Hlavní obsah

Už dost! 6 věcí, za které byste se nikdy neměla omlouvat

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Reklama

Omluvit se za svou chybu by mělo být přirozené. Na druhou stranu je ale také důležité rozeznat, kdy je omluva skutečně na místě. Jsou situace, kdy si musíte pevně stát za svým. Zvlášť pokud se jedná o vaše přesvědčení nebo třeba životní styl. Víme, kdy byste se na názory ostatních neměla ohlížet!

Článek

Ať už jde o váš styl oblékání, netradiční zájmy nebo třeba originální plány a sny, tohle všechno utváří vaši osobnost, a i když se to někomu nemusí líbit, je to jen vaše věc. A v takových případech nikomu žádnou omluvu ani vysvětlení nedlužíte.

1. Za to, co vás baví

Nikdy se neomlouvejte za své koníčky. Vaše zájmy a druh zábavy, který vyhledáváte, jsou vaší osobní záležitostí. Pokud tedy nejste zrovna „holčičí typ“ a místo chození na zumbu se věnujete vzpírání nebo třeba střelbě, v klidu s tím pokračujte! Důležité je, že to naplňuje vás. Váš volný čas a vše, co v něm děláte, musí dělat radost vám. Co si o tom myslí ostatní, je jejich problém.

Foto: zeljkodan, Shutterstock.com

Vaše zájmy a koníčky nemusí nikoho zajímat. Dělejte to, co vás baví, a rýpalům nic nevysvětlujteFoto: zeljkodan, Shutterstock.com

2. Za svůj názor a životní filozofii

Zrovna tak byste se nikdy neměla cítit provinile za své názory a životní filozofii. Ať už jste se rozhodla nejíst maso, stát se veganem nebo třeba nemít děti, nikdy byste se neměla omlouvat za to, čemu věříte.

„Ženy jsou, i díky vlivu ženských pohlavních hormonů na mozek a jeho jiné stavbě, víc zvyklé hledat v případě konfliktu s okolním světem často chybu na své straně. V situaci, kdy její názory vzbudí negativní reakci okolí, má žena často instinktivní touhu vzít vše zpět, obvinit samu sebe a couvnout či se trápit svou nedokonalostí,“ vysvětluje MUDr. Kateřina Cajthamlová, psychoterapeutka a dietoložka.

3. Za svůj styl

Řeč je o oblékání, účesu, způsobu bydlení, ale třeba i o tetování nebo piercingu. Není třeba se omlouvat za to, jaká jste a v čem se cítíte nejlépe. Úzkostlivá snaha o to někam „zapadnout“ proti svému přesvědčení je často mnohem horší. Buďte sama sebou a vyhýbejte se místům, kde se necítíte takzvaně ve své kůži. Ve společnosti, která by vás za váš styl odsuzovala, byste stejně nebyla šťastná. Váš vzhled je vyjádřením toho, kým jste a kým být chcete. Vykašlete se na to, že nezapadáte do davu.

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Váš styl oblékání je součástí vaší osobnosti. Neměla byste se cítit špatně kvůli tomu, že se někomu jinému nelíbíFoto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

4. Za své emoce a sny

Díky svým snům se posouváte dál, budujete kariéru i rodinný život. Setkáte-li se s lidmi, kteří vás od nich budou odrazovat, neposlouchejte je. To, že oni své sny nemají, neznamená, že byste vy měla přestat věřit a snažit se o naplnění těch svých. Zrovna tak se nikdy neomlouvejte za své emoce. Stejně tak jako máte právo se smát, máte taky právo mít čas od času i horší dny.

„Omluva je vlastně vyjádřením pocitu, že jsem druhému ublížila a že za to cítím vinu. Jde ale o subjektivní dojem, kdy se protějšek může cítit zraněn, ale také nemusí. Každého z nás zraňuje něco jiného. V ideálním případě bychom se měli snažit druhé nezraňovat a zároveň tolerovat své individuality a osobní potřeby a přání,“ říká psychoterapeutka Mgr. Michaela Kokešová.

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Nestyďte se za své názory. Skuteční přátelé vás přijmou takovou, jaká jsteFoto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

5. Za to, že jste úspěšná

Jak známo, úspěch se neodpouští. To vás ale nemusí vůbec zajímat. Kvůli tomu, kam jste se ve své kariéře dostala nebo kolik vyděláváte, se rozhodně nemusíte cítit provinile a nikomu se za to neomlouvejte ani nic nevysvětlujte. Tvrdě jste dřela, abyste byla tam, kde jste. Tak si to užívejte a nenechte si to kazit nepřejícnými poznámkami.

6. Za to, že potřebujete pomoc

Každý někdy potřebuje pomoc. To je zcela přirozené. Není nutné za každou cenu všechno vždy zvládat sama. Pokud si nevíte s něčím rady nebo jednoduše nezvládáte nějakou situaci, nečekejte, že vám budou ostatní číst myšlenky. Jen tím nepříjemnosti prodlužujete. Požádejte o pomoc bez výčitek. Uvidíte, že je kolem vás dost ochotných lidí, kteří vám pomohou rádi!

„V poradně klientky často oceňuji a podporuji i za to, že si řeknou o pomoc. Společně se bavíme o tom, že je to zcela běžná potřeba, a pokud nestačíme na něco samy, je ,normální' požádat právě i odborníka o pomocnou ruku,“ uzavírá Mgr. Marie Novotná, sociální pracovnice Kontaktního centra Anabell Praha.

Záleží vám hodně na názorech ostatních?

Reklama

Související témata:

Načítám