Hlavní obsah

Vánoční kuba do hodinky na stole? Ano, bez zapékání hravě!

Foto: Marcel Rozhoň

Stará česká klasika, která se neomrzíFoto: Marcel Rozhoň

Reklama

Vánoční kuba! K blížícím se svátkům tento úžasný pokrm z krup, hub, provoněný česnekem a tymiánem neodmyslitelně patří. Už se vám sbíhají sliny?

Článek

Některá jídla chutnají nejvíc díky tomu, že si je uděláte jen jednou za rok. Proč to tak je? Protože se k němu vážou vzpomínky, tradice, připomene se vám, že jste ho jedli s konkrétními blízkými osobami. Jsou to zkrátka jídla s těmi nejlepšími ingrediencemi. A houbový kuba k nim rozhodně patří! Zkuste ho ale tentokrát připravit trochu jinak :-).

Kroupy s tymiánem alias trochu jiný kuba

Na 4 porce budete potřebovat: 300 g krup, 100 g sušených hříbků, 2 stroužky česneku, 1 lžíci čerstvého nebo lžičku sušeného tymiánu, sůl, pepř, 1 lžíci sádla, 1 cibuli

Postup: Kroupy propláchněte a na 30 minut je namočte do vody. Ve stejné vodě je pak vařte 15 až 20 minut. Sušené houby také namočte do vlažné vody. Na sádle pak orestujte nadrobno nakrájenou cibuli a přidejte k ní namočené a scezené houby. Vše ještě opečte a následně vmíchejte uvařené a okapané kroupy. Směs opékejte na mírném plameni několik minut na pánvi, vmíchejte tymián, prolisované stroužky česneku a nakonec ještě kubu osolte a opepřete.

Tip: Tymián jsme použili, protože se ke všem ingrediencím dokonale hodí. Nicméně vy samozřejmě můžete zůstat u klasiky a nahradit ho majoránkou.

Na vánočního kubu je ještě brzy, ale k večeři by to něco chtělo? Inspirujte se našimi rychlovkami. Z cukety během chvilky vykouzlíte karbanátky i omáčku a na tři slané koláče vám stačí pár minut a šup s nimi do trouby!

Reklama

Načítám