Hlavní obsah

V těhotenství se nepřejídejte

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Nestresujte se neustálou kontrolou váhyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Znáte to, strava v těhotenství, to je věda! Jak nakrmit mimčo v bříško, a zároveň příliš nepřibrat... Toť otázka, kterou si klade většina nastávajících maminek. Odpověď známe, stačí se stravovat zdravě a vyváženě. Zkuste to s námi!

Článek

Těhotenství je věc krásná, ale...

Styděla jsem se před kamarádkami

„Před porodem jsem byla o osmnáct kilo těžší. Pak jsem se zase nedokázala hlídat, takže jsem byla rok tlustší skoro o patnáct kilo. Začala jsem z toho být nešťastná, navíc jsem měla pocit, že manžela už nebaví se mnou spát, i když nic neříkal. Styděla jsem se chodit mezi kamarádky a přátele, kteří mě znali dřív," líčí své trable s nadváhou Dáša. Občas nasadila drastickou dietu, kdy téměř nejedla, ale jak známo, efektem pak bývá opět fáze nekontrolovatelného přejídání. Až pak se obrátila na dietoložku, začala si studovat různé články o zdravém stravování. Cvičila nejdřív sama doma, pak navštěvovala i kurzy a chodila plavat. Dnes je přibližně na své původní váze. Její příběh není až tak ojedinělý.

Musím jíst za dva

Častým zdůvodněním a omluvou nadměrné chuti k jídlu bývá právě toto oblíbené rčení. V dobré víře, ať si nastávající maminka co nejvíc užívá pohody, předávají nastávající babičky, tedy i tchyně. „Jen si nic neodpírej. Musíš jíst za dva," tvrdí a nabízejí kdejaké dobrůdky bez ohledu na to, co je zdravé. No, a samotné maminky tomu podlehnou, teď přece není nutné se omezovat. A pokud je v tom utvrzuje i partner, který sdílí nadšené očekávání vytouženého miminka, je potenciální problém na světě. Nejen kvůli dlouhodobější nadváze, ale také kvůli zvýšenému riziku různých onemocnění v budoucnu.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Svoje chutě se snažte ovládnoutFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Jezte obvyklé dávky

Podle odborníků by toho ženy zhruba do půlky těhotenství neměly spořádat víc, než byly zvyklé. Ale ani pak by to neměly přehánět. Na co by ale hledět měly, je zdravé složení jídelníčku - maximum vitaminů, vlákniny, minerálů a dalších potřebných látek. Jíst spíše lehká jídla, méně tuku, i když bez bílkovin se vaše tělo ani rozvíjející se organismus děťátka neobejdou.

Je dobré se poradit s lékařem o tom, jak tělo zásobovat vitaminem E, vitaminy skupiny B, případně také vápníkem či hořčíkem. Eventuálně můžete brát různé potravinové doplňky, ale mějte na paměti, že příliš umělých výrobků nemusí svědčit vám ani miminku.

S tímto přístupem uděláte to nejlepší pro dítě i své zdraví, vizáž a kondici - konkrétně třeba i pro pleť, zabráníte riziku vypadávání vlasů a poškození jejich kvality.

I přílišné hlídání váhy škodí

Na druhou stranu není na místě úzkostlivě dbát na to, abyste přibraly co nejméně. „Těhotenství není doba, kdy by momentální vzhled měl být na prvním místě. Na tom je zdraví ženy a dítěte," zdůrazňuje Aneta Racková, instruktorka předporodní přípravy. A upozorňuje i na to, že sportovně založené maminky by se měly poradit, jaký sport a do jaké chvíle těhotenství ho mohou praktikovat, a kdy se zaměřit na cvičení určené přímo těhotným.

Zkrátka, užívejte si se zdravým rozumem - najděte kompromis mezi tím, na co máte chuť a co vám chutná, a tím, jaká strava a v jakém množstvím je vhodná. Vaše těhotenství pak nebude strašákem!

Reklama

Načítám