Hlavní obsah

Vánoční dietní fígle: Letos nepřiberete!

Foto: thinkstock

Cukroví k Vánocům zkrátka patří. Nechcete-li ztloustnout, dávejte si ho jako šafránuFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý rok se to o Vánocích opakuje: nechcete ztloustnout, ale ani si nechat ujít sváteční dobroty. Možnosti, jak se vyhnout následkům v podobě nedopnutých kalhot, tu jsou. Jaké? Prozradíme!

Článek

Není o čem diskutovat: buď si zkrátka poslední týden v roce užijete se vším všudy, a pak nabraná kila v lednu shodíte (anebo ne), nebo to řešit budete už předem s tím, že přibrat nechcete, a v tom případě se vám pokusíme poradit, jak by to šlo. Třeba:

1. Nezačněte se přejídat už teď

Večírky, party, srazy s přáteli, holčičí jízdy, ale také pečení cukroví, které je potřeba ochutnat. To všechno jediný měsíc? Brzděte! Kolik a čeho sníte, je samozřejmě na vás. Ale pokud si chcete skutečně udržet hmotnost či se zrovna snažíte zhubnout nebo si hlídáte zdraví, zkuste na to jít s mírou a chytře. Na večírky choďte najedení, cukroví ochutnávejte střídmě, a hlavně také hodně pijte, zvláště vodu – zaplníte žaludek a nezbude vám tolik místa na jídlo.

2. Uberte kalorie už u pečení

„Lze to, aniž byste se ochudili o příjemnou chuť cukroví,“ říká výživová poradkyně Iva Veselá z Food Life, která pro vás připravila níže uvedené tipy. Jak tedy snížit kalorie?

Foto: thinkstock

Ušetřit kalorie, a přitom zachovat dobrou chuť? Jde to!Foto: thinkstock

  • Místo bílé mouky použijte špaldovou, pohankovou, grahamovou nebo pšeničnou celozrnnou. Zasytí, a tím pádem toho sníte méně.
  • Místo bílého cukru používejte přírodní sirupy – javorový, agávový, kukuřičný, rýžový sirup, ječmennou sladěnku, pšeničný... Mají nízký glykemický index, nemusíte jimi ani tolik sladit (zhruba o polovinu méně než cukrem), a tím pádem nemáte neustále chuť na další kousky.
  • Nahraďte máslo rostlinnými oleji, protože máslo je plné nasycených tuků, které jsou hrozbou pro vaši postavu i kardiovaskulární systém.
  • Místo těžko stravitelných a časově náročných cukroví s krémovou náplní zkuste jako náplň nebo polevu karobovou pomazánku s ořechy (prodává se hotová), kterou můžete dosladit přírodními sladidly nebo rozinkami. Zakoupíte v bio prodejně nebo v obchodě se zdravou výživou.
  • Klasický kypřicí prášek obsahuje fosfáty, které pro tělo do jisté míry představují zátěž. Proto použijte vinný kámen neboli kypřicí prášek bez fosfátů nebo jedlou sodu.
  • Neobalujte cukroví v dalším cukru, ale třeba v sušeném ovesném mléce – má jemně sladkou chuť.
  • Místo vajec zkuste vajahit, což je rostlinná náhrada vajec. Obsahuje minimální množství cholesterolu a snižuje energetickou hodnotu jídel.

3. Zkuste fígle

„Pokuste se sami sebe trochu obelstít,“ říká Martin Škába, kouč životního stylu. Třeba už tím, že si po ránu dáte teplou vodu s citronem: nejenže vám zahřeje tělo, ale také nastartuje lépe metabolismus. A co radí dál:

  • Ke sladkostem si dávejte trochu ovoce, jako je třeba hroznové víno, šťavnaté jablko, pomelo, mandarinky (díky vláknině v ovoci se daný cukr tak rychle v těle nebude vstřebávat a přeměňovat na tuk).
  • Pokud musíte jíst dorty, tak spíš ovocné.
  • Sladké si dejte raději dopoledne nebo odpoledne, ne už večer.
  • Jezte vše po malých porcích.
Foto: thinkstock

Než se pustíte do tohohle talíře, raději se napijte nebo i najezte. A cukroví si dejte jako vánoční sladkou tečkuFoto: thinkstock

4. Experimentujte

Podle expertů na výživu se ještě také hodně v tomto období přibírá po uzeninách a salámech. „Pokud už to musíte jíst, tak si k tomu vždy dávejte mnoho zeleniny. Nejlépe se stejnou nebo vyšší hmotností, než má daná uzenina,“ radí Martin Škába. Stejně tak přistupujte i k chlebíčkům, zkuste je udělat zdravě: celozrnnou bagetu rozkrojte na plátky jako veku, namažte kozím sýrem, obložte zeleninou, šunkou…

5. Rozchoďte to

Po obědě nebo větším jídle si udělejte malou, i třeba 20minutovou procházku. „Tím se rozpohybuje trávení, tělo lépe vstřebá živiny a tolik se toho neuloží,“ radí Martin Škába a dodává: „Nejhorší je si po větším jídle sednout nebo lehnout, pak se střeva hodně blokují a trávení nefunguje.“

Co vy na to? Jaký je váš trik na netloustnutí?

Reklama

Načítám