Hlavní obsah

Vyrobte vlastní adventní kalendář! Stihnete to i na poslední chvíli: z obálek, ruliček nebo kelímků

Foto: Tatyana Soares, Shutterstock.com

Foto: Tatyana Soares, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Advent už je za dveřmi a s ním i těšení na Štědrý den. Nejen dětem pomůže čekání zpříjemnit adventní kalendář plný dobrot a drobných dárků. Chcete si ho vlastnoručně vyrobit? Přinášíme pár pěkných a praktických tipů na poslední chvíli.

Článek

Na rozdíl od kupovaného je ručně a s láskou vyrobený adventní kalendář plný překvapení. Obdarovaný tak nikdy neví, co na něj který den čeká, a radost z drobných pozorností je o to větší. Vyrobit krásný a nápaditý adventní kalendář, který vás zároveň nezruinuje, můžete klidně i na poslední chvíli. Důležité je si promyslet, co do něj chcete dát, a podle toho pak vybírat jeho vzhled a formu. Z čeho tedy můžete vlastní adventní kalendář vyrobit a čím jej plnit?

Čím naplnit adventní kalendář?

Při vytváření adventního kalendáře mějte vždy na paměti, že má především dělat radost. Proto se snažte drobnosti, kterými ho budete plnit, přizpůsobit vkusu a preferencím obdarovaného. Pokud například víte, že si nepotrpí na sladké, nebudete mu dávat bonbony ani čokolády.

Naopak děti mlsání – různé sladkosti nebo oříšky – jistě potěší, stejně jako drobné pozornosti v podobě doplňků do vlasů pro holčičky a autíček pro chlapce. Pro všechny pak můžete do kalendáře ukrýt rozmanité kreativní potřeby, jako jsou fixy, pastelky, voskovky nebo třeba drátky, ozdobné papíry a lepenky pro tvoření. Dospělým pak kromě dobrot udělá radost třeba drobná kosmetika, výherní los či oblíbený čaj.

1. Kalendář z balicího papíru a pytlíků

Nejsnazší možnost, jak na poslední chvíli zabalit dárečky do adventního kalendáře, je využít balicí papír, z něhož můžete vyrobit i pytlíky nebo krabičky. Výhodou je, že se nemusíte zamýšlet nad velikostí dárečků a můžete jim obal přizpůsobit. Jednodušší způsob je použít již koupené dárkové pytlíčky anebo ozdobit obyčejné papírové tašky a pytlíky od nákupů, případně papírové sáčky na svačinu.

Nezapomeňte na čísla

Při zdobení adventního kalendáře nezapomeňte na to hlavní: popsat nebo polepit jednotlivé zabalené dárky čísly. Můžete si buď koupit již hotové polepky, které mívají ve všech hobby marketech a kreativních potřebách, nebo si napsat či vystřihnout vlastní.

2. Adventní kalendář z obálek

Také můžete vyrobit obálky z dárkového papíru nebo ozdobit ty klasické, případně koupit nějaké ozdobné. Velmi efektní je například dozdobit obálky z kraftového papíru snítkou jmelí nebo jehličí a přidat ozdobnou mašli.

U obálek je nutno pořádně se zamyslet nad rozměry dárečků, aby se tam nejen vešly, ale také aby výsledný kalendář vypadal esteticky. Do obálek můžete místo materiálních dárků vložit třeba básně nebo vánoční povídky a pohádky, které zkrátí adventní čas při čekání na Ježíška.

3. Kalendář z ruliček od toaletního papíru

Schraňujete ruličky od toaletního papíru, protože se jedná o skvělý kreativní materiál? Právě teď nastala jejich chvíle. Z ruliček umístěných nad sebe můžete vytvořit třeba domeček nebo vánoční stromeček: stačí je slepit a na oba konce přilepit papírové kolečko, které skryje obsah.

Z ruliček od toaletního papíru a od kuchyňských utěrek zastřižených na různou výšku pak můžete vyrobit třeba papírové svíčky (mrkněte na ně do fotogalerie), do kterých dárečky schováte. Z adventního kalendáře je pak zároveň i krásná dekorace. Podívejte se na fotopostup krok za krokem:

4. Adventní kalendář z kelímků

Jako základ pro adventní kalendář lze vzít i nepoužité nebo vymyté papírové kelímky či krabičky na polévku – můžete je pomalovat nebo jinak ozdobit a použít. Hlubší obaly stačí přikrýt třeba zmačkaným neprůsvitným celofánem, lametami nebo balicím papírem, na ty mělké pak nalepte papírové kolečko (předem si ho omalujte podle okraje na papír).

Načítám