Hlavní obsah

V létě bez kalhotek? Je to zdravé!

Foto: Thinkstock

Chodíte také bez spodního prádla?Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyrazit ven bez podprsenky nebo dokonce bez kalhotek? Pro Češky žádný problém! Jak vyplývá z našeho průzkumu, patříme k velmi otevřeným a odvážným ženám i ve světě. A co nás nejčastěji vede k tomu, abychom si vyšly hlavně v létě „naostro"? Pohodlí, praktičnost, ale také zdravotní důvody.

Článek

Ptala jsem se ve svém okolí a zjistila, že chození bez podprsenky či bez kalhotek je pro některé z nás už skoro samozřejmost, a to hlavně kvůli pohodlí. „Bez kalhotek vyrážím hlavně v delších šatech, které krásně větrají a já se nemusím v těch vedrech pařit. Je to příjemně osvobozující. A přestože mám větší poprsí, nebojím se do některých šatů a topů nebrat ani podprsenku," říká moje osmadvacetiletá kamarádka z Prahy.

S ní souhlasí také další mladé dívky, které prý chodí naostro někdy i ve večerních přiléhavých šatech, aby se jim pod nimi nerýsovaly okraje kalhotek. „Pokud však nenosím kalhotky, dávám si pozor, aby šaty nebo sukně byly tak dlouhé, abych si nemusela hlídat, kam si sedám," dodává další známá.

Naopak náš průzkum ukázal, že starší dámy by bez kalhotek ani podprsenky nevyšly. Jako hlavní argument uvádějí hygienu a stud. „To si může dovolit mladá holka, ale mně by to připadalo i nehygienické," domnívá se čtenářka Andrea (46). A Eva (40) z Plzně s ní souhlasí: „Nepřijde mi to vhodné, mé poprsí už přece jen po dvou dětech nevypadá tak skvěle a představa, že si nevezmu podprsenku, se mi moc nezdá. No a nedej bože, kdybych si nevzala kalhotky, to bych se i bála, zda mi někdo nebude nakukovat pod sukni."

Odborníci tvrdí: Je to zdravé!

„Z hlediska gynekologicko-sexuologického má jisté výhody, pokud v letních měsících chodí žena naostro. Genitál lépe větrá, není obtěžován nadměrným pocením apod. Nicméně tyto výhody se projeví pouze v případě, že žena nosí sukni. V upnutých jeansech může být efekt opačný a hrubý textil může dřít. V každém případě bych ale doporučil alespoň v létě kalhotky čistě bavlněné a co nejlehčí, právě kvůli odvodu potu. Pro sport zase dobře poslouží kvalitní funkční prádlo," tvrdí MUDr. Ondřej Trojan z pražské TH kliniky.

Foto: Thinkstock

Bez kalhotek v mini - odvážné, nebo vyzývavé?Foto: Thinkstock

A podobný názor sdílí i lékařka Katarína Lomská Filasová: „Chození naostro mohou velmi ocenit třeba ženy a dívky, které trpí různými vaginálními záněty, jako jsou mykózy a podobně, protože když je horko, tak na zapaření stačí málo a to je těm mikroorganismům hned hej. Tyto ženy si již možná ozkoušely, že když spodní prádlo odloží, mnohým nepříjemným potížím se vyhnou. Tím se dostáváme i k otázce zdraví – chodit v létě naostro rozhodně ničemu neškodí, naopak. Jediné, na co si je třeba dát pozor, je příliš prašné prostředí, nánosy prachu totiž jemná sliznice příliš neocení."

Ve srovnání se světem jsme odvážné

„České dívky jsou mnohem odvážnější než ty v západních zemích, tamní dívky si bez podrpesenky příliš často netroufnou," říká viceprezident a mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura, který se domnívá, že je to způsobeno ateistickou atmosférou v české společnosti a sexuální otevřeností českých dívek a žen. To se mimo jiné u nás projevuje i častější nevěrou a vysokou rozvodovostí.

„Nadstandardní otevřenost českých žen a dívek a snížená hranice studu se promítá například i v tom, kolik z nich se opaluje na veřejných koupalištích i na dovolené u moře nahoře bez. To je o Češkách známé i v zahraničí, proto například Chorvaté, Turci či Tunisané dobře ví, na jaké dívky z jaké země se v létě soustředit, aby si rychle ,užili'. Cílem se tak během dovolených stávají především Češky (a také Rusky), o kterých je známé, že jsou povolné a nemají zábrany," dodává Okamura.

A co na to chlapi?

Vyzvídala jsem u různých věkových kategorií mužů od 25 do 40 let. A výsledek? Pánové se většinou shodují, že je více zajímají ženy nahoře bez, neboť to je hned vidět na první pohled. „Taková žena však musí být pěkná a mít na to postavu," říkají jednohlasně. A Petr (37) dodává: „Někdy se ale bohužel do takové akce pustí i ženy, kterým na rozdíl od pěkné postavy nechybí vysoké sebevědomí. To je pak spíš za trest."

Chodíte naostro? Pochlubte se a napište nám své důvody i zkušenosti do diskuse.

Reklama

Související témata:

Načítám