Hlavní obsah

Osvěžující nepečené dezerty se smetanou

Foto: Greta Blumajerová

Rychlé studené dezerty se v létě náramně hodí

Nastupující letní teploty chuť na sladké zkazí jen málokomu, a je proto na čase připomenout si některé recepty na nepečené dezerty se smetanou, které ve třicetistupňových vedrech osvěží určitě víc než babiččiny buchty. Na ty je čas, když se zkazí počasí!

Článek

Některé nepečené dezerty je kvůli tuhnutí potřeba dělat den předem, ale je jich i pořádná řádka, které stačí připravit a sníst. Tématu nepečených dezertů jsme nedávno věnovali tento Souboj receptů a dnes budeme pokračovat!

Vanilková panna cotta s letním ovocem

Na 6 porcí potřebujete:1 l min. 30% smetany ke šlehání, 6 lžic cukru krupice nebo krystal, 1 vanilkový lusk, 6 plátků (10 g) želatiny, čerstvou mátu a letní ovoce na dozdobení

Foto: zakysana-smetana.cz

Panna cotta je přesně to pravé pro návštěvu, s níž sedíte na terase a máte chuť na něco lehkého

Postup:Nejdřív si připravte želatinu, kterou namočte do studené vody nebo mléka a nechte ji asi 10–15 minut nabobtnat. Do kastrolku nalijte šlehačku, přidejte cukr, vanilkový lusk podélně rozřízněte a vyškrábejte z něj semínka. Ta přidejte do smetany, přihoďte i slupku lusku a smetanu pomalu přivádějte k varu. Když má kolem 80 stupňů (začíná se z ní kouřit a na povrchu se tvoří pěna), plotnu stáhněte na minimum, šlehačka se nesmí převařit.

Do horké smetany metlou vmíchejte nabotnalou a vymačkanou želatinu a nechte ji rozpustit se. Vyndejte slupku z vanilkového lusku, připravenou směs na panna cottu nalijte do připravených formiček (dobře poslouží třeba skleničky na whisky) a nechte vychladnout. Pak formičky uložte do lednice a nechte asi 6 hodin (ideálně přes noc) ztuhnout. Druhý den skleničky jednoduše vyklopte (černých teček na dně se nelekejte, to jsou semínka z vanilky!) a podávejte s čerstvým ovocem a ozdobené mátou.

Panna cottu si můžete připravit také třeba s kávovým želé, recept najdete zde.

„Icebox cake“ s meruňkami a šlehačkou

Na 8–10 porcí potřebujete: 2 balení hranatých celozrnných sušenek, 500 ml min. 30% smetany ke šlehání, 2 lžičky vanilkového extraktu, podle chuti a sladkosti sušenek asi 2 lžíce moučkového cukru do šlehačky, 200 g čerstvého sezonního ovoce (jahody, meruňky, broskve, maliny, borůvky…), na polevu 70 g čokolády s min. 65% podílem kakaa, 30 ml šlehačky a 15 g másla, použít můžete i koupený čokoládový topink

Foto: Greta Blumajerová

Dobrotu se sušenkami ocení i děti

Postup: Tenhle dortík je lahodná klasika, ve které se dětské piškoty vymění za celozrnné sušenky a důkladně se proloží ovocem. Svůj název si vysloužil tím, v čem se nejčastěji připravuje, icebox totiž znamená krabice na zmrzlinu. Šlehačku (ideálně tu trvanlivou, déle vydrží nejen zavřená, ale i vyšlehaná) vyšlehejte spolu s vanilkovým extraktem a moučkovým cukrem do tuha, pokud potřebujete, aby vydržela hodně dlouho, můžete podle návodu na obalu použít želatinový ztužovač (pozor na to slovo želatinový!). Koupíte ho dnes už běžně v obchodech, a když dělám dort místo krému jen se šlehačkou, jdu pro něj už najisto, zatím nezklamal!

Dno hranaté misky o velikosti zhruba 20 x 30 cm vyskládejte sušenkami, následuje vrstva šlehačky a vrstva meruněk nebo jiného ovoce pokrájeného na asi 3 mm silné plátky. Pak přijdou na řadu opět sušenky, šlehačka, ovoce a ještě jednou to stejné. Na nejhornější vrstvu dejte o něco více ovoce. V parní lázni rozpusťte máslo, přidejte nalámanou čokoládu a za stálého míchání ji nechte rozpustit. Nakonec vmíchejte trochu nevyšlehané šlehačky a můžete polévat! Dort je dobrý hned, ale o něco lepší je samozřejmě asi 3–4 hodiny proleželý.

Šlehačkový pohár s jahodami a javorovým sirupem

Na 6 porcí potřebujete: 1 kg jahod, 2 lžíce javorového sirupu, 250 ml min. 30% smetany ke šlehání, 1 citron, 3 lžíce jahodového sirupu a mátu nebo meduňku na ozdobení

Foto: zakysana-smetana.cz

Javorový sirup sice není nejlevnější, ale vydrží vám dlouho a je opravdu úžasně dobrý

Postup: Tenhle dezert je ideální na nachystání na poslední chvíli. Aby vše vydrželo, jak má, je potřeba ho dělat zhruba hodinu před servírováním. Jahody očistěte, omyjte a osušte a nakrájejte je na poloviny (pár si jich nechte na konec na ozdobení). Pak je pokapejte javorovým sirupem, urovnejte do nachystaných pohárových misek a nechte asi 20 minut odležet, aby pustily šťávu.

Smetanu vyšlehejte spolu s vanilkovým cukrem tak, aby byla co nejpevnější, a pak do ní po troškách opatrně zašlehejte asi 1 lžíci citronové šťávy. Jahody se sirupem také pokapejte trochou citronové šťávy a překryjte je pomocí cukrářské zdobičky ochucenou šlehačkou. Vršek poháru dozdobte jahodovým sirupem, kousky zbylých jahod a lístky máty nebo meduňky, pokud budete mít náladu, můžete uvařit ještě řidší vanilkový pudink a navrch dát lžíci pudinku.

Citronová pěna s lesním ovocem

Na 4 porce potřebujete:400 ml min. 33% smetany ke šlehání, 4 žloutky, 4 lžíce moučkového cukru, jemně nastrouhanou kůru z poloviny citronu, 1 dl čerstvě vymačkané citronové šťávy, lesní ovoce a pistáciové nebo makadamové oříšky na ozdobu

Foto: Greta Blumajerová

Máte rádi citronovou zmrzlinu? Tak to určitě zkuste i citronovou pěnu!

Postup: Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny a směs přendejte do parní lázně. Přimíchejte citronovou šťávu a kůru a šlehejte asi 8 minut do zhoustnutí. Pak misku z parní lázně sejměte a šlehejte dál, dokud směs nevychladne. Pak vyšlehejte šlehačku dotuha, přimíchejte ji opatrně do citronové směsi a ihned podávejte ozdobené lesními plody a nasekanými nesolenými oříšky. Pokud v obchodě seženete jen ty solené, stačí je opláchnout vlažnou vodou!

Jaké nepečené dobroty doma děláte vy? Pošlete mi recept spolu s vaší fotografií a pár větami o vás a vší rodině, práci či koníčcích a zařaďte se do soutěže o hedvábný šátek ProŽeny.cz by Jakub Polanka.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama