Hlavní obsah

Ušito v Česku: Podzimní novinky od tuzemských návrhářů!

Foto: One Village

Foto: One Village

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte pocit, že váš šatník by uvítal změnu nebo byste potřebovala novou dávku podzimní inspirace? Zkuste nahlédnout do tvorby českých návrhářů a designérů. Najdete tam trendy i nadčasovost, prvotřídní provedení i kvalitu.

Článek

Sháníte kvalitní podzimní kabát, vestu, koženou kabelku či se poohlížíte po nových nadčasových šatech a sukních? Nebo vám chybí pouze basic kousky v podobě roláků a topů s dlouhým rukávem? Pak jste tu správně. Dnes vám totiž nabídneme výběr klasických i netradičních originálních kousků, které přináší ve svých kolekcích české značky, jejichž módu možná ještě neznáte.

Slow fashion

Pokud patříte k zastáncům takzvané slow fashion, která vyznává nadčasové kvalitní a originální kousky vyrobené za férových pracovních podmínek, pak vás jistě osloví móda lokálních udržitelných značek. Oblékají ji některé české herečky, zpěvačky a modelky a možná nastal čas, kdy si ji do šatníku chcete pořídit i vy. Poradíme vám, do jakých kousků se vyplatí investovat.

Saka od Lucie Komárkové

Jestli existuje nějaký univerzální kousek, který by nejen v následující sezoně rozhodně neměl ve vašich šatnách chybět, pak je to rozhodně podzimní sako či basic rolák. Na pár krásných kousků z bavlny či vlny můžete narazit například u designérky Lucie Komárkové, která šije v malých sériích z materiálů i komponentů od lokálních dodavatelů. Její módu si můžete vyzkoušet v Kvartýru na pražských Vinohradech.

Foto: Archiv firmy

Zleva: vlněné sako volnějšího střihu se šálovou fazonou s černou podšívkou, 6490 Kč; bavlněné vypasované sako se zlatavým květinovým potiskem, 6900 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Zleva: jemný rolák s dlouhým rukávem z udržitelného tencelového úpletu s kapkou elastanu, 1390 Kč; Košile z tencelového úpletu s límečkem a černými perleťovými knoflíčky, 1950 KčFoto: Archiv firmy

Vlněné kabáty Veroniky Štěrbové

Svým klientkám naslouchá a vychází vstříc také módní návrhářka Veronika Štěrbová, která už více než deset let tvoří pod značkou Sophistic by Veronika. Podzimní kolekci nafotila přímo na svých stálých zákaznicích, které se snaží přesvědčit o tom, že není třeba mít plnou skříň věcí, ale že je lepší vybudovat kvalitní šatník se snadno kombinovatelnými basic kousky. Snaží se proto tvořit nadčasové modely, které nepodléhají módním trendům a vydrží ve skříni hodně dlouho.

Foto: Archiv firmy

Zleva: košilové šaty ze 100% viskózy, 3690 Kč; denimová strečová sukně v midi délce, 2690 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Zleva: vlněný kabát Clara ze 100% vlny v různých barvách, 8990 KčFoto: Archiv firmy

Hygge od One Village

Za pošumavskou značkou One Village stojí dvě šikovné ženy  Zuzana Sedlecká a Ivana Holá. Jejich značka je na trhu poměrně nová, vznikla teprve v loňském lockdownu. Jejich cílem je však šít kvalitní oblečení udržitelným způsobem, bez diskriminace zákaznic s větší konfekční velikostí nebo „netabulkovým“ typem postavy. Sama Ivana obléká 42 a své modely tvoří ve stylu hygge. Jejich outfity se skvěle hodí pro všechny ženy, které si chtějí vychutnávat život. Potrpí si také na kvalitní materiály, jež musí být organické a v přírodě rozložitelné.

Foto: Archiv firmy

Zleva: tmavě šedý kardigan ze 100% vlny, 3590 Kč; kabátek z biobavlny, 3190 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Zleva: korálově červené rolákové šaty z biobavlny, 2100 Kč; žluté šaty s širokým stojáčkem z biobavlny, 2300 KčFoto: Archiv firmy

Umělecká díla Fashion M&M

Českou autorskou značku Fashion M založila Martina Pipková Loudová v Kutné Hoře už v roce 2004. Nyní má 30 zaměstnanců a obchody v Praze i ve středních Čechách a svou nejnovější prodejnu nedávno otevřela také v pražské Galerii Myslbek. Nejen tam si tedy můžete vyzkoušet mnoho podzimních novinek od kabátů a hřejivých vest až po večerní šaty. Některé modely jsou doslova uměleckým dílem, neboť Martina spolupracuje s malířem Jakubem Ječmínkem, jehož obrazy tiskne na oblečení pomocí speciálního kalandrovacího stroje. A jak sama říká, modely se musí líbit především jí, neboť je často nosí.

Foto: Archiv firmy

Zleva: dlouhý kabát, 5769 Kč; dlouhá hřejivá vesta, 5479 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Zleva: bomber s motivem od Jakuba Ječmínka, 3989 Kč; košilové šaty s motivem od Jakuba Ječmínka, 6499 KčFoto: Archiv firmy

Barevné kabelky od Františka

Podzim hýří všemi barvami a tak se inspirujte a oživte vaše outfity a kabáty hravými doplňky. Přesně takové můžete najít v kolekcích českého designéra Františka Macháčka, který tvoří kožené kabelky pod značkou Francesco Gattino. Zakládá si na kvalitních italských kůžích a precizním zpracování.

Foto: Archiv firmy

Zleva: žlutá mini kabelka Primavera z hovězí kůže, 3950 Kč; ledvinka ze zadní kapsou z hovězí kůže, 4250 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Zleva: kabelka z hovězí kůže s imitací hada, 6550 Kč; kožená crossbody taška s uchem z hovězí kůže, 4750 KčFoto: Archiv firmy

Načítám