Hlavní obsah

V šatníku Victorie Beckham: Jak se z nevkusné slečinky stala módní ikonou?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Victoria Beckham (43) je jasným důkazem, že když se hodně chce, všechno jde! Během života vybudovala dvě velmi úspěšné kariéry, a navíc má příkladnou rodinu, což je ve světě vrcholového showbyznysu velmi vzácné. Náš největší obdiv však patří neuvěřitelné proměně jejího šatníku.

Článek

Třiačtyřicetiletá návrhářka a veleúspěšná podnikatelka nebyla s módou a stylem vždy v dobrých vztazích. Po spoustě přešlapů a omylů se však našla a nyní vyrábí exkluzivní kolekce, na jejichž představení se vždy nedočkavě třese celý módní svět.

První kroky i celosvětová sláva

Po slávě a světlech pódia toužila Victoria už od dětství a svoji profesní dráhu začala v modelingové agentuře. Bylo jí tehdy pouhých dvanáct let. V roce 1994 se stala součástí hudební skupiny Spice Girls – jednou z nejúspěšnějších dívčích skupin všech dob a ústředním symbolem devadesátých let.

Každá z pěti dívek měla určenou svou roli neboli alter ego podle povahy a z Victorie se stala Posh (nóbl, luxusní až snobská) Spice. Podle toho se budoval i její šatník – sexy šaty a dost upnuté modely, vysoké podpatky, dokonale upravené mikádo. K tomu přidejte lehce cupitavou chůzi s miniaturní kabelkou a hned je jasné, v kom se v devadesátých letech zhlédlo tolik mladých dívek.

Foto: Profimedia.cz

Takto Victoria vypadala v úplných začátcích své pěvecké kariéry. Celých šest let hrála roli Posh Spice a ani po ukončení svého působení ve skupině se této přezdívky nemohla dlouho zbavitFoto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Sestava Spice Girls působila velmi přátelsky a stala se vzorem pro mnohé dospívající dívky, které by i dnes určitě dokázaly nazpaměť zazpívat několik jejich hitů. Victorii nelze v extra krátkých lesklých šatech přehlédnoutFoto: Profimedia.cz

Posh končí

Šest dlouhých let Victoria hrála svou roli, jezdila po turné a byla idolem pro teenagerky. Začátkem nového tisíciletí to ale ve skupině už značně vřelo, prodeje desek nebyly podle představ manažera a několik členek vážně uvažovalo o sólové dráze a mělo za sebou vydané singly.

Velké změny se děly ale především v osobním životě zpěvačky. V roce 1997 začala randit s fotbalistou Davidem Beckhamem a jejich vztah měl rychlý vývoj: o rok později oznámili zasnoubení a v roce 1999 se narodil první syn Brooklyn.

Foto: Profimedia.cz

Na foto (zleva): Už od mládí se zpěvačka zajímala o módu a chtěla se v této branži prosadit. Od roku 2000 se proto začíná objevovat na molech jako modelka. Přední módní domy ale bohužel o její účast na přehlídkách moc nestály. V roce 2003 stále tápala a dělalo jí problém najít svůj styl. V tomto negližé se například objevila na velmi prestižní akci The Costume Institute Gala pořádanou Metropolitním muzeem v New YorkuFoto: Profimedia.cz

Všechny tyto události způsobily, že se rozhodla ze skupiny odejít a postavit se na vlastní nohy. Její sólová kariéra však neměla dlouhého trvání a po několikaletém snažení a bankrotu společnosti, se kterou měla uzavřenou smlouvu, v roce 2004, se rozhodla věnovat módě – oboru, který ji vždy lákal a přitahoval.

Cesta za novým „já“

V tomto období ještě neměla Victoria svůj vyhraněný styl, nebo spíš byl zcela odlišný od toho dnešního. Velmi často se pohybovala na tenkém ledě a ještě častěji byly její looky absolutními propadáky.

Z velké části za to mohlo oblečení – příliš odhalené, upnuté, kýčovité nebo vulgární. Ale na vině byla i celková image zpěvačky. Časté návštěvy solárka, levně působící barvy na vlasech, přehnaná vyhublost ve spojení s nepřirozenými silikony – to vše vytvářelo velice vyumělkovaný dojem.

Foto: Profimedia.cz

V letech 2005 a 2006 to vypadalo dobře. Victoria střídavě nosila hladké, šikmě střižené mikádo, které se mimochodem díky ní stalo jedním z nejžádanějších účesů, a potom si zas nechala vlasy narůst a nosila je bohatě navlněné. Dost laciné šaty vystřídaly modely volnějších a asymetrických střihů nebo kombinace se slim džínamiFoto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Rok 2007 ale všechny zpěvaččiny snahy přeškrtl. Sice se jí dařilo na poli podnikání a skupina Spice Girls chystala velký comeback, ale co se stylu týče, byl tento rok absolutní propadák. Nakrátko ostříhané vlasy absolutně nepřirozeného odstínu, příliš velký důraz na křivky ve spojení s lacině působícími materiály a nepřirozené vnady vystavované na odiv – to byl jeden velký průšvihFoto: Profimedia.cz

Po pár letech snah už za sebou měla přehlídky na týdnech módy, spolupráci s časopisy, byla tváří několika značek a pracovala na vlastních menších kolekcích, ale módní svět ji stále nebral vážně. Pořád to byla „jen“ manželka slavného fotbalisty a bývalá pop hvězda s ambicemi, která zjevně moc neví, co dělat a jak se správně prezentovat.

Přesto všechno se Victorii rozhodně nedá upřít její neobyčejný smysl pro obchod. I přes určité překážky se nenechala zastavit, pomalu budovala své impérium a z jména Beckham udělala továrnu na úspěch, značku, která prodává – a která prodá téměř cokoliv.

Výrobky její první módní značky dVb Style, která vznikla v roce 2006 a specializovala se na denim, se už hned druhý rok po založení začaly prodávat v prestižním obchodním domě Saks Fifth Avenue. A od roku 2008 se začala objevovat na titulních stránkách Vogue, kde o ni dříve nejevili zájem.

Foto: Profimedia.cz

Jak ale víme, nikdy není pozdě začít se zdokonalovat, a tak do toho Victoria šlápla a od roku 2008 se jen a jen lepší. Vrátila se ke své přirozené barvě vlasů, i když účesy se čas od času snaží měnit. Hlavně ale kompletně přebudovala šatník: přidala mnoho strohých a jednoduchých pánských prvků a začala si vybírat zcela jiné střihy šatůFoto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Zpěvačka se nevzdala provokativních materiálů, jako je například kůže, ale začala ji nosit zcela jiným způsobem než dřív. V její skříni se také usídlily jednoduché, elegantní, jednobarevné modelyFoto: Profimedia.cz

Velkým zlomem v její kariéře bylo v roce 2008 založení plnohodnotné značky Victoria Beckham – od roku 2011 je neodmyslitelnou součástí prestižní módní akce New York Fashion Week. Ten samý rok vyhrála cenu British Fashion Awards v kategorii Designer Brand.

Radikální změny k lepšímu

Za posledních šest let udělal obrovský pokrok nejen Victoriin módní dům, ale především její osobní styl. Jako by se jednou ráno probudila, vyklidila celý šatník a začala ho budovat od nuly.

Dnes dává přednost jednoduchým liniím a zajímavým střihům. Od upnutých modelů sedících na těle jako druhá kůže ustoupila a raději nosí široké, objemné a oversized kousky z lehkých látek. Ještě donedávna byla Victoria známá svou posedlostí jehlovými podpatky, ale i ona nakonec podlehla trendu plochých podrážek a pohodlné sportovní obuvi, takže i ji dnes můžeme vídat ve stylových teniskách, což bylo ještě před dvěma lety absolutně nemyslitelné.

Foto: Profimedia.cz

K dnešnímu dni se nejlépe cítí ve volných kostýmcích, které ráda kombinuje s jednoduchým bílým tričkem nebo košilí a strohými, ale zajímavými doplňkyFoto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

I když většinou dává přednost klidným barvám, jako je šedivá, modrá, bílá, béžová a černá, v poslední době návrhářka ráda experimentuje a zkouší do svých looků zakomponovat velké barevné plochyFoto: Profimedia.cz

Dnes patří mezi trendsettery, ikony stylu a udává tendence – ovšem na rozdíl od devadesátých let jsou velmi vkusné a stylové. Victoriin styl povýšil na špičkovou úroveň a tato razantní proměna je výsledkem těžké dřiny a průbojnosti, díky které se nenechala zastavit ani odradit.

Foto: Profimedia.cz

Čím je Victoria starší, tím zajímavější je pozorovat vývoj jejího šatníku. Její kombinace jsou velmi svěží a trendy – nemluvě o tom, jak se vyvíjí její dráha úspěšné designérkyFoto: Profimedia.cz

Jak se vám líbí styl této ženy a její příběh?

Načítám