Hlavní obsah

Zbytky balicího papíru schovejte! Ukážeme, jak ho využít

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hvězdy, jmelí, sněhové vločky i motivy dárečků jsou pro vánoční balicí papír typické. Nejde tedy použít jindy než zas za rok - anebo existují i jiné možnosti, jak jeho zbytky využít? Několik takových pro vás máme!

Článek

Vánoce jsou za námi. Děti se radují z hraček a zdá se, že je od nich hned tak neodtrhnete (co na tom, že by to po vánočním přejídání chtělo vyrazit na procházku), dospělí si zase zkoušejí nové trendy oblečení nebo se začítají do knih, které našli pod stromečkem.

Je tu ale jedna věc, jež už posloužil,a a nastává obvyklé dilema: Kam s ním? Řeč je o vánočním papíru. Schovávat ho rok, než zas nastane jeho čas, je docela nepraktické. Naštěstí existují i jiná řešení. A to tak šikovná, že se možná příští Vánoce (nebo po narozeninových oslavách) budete naopak těšit nejen z dárků, ale i ze zbytků balicího papíru.

Praktické pojetí

Chcete-li někomu poslat balík, a nemusí to být jen extra cenná soška, potřebujete krabici a něco do ní, aby obsah nechrastil. Balicí papír nastříhejte na tenké proužky nebo jen napůl zmuchlejte a vycpěte jím veškerý volný prostor. Váhu balíku to nijak zásadně nenavýší a účelu poslouží.

Dejte kytkám kabátek

Pár stonků levandule, klidně i uschlé a trochu opadané, se vmžiku změní v roztomilý malý dárek, když jdete na návštěvu a nechcete brát nic sladkého. Béžová rubová strana některých vánočních balicích papírů si přímo říká o využití v takzvaném selském stylu. Režný provázek pak dílo podtrhne.

Foto: Tomáš Rubín

Pro ozvláštnění malých kytiček postačí čtverec papíru srolovat a stáhnout motouzkemFoto: Tomáš Rubín

Vždycky to nemusí být originál

Nelamte si hlavu s kupováním drahých obrazů nebo rámováním reprodukcí. Vsaďte na starý dobrý „baličák“ a jeho zbytky jednoduše zarámujte. Pohlídejte si, aby rámy ladily stylem nebo aspoň odstínem, a pak experimentujte, až bude mozaika přesně taková, jakou ji potřebujete.

Foto: Tomáš Rubín

Roztomilá mozaika z obrazů vás nebude stát víc než pár stovek a parády udělá za tisíceFoto: Tomáš Rubín

Kornoutky jeden jako druhý

Tlustější role balicího papíru mají vevnitř základ z tvrdšího hnědého papíru podobného kartonu. Nevyhazujte ho! Je ideální pro kornoutky na domácí smažené chipsy. Můžete čtverce jen tak srolovat a na bocích secvaknout sešívačkou nebo si trošku zaskládat origami a vytvořit efektní kapsu.

Foto: Tomáš Rubín

Kornouty jsou relativně pevné, vsáknou přebytečnou mastnotu a ještě pěkně vypadajíFoto: Tomáš Rubín

Zabalit knížku je tak snadné

Klasické knihy ani po rozšíření elektronických čteček nevymřely a stále jsou stejně náchylné k zašpinění nebo pomačkání, zvláště pokud si je berete takzvaně do terénu. Papírový obal jim proto prospěje.

Foto: Tomáš Rubín

Nosíte s sebou všude rozečtenou knihu a nechcete, aby měla oslí uši a uválený obal? Papírový kabátek je to nejlepší řešeníFoto: Tomáš Rubín

Pruh papíru přeložte po delších stranách na výšku knihy. Z kratší strany ho zahněte zhruba na osm centimetrů a do vytvořené kapsy vsuňte pevné desky knihy. Podobně postupujte i u zadní strany knihy. Zabalení trvá pár minut, efekt vydrží mnohem déle.

Foto: Tomáš Rubín

Díky založení nebude papír z knihy sjíždět Foto: Tomáš Rubín

Marmelády ožijí

V létě jste plnili poličku jednou skleničkou zavařeniny za druhou a nebyl čas na nějaké hraní s jejich vzhledem. Za dlouhých zimních večerů můžete svoji ovocnou sbírku trošku ozvláštnit. Nasaďte domácím džemům papírové čepečky, které na svém místě udrží provázek. Až nebudete vědět, co darovat kamarádce k svátku, třeba si vzpomenete na poklady ve špajzu.

Foto: Tomáš Rubín

Veselé kloboučky změní domácí ovocnou náplň v trefný dárekFoto: Tomáš Rubín

Role jsou neposedné, ale dají se zkrotit

Když vám zbude vánočního „baličáku“ trochu víc, je docela problém role uskladnit tak, aby nepřekážely, a ještě držely tvar. Výtečně se k tomu hodí kancelářský koš na papír nebo nejrůznější kontejnery z kuchyně, třeba ten na igelitky.

Foto: Tomáš Rubín

Role můžete postavit hezky vedle sebe a z jedné strany zafixovatFoto: Tomáš Rubín

Potřebujete se po svátcích nebo před silvestrem vypravit do obchodů? Pozor, aby nebylo zavřeno!

Související témata:
Balicí papír

Načítám