Hlavní obsah
4,4
(5)
Foto: zakysana-smetana.cz

Foto: zakysana-smetana.cz

Nastupující letní teploty chuť na sladké zkazí jen málokomu, a je proto na čase připomenout si některé recepty na nepečené dezerty se smetanou. Co takhle panna cotta?

10 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Panna cotta
  • 1 l smetany ke šlehání
  • 6 lžic cukru krupice
  • 1 lusk vanilkového lusku
  • 6 plátků želatiny
Na ozdobu
  • 1 lžíce máty
  • 1 hrnek čerstvého ovoce
Článek

Postup

01.

Nejdřív si připravte želatinu, kterou namočte do studené vody nebo mléka a nechte ji asi 10–15 minut nabobtnat.

02.

Do kastrolku nalijte šlehačku, přidejte cukr, vanilkový lusk podélně rozřízněte a vyškrábejte z něj semínka. Ta přidejte do smetany, přihoďte i slupku lusku a smetanu pomalu přivádějte k varu. Když má kolem 80 stupňů (začíná se z ní kouřit a na povrchu se tvoří pěna), plotnu stáhněte na minimum, šlehačka se nesmí převařit.

03.

Do horké smetany metlou vmíchejte nabobtnalou a vymačkanou želatinu a nechte ji rozpustit se. Vyndejte slupku vanilkového lusku, připravenou směs na panna cottu nalijte do připravených formiček (dobře poslouží třeba skleničky na whisky) a nechte vychladnout. Pak formičky uložte do lednice a nechte asi 6 hodin (ideálně přes noc) ztuhnout. Druhý den skleničky jednoduše vyklopte (černých teček na dně se nelekejte, to jsou semínka z vanilky!) a podávejte s čerstvým ovocem a ozdobené mátou.

Věděli jste, že vanilka patří z botanického hlediska mezi orchideje a je druhé nejdražší koření? To vše si můžete přečíst v našem článku o této jediné jedlé orchidei.

Reklama

Související témata:

Načítám