Hlavní obsah

Nejhezčí adventní trhy u nás i sousedů, kde není hlava na hlavě a odnesete si netradiční zážitky

Foto: Tomáš Perzl

Foto: Tomáš Perzl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Advent je za dveřmi, a pokud si tento kouzelný čas neumíte představit bez návštěvy vánočních trhů, máme pro vás skvělé tipy. Inspirujte se, představíme vám několik zajímavých míst. Na každém vás překvapí něco originálního a spolehlivě se tady naladíte na sváteční notu.

Článek

Vůně perníku, trdelníku, punče i svařeného vína, netradiční atmosféra, která si vás podmaní, nazdobené stromky, tisíce světýlek, zvuk koled… Vánoční čas je zkrátka tady a kde jinde si ho vychutnat než na některém z adventních trhů. Vybrali jsme pár míst, která mají neopakovatelné kouzlo, a snadno se tam dostanete autem i vlakem. Nevezmeme vás tentokrát na ty nejnavštěvovanější, ale představíme ty, kde není hlava na hlavě a užijete si tady tu pravou, vánoční, nostalgickou náladu.

Rakouský Linec

Procházka po vánočně nazdobeném rakouském Linci vás bude bavit. Ne nadarmo je město zapsané na seznamu UNESCO, co obdivovat je na každém kroku. Místní adventní trhy patří k nejkrásnějším a v historických kulisách starého města jich tu najdete hned několik. Oblíbený je trh na Hlavním náměstí, o něco komornější pak na sousedním Farském náměstí. Ochutnáte grilované klobásy a samozřejmě proslulý linecký mřížkový koláč. Jednou z největších atrakcí je jízda nejstrmější tramvajovou tratí na světě Pöstlingbergbahn. Doveze vás k bazilice Panny Marie Sedmibolestné, odkud uvidíte celé město jako na dlani. V renesančním zámku Landeshaus si pak můžete prohlédnout sbírku betlémů z celého světa.

Foto: Mikhail Markovskiy, Shutterstock.com

V Linci najdete adventních trhů hned několik, tenhle je na Hlavním náměstíFoto: Mikhail Markovskiy, Shutterstock.com

Německý Regensburg

Vánoční trhy v německém Řezně neboli Regensburgu jsou požitkem pro všechny smysly. Ve městě se konají tři hlavní adventní trhy: Neupfarrplatz zbožňují hlavně ti nejmenší, jelikož tudy každou středu projíždí Mikuláš, který rozdává sladkosti, dále Lukréciin řemeslnický trh a Romantický trh v paláci Thurn Taxis.

Historický Regensburg nabízí bezpočet možností pro romantické procházky starobylými uličkami, nejlépe s kalíškem punče v ruce. Panuje tu klid a pohoda, nikde se nebudete tlačit v davu. A samozřejmě je co ochutnávat, od grilovaných bavorských klobásek a pečených kaštanů přes obrovské palačinky až po tradiční zázvorové cukroví. A ještě jedna zajímavost, nenechte si ujít procházku po nejstarším kamenném mostě v Německu přes řeku Dunaj, který spojuje oba břehy starého města.

Foto: Mikhail Markovskiy, Shutterstock.com

Regensburg je čistý a uspořádaný tak, jak to mají Němci rádiFoto: Mikhail Markovskiy, Shutterstock.com

Maďarská Budapešť

Adventní trhy v maďarské metropoli jsou rájem pro gurmány. Ty vyhlášené se konají na náměstí Vörösmarty, kde pořídíte regionální výrobky a ochutnáte maďarské kulinářské speciality, od klobás, plněných paprik a guláše až po štrúdl neboli rétes s višňovou či makovou náplní. Milovníky sladkého nezklame ani flódni, což je vrstvený dort s ořechy, mákem a švestkami.

Vánoční trhy najdete také před bazilikou svatého Štěpána a na náměstí Erzsébet. Užijete si tady koncerty i zpívání koled. Kouzlo Vánoc pocítíte na každém kroku, otevřené bývají kostely, takže se můžete vmáčknout na některý z varhanních koncertů. Romantiky nadchne projížďka po městě vánoční tramvají. A kdyby vám už byla venku zima, není nic jednoduššího než se skočit ohřát do termálních lázní.

Foto: ZGPhotography, Shutterstock.com

Že jste ještě nebyli v Budapešti? Máte tu nejlepší příležitostFoto: ZGPhotography, Shutterstock.com

Český Krumlov

Romantický Český Krumlov okouzlí v každé roční době, ale právě vánoční čas tady má nezaměnitelné kouzlo. Čeká vás bohatý kulturní program, který vychází z jihočeských lidových zvyků. Nezapomíná se ani na nejmenší, ti se mohou těšit na pohádky a divadélka.

Staročeské vánoční trhy najdete na náměstí Svornosti, odkud to voní svařeným vínem, hřebíčkem a pečenými jablíčky. Nestíháte napéct? Nevadí, tady pořídíte poctivé domácí cukroví. Během adventu dorazí do Krumlova Mikuláš s čertem, Ježíškův poštovní úřad, víkendy zpestří Andělský průvod městem, zpívání koled nebo živý betlém, který tu bude 23. 12.

Foto: Tomáš Perzl

Český Krumlov je sázka na jistotu v každé roční doběFoto: Tomáš Perzl

Kutná Hora

Oblíbený Advent na Hrádku proběhne v sobotu 9. 12. a na své si přijdou malí i velcí. Nachystány budou vánoční dílničky, v rámci kterých si vyrobíte svíčku nebo nazdobíte perníčky, i vánoční jarmark. Prohlédnout si budete moci výstavu betlémů - a to vše za příjemného hudebního doprovodu. Těšení se na Ježíška zpříjemní procházka historickým centrem města. Určitě při svých toulkách zavítejte také na nádvoří Vlašského dvora, kde budou otevřeny trhy od 3. 12. Pochutnáte si tu na regionálních dobrotách a pořídíte řemeslné dárečky či dekorace.

Foto: Město Kutná hora

V Kutné Hoře se nebudete tlačit davem a užijete si Vánoce pěkně v kliduFoto: Město Kutná hora

Hrad Křivoklát

Advent na Křivoklátě je magický. Romantické kulisy hradu, všudypřítomná vůně vanilky a koření i okolní lesy, tady prožijete den jako z pohádky. Na co se můžete těšit? Na jedinečnou atmosféru, kterou zpestří staročeský jarmark, lidová řemesla, kejklíři a žongléři. Děti si užijí pohádku, vystoupí flašinetář i soubory lidových tanců a budou se zpívat koledy.

Advent na Křivoklátě bude probíhat po dva víkendy (9.-10. 12. a 16.-17. 12.) a malí i velcí tu můžou odeslat svůj dopis Ježíškovi přímo z křivoklátské pošty. A kdo by si chtěl odnést pravé betlémské světlo, bude mít příležitost v neděli 17. 12.

Foto: Hrad Křivoklát

Advent na Křivoklátě má přímo pohádkovou atmosféruFoto: Hrad Křivoklát

Související témata:
Linec
Regensburg
Vánoční trhy v Budapešti

Načítám