Hlavní obsah
4,0
(1)
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Velikonoce jsou za dveřmi, takže jsme tenhle týden v redakci poctivě ochutnávali jídla z vajíček. Lucka uvařila svěží zeleninovou „vajco polévku“ (jak jí doma říkají).

10 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 25 g másla
  • 1 kostka zeleninového bujónu
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1 lžička soli
  • 1/2 sáčku mražené zeleninové směsi
  • 1/4 ks celeru
  • 1 ks mrkve
  • 6 ks vejce
Článek

Postup

01.

Vejce uvařená natvrdo oloupejte a oddělte žloutky od bílků. Bílky nakrájejte na drobné kostičky a schovejte si je v lednici, budou potřeba až při servírování.

02.

Na troše másla krátce orestujte nadrobno nakrájenou mrkev, celer a další zeleninu.

03.

Pak vše zalejte asi 1,5 litrem vody, osolte a opepřete dle chuti, přidejte kostku zeleninového bujonu (anebo použijte poctivý domácí zeleninový vývar) a vařte, dokud zelenina nezměkne.

04.

Poté do vroucí polévky lisem na česnek protlačte všech šest uvařených žloutků, míchejte a minutku či dvě povařte. Při servírování do talíře s horkou polévkou nasypte vždy trochu nakrájených bílků a nechte je chvilinku prohřát. Dobrou chuť!

Pokaždé se trápíte s loupáním vajec? Ukážeme vám jak na to, podívejte se na naše 4 triky,

Reklama

Načítám