Hlavní obsah

Adventní „věnce“ na poslední chvíli: 7 originálních tipů na svícny, které zvládnete za minutku

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Reklama

Už brzy by se měla rozsvěcovat první adventní svíčka a vy nemáte věnec? Nechce se vám ho kupovat ani nemáte dostatek trpělivosti vyrábět tradiční věnec z přírodnin, přesto chcete mít na stole něco pěkného? Vyrobte si rychlý a vkusný adventní svícen z toho, co máte doma. A přesně podle svého stylu!

Článek

Domácí výroba adventního věnce není nic pro mě, nemám na to čas, jehličí píchá a sype se… To nejsou výmluvy, ale podstatné argumenty, které je třeba brát v úvahu. Proto přinášíme pár možností, jak se vyhnout výrobě klasiky, a přesto si slavnostně zapálit svíčku každou adventní neděli.

Jistě, nebude to u vás krásně vonět jehličím, ale vánoční tradici bude učiněno zadost. Dekorace v podobě adventního svícnu bude zdobit váš domov celý měsíc, tak by se měla líbit hlavně vám. Naše tipy proto berte především jako praktickou inspiraci: nechte se jí vést a udělejte si dekoraci podle sebe, ve svém stylu a také podle toho, co doma najdete. Protože i nízká (případně žádná) pořizovací cena se letos počítá!

  • Vždy dávejte pozor na zapálené svíčky: Svícen ani věnec nikdy nenechávejte bez dozoru!

1. Adventní svícen pro minimalisty

Začínáme kuriozitkou pro supermalé byty, studentské interiéry nebo extra úsporné povahy: adventní svícen z dortových svíček. Větší krabičku zápalek polepte z jedné strany ozdobným papírem (nebo použijte třeba washi pásky), zapíchejte do ní svíčky na plastových stojáncích (prodávají se v balení se svíčkami) a dozdobení necháme na vás. Třpytky? Umělý sníh? Nebo jen obyčejný moučkový cukr?

Foto: Tomáš Rubín

Rychlé a zábavné! Bezpečnost na prvním místě: Sirky z krabičky odstraňte a zapálený svícínek nenechávejte v místnosti o samotěFoto: Tomáš Rubín

2. Adventní svícen v misce či bábovce

Poohlédněte se doma po nějaké relikvii třeba po babičce nebo z chalupy – možná jste kdysi koupili kameninovou formu na bábovku někde na trhu s tím, že si ji jednou někam pověsíte. Teď přišel její čas. Nejprve na dno formy či mísy tavnou pistolí přilepte vysoké svíčky, obsypejte je šiškami, baňkami nebo jakýmikoli vánočními ozdobami a celek orámujte stuhou či lýkem. Hotovo!

  • Nemáte tavnou pistoli? Svíčky jednoduše přilepte nakapaným voskem (použijte k tomu nějakou starší svíčku, ať si „nepokazíte“ ty slavnostní).
Foto: Tomáš Rubín

Hodí se ozdobná kameninová či kovová forma na pečení nebo pěkná mísa vhodné velikosti…Foto: Tomáš Rubín

3. Adventní svícen ze dřeva

Opět bleskovka, tentokrát to chce přírodní základ na věnec, tedy lépe řečeno na svícen: stačí vám kus dřeva, který se dá postavit na stůl a na řeznou plochu lze něco položit. Kdybyste nic podobného doma nenašli, poptejte se u sousedů či kamarádů: pokud mají doma polena do krbu nebo kamen, mohli by vám jedno věnovat – pak použijte naštípaný kus v horizontální poloze. Aby svíčky nepopadaly, můžete je přichytit ke dřevu tavnou pistolí. Ozdobná stuha dodá vánoční lesk.

Foto: Tomáš Rubín

Bříza je zdobná svou kůrou sama o sobě, ale bukové nebo smrkové špalky se hodí také. Přidat můžete třeba kousek jmelí…Foto: Tomáš Rubín

4. Adventní svícen z vánočních ozdob v glamour stylu

Máte doma dostatek vánočních ozdob? Sáhněte po kuchyňském tácku s vyšším okrajem nebo použijte hlubší ozdobný talíř a vezměte si k ruce spoustu menších vánočních baněk. V jakém stylu? No v tom vašem! Jde o to, aby se svícen líbil vám a šel dohromady s interiérem.

Svíčky při hoření kapou a roztavený vosk by mohl poničit okolní baňky. Proto je praktické nejdřív je umístit na nějakou podložku. My jsme využili skleněné misky otočené dnem vzhůru (můžete na ně svíčky přilepit buď tavnou pistolí, nebo voskem). Svíčky pak už jen zasypejte ozdobami.

Foto: Tomáš Rubín

Že tyrkysová není barva Vánoc? No a? Když máte v tomto duchu laděný obývák či kuchyň, tak proč oblíbeným odstínem neprozářit i poslední měsíc v roce. Lesk a třpyt zajistí baňky – není třeba žádné mašle ani další zdobeníFoto: Tomáš Rubín

5. Moderní adventní svícen z plechovek

Základem této zářivé dekorace jsou čtyři staré plechovky. Kde je vzít? Maminky malých dětí jich budou mít dost od kojenecké výživy, výborně se hodí také plechovky od kondenzovaného mléka (do domácího vaječného koňaku jich užijete dost!) nebo třeba od sterilovaných rajčat či fazolí.

Umyté plechovky vyplňte kameny, pískem či substrátem na pokojové rostliny a do hloubky zapíchněte vysoké svíčky. Pokud vám stuhy nebo mašle k tomuto stylu neladí, můžete vsadit na krasopísmo anebo třeba na ozdobné lepicí pásky v metalických odstínech. Podobným způsobem můžete vyrobit svícen a další dekorace ze starých hrnků.

Foto: Tomáš Rubín

Plechovky můžete vystavět do řady jako vojáky, svázat k sobě hrubším drátem nebo je jen tak jakoby zapomenout na poličce či na stole…Foto: Tomáš Rubín

5. Adventní svícen ze skleniček na víno 

Poznali jste na snímku svícen ze skleniček na víno a stojanu na dort? Ano, takhle jednoduché to je. Sklenky otočené vzhůru nohama „vycpěte“ něčím blyštivým, třeba řetězem na stromeček, a nahoru postavte svíčky: budou tam držet docela dobře. Pro klid v duši můžete svíčky zespodu opatřit oboustrannou lepicí páskou a přichytit je trochu pevněji ke skleničkám. Nějaké to stříbrné roští mohou nahradit i třpytky.

Foto: Tomáš Rubín

Detail v podobě nalepených čísel dodá trochu rozvernosti Foto: Tomáš Rubín

6. Adventní svícen z čajových svíček

Skleničky od vonných svíček nevyhazujte – mohou se stát ideálním základem nových svícínků. Tyhle jsme naplnili kávovými zrnky, doplnili stříbrnými svíčkami (koupené jako plovoucí) a ozdobným řetězem a vše jsme hojně posypali třpytkami. Tři kroky a je hotovo!

Foto: Tomáš Rubín

Úsporná a skutečně blesková varianta Foto: Tomáš Rubín

Další praktické a vkusné tipy na adventní svícny levně a na poslední chvíli: Využijte, co máte v kuchyni: formu na bábovku či muffiny, ze zapékacích mističek, na talíři nebo třeba ve váze. Inspirujete se?

Poznámka redakce: Tento článek byl aktualizován o nové informace.

Reklama

Načítám