Hlavní obsah

Vánoční hodování: Jak ho přežít ve zdraví?

Foto: thinkstock

Také nemůžete odolat všem těm svátečním dobrotám?Foto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víte, že byste neměli, ale bramborový salát a řízek jsou pro vás příliš velkým lákadlem? Na co si dát pozor, abyste si nepokazili svátky bolestí žaludku, žlučníku nebo jinou zdravotní nepříjemností?

Článek

Odolat o svátcích dobrotám, kterých jsou plné stoly, chce pevnou vůli. Pomoci by vám mohl výčet možných následků přejídání, protože právě nestřídmost v jídle a špatná kombinace potravin může způsobit okamžité i dlouhodobé obtíže.

„Mezi okamžité problémy patří pocit tlaku v žaludku, nevolnost, ty závažnější mohou mít podobu žlučníkové koliky, akutní pankreatitidy. Nejčastější chybou je přitom vysoký příjem energie, zejména ve formě tuků a cukrů, příliš smaženého a zvýšený příjem alkoholu,“ říká Bc. Tamara Starnovská, vedoucí nutriční terapeutka Centra výživy Thomayerovy nemocnice.

Jak předejít zdravotním potížím?

Přejíst se a mít problémy se zažíváním můžete, i když jste jinak zcela zdraví. Co teprve v případě, když se léčíte s nějakou nemocí!

Diabetici: měli byste si dávat pozor na množství alkoholu a bezpečnou dávku konzultovat s ošetřujícím lékařem. Zásadní je pravidelný rytmus v jídle, tedy žádné zbytečné přejídání, ale ani hladovění. Jak to je s konzumací cukroví?

„Stres z toho, že si nesmíte dát ani kousek cukroví, je pro tělo a nemoc horší, než když ochutnáte. Pokud trochu sladkého vykompenzujete vhodným pohybem, je to v pořádku,“ říká edukační sestra Naďa Slavíková ze soukromé diabetologické ordinace z Klášterce nad Ohří.

Foto: thinkstock

Sklenka alkoholu pomůže s trávením, ale nepřehánějte toFoto: thinkstock

Vysoký cholesterol:Měli byste se vyhnout tučným jídlům. „Když smaženého kapra, tak jen jednu porci s odsátým přebytkem tuku. A osmažte ho na kvalitním oleji. Ke každému jídlu si také dejte zeleninu či zeleninový salát,“ radí Tamara Starnovská.

Cukroví můžete ochutnat, ale lepší je si místo něj dát mandle nebo vlašské ořechy bez polevy nebo soli.

Žlučník: Kdo měl alespoň jednou žlučníkový záchvat, ten jistě rád dodrží rozumné dávky tučného a smaženého. I pro žlučníkáře platí zásada pravidelnosti v jídle, raději nekombinujte energetické nápoje s alkoholem.

Kvůli přejídání můžete mít letos potíže se žlučníkem poprvé. Mívají podobu nevolnosti, průjmu, zvracení, bolesti břicha, koliky, ale i píchání pod žebry. V případě intenzivních potíží se rozhodně vyplatí konzultace s lékařem.

Žaludeční vředy: Malé porce, žádné hladovění ani přejídání, žádný alkohol kromě malého množství zásaditého piva, to je základní a jediná obecná rada, ostatní se odvíjí podle aktuálního zdravotního stavu. V případě obtíží konzultujte s lékařem a dodržujte jeho doporučení.

Foto: thinkstock

Jogurt bude balzámem pro namáhaná střevaFoto: thinkstock

První pomoc při obtížích

Nemocní by měli v případě obtíží vždy raději konzultovat se svým lékařem. Jestli jste si ale jisti, že jste se ke své nevolnosti jen „projedli“, můžete vyzkoušet tuto první pomoc.

Pálení žáhy:Je způsobeno tím, že se část obsahu žaludku dostane do jícnu. Proto si nelehejte, ale spíš choďte. Povolte si pásek nebo knoflík u kalhot, aby netlačily na břicho a žaludek. Pomáhá také sníst kousek chleba, nízkotučného sýra, libového masa nebo vypít roztok vody a jedlé sody. Prevencí pálení žáhy je jíst často, ale v malých porcích, nepřehánět to se sycenými nápoji.

Kost v krku:První pomocí je pokusit se kost vyndat nebo ji zajíst kouskem chleba, vařenou bramborou či kysaným zelím, které by ji mohly stáhnout. Pokud přesto kost v krku zůstane, je nutné vyhledat lékaře.

Žaludeční nevolnosti, plynatost, nadýmání z přejedení:Žaludek, játra, střeva a ostatní orgány pracují na maximum a tělo posílá do trávicího systému i krev, která by jinak okysličovala mozek. Prvním signálem přejedení bývá únava a ospalost. Trávení podpoří například čaj z fenyklu, anýzu nebo majoránky, ta je i prevencí průjmu.

Jak řešíte případné problémy z přejední? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám