Hlavní obsah

Zimní dekorace do oken za pár korun: Vyrobte si nádherné vločky, andílky i hvězdy

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na baňky a třpytivé girlandy je v půli listopadu ještě čas, ale okna můžete rozzářit už teď. Vločky jsou typicky zimní téma, a pokud se chcete naladit už trochu vánočně, zamíchejte mezi ně i nějakého andílka. Při výrobě můžete relaxovat a nabírat síly na sváteční přípravy.

Článek

Za chvíli přijde čas na adventní věnce, ale jestli se už nemůžete dočkat nějaké zimní výzdoby, pak je ideální čas dát si něco za okno. Venku ještě sníh leckde není (i když co není, může vmžiku být), ale vy si pravou zimní atmosféru snadno vykouzlíte pomocí jednoduchých ozdob.

Třpytí se hvězdička

Foto: Greta Blumajerová

K výrobě můžete klidně přizvat i děti, je to vskutku jednoduchéFoto: Greta Blumajerová

Na tyto ozdoby budete potřebovat dřevěné špachtle, které pořídíte v kutilských prodejnách. Nejsou drahé – padesátikusové balení přijde na třicet korun, a ještě vám jich pár zbude na případné míchání barvy. Tři dřívka slepte vteřinovým lepidlem a natřete nabílo akrylovou nebo temperovou barvou. Než barva zaschne, posypte povrch třpytkami. Pěticípá hvězdička pak chce trochu koumání, ale není to nic složitého.

Zlaté, dřevěné, levné

Foto: Greta Blumajerová

Poznali jste kolíčky na prádlo?Foto: Greta Blumajerová

Dřevěné kolíčky na prádlo rozeberte takzvaně na prvočleny a dřevěné dílky slepte hladkou stranou k sobě. Pak jednoduše sestavte hvězdici a opět v místech spoje slepte kvalitním vteřinovým lepidlem. Nakonec přestříkejte zlatou či jinou barvou a střed ozdobně zakryjte.

Ruličky od toaleťáku se hodí

Foto: Greta Blumajerová

Kompaktní tvary jsou snadnější, návazné vzory zase vypadají efektněFoto: Greta Blumajerová

Karton je ideální materiál na vyrábění. Ten z ruliček od toaletního papíru je navíc už připravený v zaobleném tvaru – a to se na výrobu hvězdic skvěle hodí. Ruličku zploštěte a nastříhejte na půlcentimetrové proužky. Některé z nich pak přepůlením složte na menší dílky, které přijdou dovnitř nebo vně vzniklých „okvětních lístků“. Opět budete potřebovat rychleschnoucí lepidlo a také kapku trpělivosti. Závěrečné barevné doladění už necháváme na vás.

Maxivločka jako solitér

Foto: Greta Blumajerová

Sluší jí to na stěně, na okně, ale i na tmavých vchodových dveříchFoto: Greta Blumajerová

Ještě jednou špachtličky, ovšem tentokrát v rozlehlejším provedení. Majitelé garsonek si asi postesknou, že to není nic pro ně… Jestli však máte alespoň kousek volného místa na stěně, pusťte se do výroby této větší vločky. Z dřívek si tvar sestavte nejprve na zemi nebo podložce a teprve pak dotýkající se místa slepte. Menší dřívka od nanuku dotvoří celek, ale nejsou nezbytná. Někomu může vyhovovat přírodní barevnost světlého dřeva, jiný ocení stříbrný nádech.

Padá sníh? Ne, to jen vločky přistály na okně

Foto: Greta Blumajerová

Stříbrné, zlaté, průhledné… Všechny budou hezky zdobitFoto: Greta Blumajerová

Jestli doma aspoň trochu tvoříte, určitě jste majitelem tavicí pistole. Vezměte pečicí papír, vložte pod něj předlohu vločky a roztaveným lepidlem ji obkreslete, jako byste měli v ruce fix. Vychladlá vločka půjde z voskovaného papíru krásně sloupnout, a kdybyste ji chtěli ještě dotvořit třpytkami, postříkejte ji malířským fixativem, bezbarvým lakem nebo obyčejným lakem na vlasy a posypte. A fígl na nalepení na sklo? Gumová hmota na lepení plakátů – stačí drobounký kousek přitlačit doprostřed vločky.

Když opravdu nemáte na nic čas

Foto: Greta Blumajerová

Varianta pro uspěchané je prostá – zabalené krabičky Foto: Greta Blumajerová

Krabiček je doma pořád dost. Pěkná a malá je třeba od bujonu, ta od čajů také ujde a třetí najdete v koupelně. Zabalte je do výrazného balicího papíru, pověste na stuhy a máte během chvilky výzdobu jako hrom.

Andělská krása

Foto: Greta Blumajerová

Něžná peříčka se dovedou mihotat nad topením celý denFoto: Greta Blumajerová

Andíci už jsou trochu vánoční nota, ale když je nebudete moc činčat do třpytiva, mohou vám okna zdobit až do března. Na hlavičku budete potřebovat dřevěné korálky (v kutilce koupíte i s namalovanými obličejíčky) a na tělo pak tři bílá peříčka. Další zdobení už zařídí drobnosti. Štětinaté čističe dýmek se dají použít jak na vytvarování čepičky, tak i křídel.

Těšíte se na Vánoce? Pusťte se do výroby adventního kalendáře nebo věnce!

Reklama

Načítám