ostřelovali a obsadili jadernou elektrárnu.

Článek

Pomoci mladé ukrajinské sportovkyni se snaží Lenka Bartáková (41), fotografka a majitelka zpravodajského webu Czech Fighters, který se zabývá bojovou scénou v ČR. Právě přes bojové umění se před čtyřmi lety na mistrovství Evropy v thajském boxu IFMA, které se konalo v Praze, s Vikktorií seznámila. „Jakmile ta hrůza začala, kontaktovala jsem všechny thai boxery z Ukrajiny, které znám, s tím, aby sem do bezpečí poslali, koho jen budou chtít. Že se tady o ně postaráme. A napsala jsem i Vikktorii,“ začíná vyprávět smutný příběh Lenka.

Počáteční váhání

Ruský útok na Ukrajinu byl pro všechny šok, nikomu se nechtělo věřit, že by to bylo možné. Podobné pocity nejspíš prožívali i lidé na Ukrajině. I když od Lenky přišla nabídka azylu v podstatě okamžitě, Vikktoria chvíli váhala. „Na jedné straně hrozně chtěla s dcerkou do bezpečí, na druhé straně se to v ní pralo, protože by musela doma nechat maminku. Ta už je starší, špatně chodí a hlavně Ukrajinu prostě odmítá opustit,“ popisuje Lenka.

Lenka ani neměla odvahu zeptat se, kde je otec Vikktoriiny holčičky. „Nechtěla jsem se jí na to ptát, protože se bojím, že je nejspíš ve válce a že bych jí jen připomněla další bolestnou věc. Navíc pro mě je teď priorita dostat ji odtamtud, jejímu muži bych pomoct nedokázala, nepustili by ho přes hranice,“ vysvětluje Lenka.

Foto: archiv Lenky Bartákové

Lenka Bartáková nabízí skupině Ukrajinek s dětmi veškeré zázemí, ale neví, jak je dostat ze ZáporožíFoto: archiv Lenky Bartákové

Odjet? Nemožné!

Bohužel se ukázalo, že opustit Záporoží je nadlidský výkon. Vikktoria s dcerkou a s dalšími dvěma ženami s dětmi (celkem tedy 3 ženy a 3 děti) by se potřebovala dostat do Lvova, odkud by měl být snadnější přesun k ukrajinsko-polským hranicím, kde už by pro ně Lenka měla nachystaný odvoz do ČR.

Každý den se zoufalé ženy snaží dostat do vlaku, který uprchlíky vozí právě do Lvova. „Ani nevědí, kdy ty vlaky pojedou. Neexistuje v podstatě žádný jízdní řád, někdy tam ty vlaky jen hodiny a hodiny stojí a nakonec nikam neodjedou,“ popisuje chaotickou situaci Lenka, jak ji jí líčí Vikktoria.

I to by byl ale ten nejmenší problém, nejhorší je, že vlaky jsou tak přeplněné, že se mladé ženě zatím ani jedinkrát nepodařilo se vůbec dovnitř s holčičkou a přáteli dostat. „Nemluvě o tom, že někdy na to nádraží ani nedojdou, protože ve městě jsou všude ruští vojáci, kteří někdy střílí na civilisty. V podstatě každý den Vikktoria bojuje s tím, jestli raději zůstat schovaná doma ve sklepě, nebo vyjít s dítětem ven, pokusit se dostat do vlaku a riskovat, že je po cestě někdo zastřelí,“ líčí Lenka.

Přitom před pár dny jim svitla naděje, protože Vikktorii se podařilo koupit si na 7. března lístek na zmiňovaný vlak. „Do té doby se lístky vůbec nedaly koupit, všechno bylo vyprodané a vlaky beznadějně plné,“ dodává Lenka. Jenže zase je vše jinak a nikdo vlastně neví jak. „Od včerejška jsou ty vlaky pro uprchlíky zadarmo, takže vlastně má lístek, který vůbec nepotřebuje. A neví, jestli jím bude mít alespoň zajištěné místo, nebo jestli prostě pozbyl jakoukoli platnost. Je to totální zmatek, chaos, hrůza,“ upřesňuje Lenka Bartáková.

Foto: archiv Lenky Bartákové

Tuhle fotku z nádraží v Záporoží Vikktoria poslala Lence Bartákové. Nejen dostat se do vlaku, ale i na samotné nádraží je nesmírně obtížnéFoto: archiv Lenky Bartákové

Na úplném dně

Nikdo si asi nedovedeme představit, jaké peklo Vikktoria a statisíce dalších ukrajinských žen v těchto dnech prožívají. „Ona je úplně na dně, já se vlastně jen snažím ji utěšovat a řešit s ní co nejvíc praktických věcí. Ona vůbec neřeší, co bude, ona má v hlavě jen to, že se musí dostat do Lvova. Ona a bohužel ani já nevím, jak to zařídit,“ říká Lenka, která prý bude ráda za jakoukoli případnou pomoc a radu, jak těmto konkrétním ženám s dětmi pomoci opustit Záporoží.

Jakmile se dostanou k hranicím s Polskem, Lenka je připravená se o ně postarat. „Vyčlenili jsme pro ně s manželem a syny místo, je to sice jeden pokoj, což není pro šest lidí ideální, ale to není teď vůbec podstatné. Minimálně pro začátek. Poskytneme jim veškeré zázemí, postaráme se o ně. Ale musíme je sem dostat,“ říká Lenka Bartáková s naléhavostí v hlase.

Poslední informace, které od Vikktorie dostala, byly ale přeci jen mírně optimistické. Vlakové spojení do Lvova bylo posíleno, jezdí prý snad víc vlaků. Přesto ještě včera v poledne se mladá žena do vlaku nedokázala dostat, ale slíbila, že to bude zkoušet. Minimálně do večera do 18 hodin, kdy začíná platit zákaz vycházení.

KDE HLEDAT POMOC

Kam posílat peníze, aby byly využity správně, kde jsou sběrná místa a co je zrovna potřeba, kde nabídnout možnost ubytování pro ukrajinské běžence? Ověřené informace najdete v tomto článku: Jak efektivně pomoci Ukrajině a co nedělat.

Informace nalezete také na on-line tržišti Pomáhej Ukrajině, které si dalo za cíl koordinovat nabídku a poptávku pomoci, aby se dostala k potřebným.

Reklama

Související témata:
Uprchlická krize
Záporoží

Načítám